7 idei perfecte pentru organizarea eficientă a biroului tău

Home/Uncategorized/7 idei perfecte pentru organizarea eficientă a biroului tău

Fie că lucrezi de acasă sau ești un antreprenor preocupat de spațiul în care muncesc angajații săi, biroul este o zonă care merită toată atenția ta. Aici îți petreci multe ore pe zi și este important să ai un spațiu bine amenajat, luminos, care să-ți dea o stare de bine. Pe lângă amenajare, organizarea eficientă este un alt aspect de care trebuie să ții cont, astfel încât să nu aglomerezi inutil zona și să găsești ușor tot ce ai nevoie. Un spațiu bine aranjat are ca rezultat și creșterea productivității și stimularea creativității și a unui ritm de lucru mai bun. 

Dacris vine în sprijinul tău cu cele mai bune idei pentru ca tu să-ți organizezi cât mai bine zona de birou. Acesta poate deveni un spațiu plăcut și foarte practic, dacă folosești produsele potrivite pentru a delimita diverse obiecte ce îți ușurează munca.

7 Idei de organizare a biroului

Atunci când te gândești să-ți amenajezi zona de birou, sunt mai multe aspecte de care să ții cont. Totul contează, de la alegerea spațiului, până la mobilier și accesorii. Iată câte sfaturi generale despre cum să îți amenajezi și organizezi zona de biroul:

  • Profită de lumina naturală – dacă ai posibilitatea de a-ți plasa biroul în fața unei ferestre mari. În acest fel te bucuri de lumină naturală pe parcursul zilei, care îți va îmbunătății starea de spirit și te împiedică să-ți forțezi ochii. 
  • Folosește plante de birou pentru a înveseli spațiul – acestea aduc o notă de prospețime oricărei zone unde le plasezi. Ele nu au doar un aspect plăcut, dar și filtrează aerul, reduc stresul și aduc puțină natură la interior. 
  • Alege mobilier de calitate – având în vedere faptul că petreci multe ore pe zi la birou, este foarte important să alegi produse de mobilier de calitate, care să te ajute să menții o postură corectă. Poți opta pentru birouri cu înălțime reglabilă și scaune ergonomice potrivite pentru tine.
  • Ține totul organizat – un birou armonios trebuie să fie curat, aerisit și foarte bine organizat.

Organizarea este așadar un punct cheie atunci când vine vorba de biroul tău, deoarece ea îți asigură o zonă de lucru aerisită, în care să ai totul la îndemână și să lucrezi eficient. Un birou aglomerat de hârtii, munți de documente sau diverse instrumente te va face să te simți copleșit și să pierzi timp prețios căutând mereu diverse lucruri. Să vedem care sunt cele mai mai bune idei de organizare a biroului tău: 

  1. Ține documentele în ordine

Dacă lucrezi zi de zi cu documente importante sau diverse rapoarte de activitate, este esențial ca ele să fie indexate corect. În felul acesta te asiguri că sunt păstrate în siguranță și ai acces la ele oricând ai nevoie de acest lucru rapid. Încearcă să folosești dosare suspendabile, sau separatoare de carton cu index alfabetic, unde poți plasa documentele pe categorii. Tăvițele de birou pe mai multe nivele te pot ajuta și ele să ai hârtiile la îndemână, sau poți folosi un suport vertical pentru dosare sau mape sau un tip de mapă extensibilă foarte practică.

     2. Alege bibliorafturi

Dacă vrei să îndosariezi anumite documente și să vezi cu ușurință în ce categorii sunt fiecare, poți alege bibliorafturi, adică niște dosare plastifiate mari în care poți plasa documente direct sau așezate în folii de protecție. Aceste bibliorafturi sunt foarte practice deoarece le poți plasa vertical într-un dulap de depozitare și poți scrie pe cotorul lor ce conțin.

    3. Folosește mobilier de depozitare

Așa cum menționam anterior, alegerea mobilierului este și ea foarte importantă atunci când îți amenajezi biroul. Însă nu este vorba doar de mobilierul pe care te așezi sau ai laptopul, ci și de cel de depozitare. Pentru a-ți ține în siguranță toate dosarele cu documente importante, ai nevoie de un dulap înalt și încăpător, care se poate încuia și cu cheie. Poți completa decorul cu un clasificator metalic în care să ții documentele individuale pe categorii – aici poți pune documente uzuale, pe care vrei să le ai la îndemână zi de zi.

    4. Separă obiectele din categorii diferite

Pentru a te simți cu adevărat bine organizat, este necesar să ai zone diferite pentru categorii diverse de obiecte. Așadar, poți să ții documentele importante doar în anumite dulapuri, în timp ce pe birou poți avea rapoarte de care ai nevoie zilnic. De asemenea, biroul poate deveni zona unde plasezi accesorii pentru obiecte mici, precum dulăpioare mici cu sertare pentru gume de șters, agrafe de birou sau alte accesorii.

    5. Micile accesorii pot face diferența

Pe lângă obiectele mai mari, precum dosare, mape cu documente sau topuri de hârtie pentru copiator, ai nevoie și de moduri de a depozita adecvat obiecte mai mici. Acestea pot sta chiar pe biroul tău, așadar totul trebuie să fie în ordine, pentru a evita aglomerarea spațiului. Folosește suporturi pentru creioane sau pixuri sau diverse alte accesorii pentru obiecte mici, precum suport de cărți de vizită sau un suport pentru sortarea corespondenței.  

    6. Ține spațiul curat 

Un spațiu curat și aerisit te va ajuta să te concentrezi mai bine pe ce ai de făcut și mai puțin pe găsit diverse obiecte sau documente. Un birou bine amenajat trebuie să fie într-un spațiu cu suficient loc de circulație, cu o fereastră spre exterior ce va furniza lumină naturală și posibilitatea de a aerisi. Menține ordinea zi de zi și ține accesoriile precum cuburi de hârtie sau blocurile de notițe într-un sertar sau colț al biroului, acolo unde să nu te incomodeze. De asemenea, pentru a nu te aglomera cu lucruri inutile, folosește un distrugător de hârtie atunci când nu mai ai nevoie de anumite documente. 

    7. Folosește etichete

Chiar dacă teoretic știi unde sunt toate obiectele din biroul tău, este o idee bună să folosești etichete pentru a le face și mai vizibile și ușor de recunoscut. Poți aplica aceste etichete pe dosare cu documente, pe sertare, sau pe plicuri de corespondență. Vei găsi cu siguranță multe ocazii de a folosi acest sistem de etichetare și te vei simți mult mai ordonat.

Creează un spațiu luminos și organizat pentru birou

Toate spațiile în care ne petrecem timpul au nevoie de atenția noastră, însă biroul este o zonă aparte. Acesta reprezintă locul unde ne petrecem multe ore și trebuie să fim creativi, eficienți și uneori chiar să luăm decizii dificile. Așadar gândește spațiul de birou ca unul ce necesită o atenție sporită, întrucât scopul este ca felul în care este organizat să-ți ușureze munca, nu să te încurce. 

Dacris vine în întâmpinarea ta cu numeroase sugestii de utilizare eficientă a spațiului și mici detalii de organizare care pot face diferența între un birou haotic și obositor și unul bine organizat. Poți consulta și alte materiale care să te inspire în amenajarea biroului sau legat de ce plante de birou să alegi pentru o notă de prospețime.