Plante de birou: Beneficii pentru sănătate și starea de bine

Home/Uncategorized/Plante de birou: Beneficii pentru sănătate și starea de bine

Plantele de interior ne ajută să aducem natura mai aproape de noi, chiar și în mediul urban. Acestea înveselesc orice spațiu și dau o notă de prospețime oricărui  loc în care le amplasăm. Atunci când vorbim de birou unde petrecem multe ore pe zi, acestea sunt cu atât mai indicate pentru a crea un mediu cald și primitor. 

Dacă ai o afacere proprie sau ești administratorul ei, însărcinat cu amenajarea spațiilor de birou, alege să pui și plante verzi. Pe lângă multe alte elemente de decor, plantele vor fi o tușă finală foarte potrivită. Ele sunt nu doar plăcute privirii, dar au și beneficii surprinzătoare pentru sănătatea noastră. 

Dacris te susține cu produse care  creează un mediu plăcut la birou și  te ajută pe tine și pe angajații tăi să vă organizați mai bine. 

birou cu plante

Un birou curat și bine organizat

Este foarte important să avem un mediu de lucru curat și bine organizat, astfel încât să fie îndeplinite toate condițiile pentru a fi cât mai productivi. Un birou luminos și aerisit va crea un mediu plăcut pentru angajați, care se pot concentra astfel pe sarcinile de zi cu zi. 

Spațiul trebuie să fie suficient pentru a putea amplasa  toate birourile angajaților și pentru a permite să te miști comod pe lângă ele. Mobilierul trebuie să fie cât mai comod pentru angajați – alege birouri cu o înălțime potrivită și scaune ergonomice, astfel încât angajații să își desfășoare activitatea într-un mediu comod. De asemenea, alegerea unui scaun ergonomic de calitate este esențial pentru o postură corectă, evitând astfel problemele de coloană pe termen lung. Poți alege și alte tipuri de scaune pentru ședințe sau vizitatori/ clienți care vin la birou.

Atunci când planifici amenajarea spațiului, încearcă să profiți de lumina naturală pe cât posibil. Acest lucru presupune să pui birourile în fața ferestrelor sau în așa fel încât lumina naturală să ajungă cu ușurință spre ele. Acest lucru ajută la starea de spirit dar și la crearea unui mediu potrivit pentru lucru și la buna dezvoltare a plantelor pe care le alegi pentru birou. 

Menținerea curățeniei este un alt element esențial pentru un mediu de lucru ideal. Un spațiu bine aerisit și care să miroasă a proaspăt va crea o atmosferă plăcută care ajută la starea de spirit generală. 

Plantele verzi sunt o adiție minunată pentru orice birou. Pe lângă elementul decorativ, plantele au și numeroase efecte pozitive pentru starea ta de spirit. Acestea înveselesc atmosfera, filtrează aerul și aduc puțină natură la interior. Citește în continuare pentru a afla care sunt beneficiile plantelor de interior asupra sănătății tale, conform unor date științifice. 

spatiu de birou cu plante

Beneficii ale plantelor verzi la birou și ce tipuri de plante  să alegi

De la starea de bine până la efecte fizice pozitive, plantele de interior au beneficii surprinzătoare asupra sănătății noastre. Alegerea lor ca element de decor atunci când amenajezi biroul este o ideea foarte bună. Citește care sunt principalele beneficii ale plantelor verzi și inspiră-te din lista noastră din fiecare categorie. 

masina de scris si planta

Plantele filtrează aerul 

Plantele verzi îmbunătățesc calitatea aerului, de aceea natura este foarte importantă pentru aerul pe care îl respirăm în general. La interior, aerul poate fi poluat de diverși compuși organici volatili, precum fibrele și vopsele din covoare sau din diverse produse. S-a demonstrat că anumite plante pot filtra acești compuși, îmbunătățind astfel calitatea aerului din spațiile închise. Deși ar fi nevoie de o cantitate foarte mare de plante pentru un efect similar purificatoarelor de aer, plantele verzi reprezintă o modalitate naturală pentru a respira un aer mai pur la birou. 

Unele plante mențin și umiditatea optimă a aerului, cum ar fi planta păianjen. Acest lucru este foarte util mai ales în sezonul rece, când sursele artificiale de căldură fac aerul mai uscat și inconfortabil. Acesta poate usca și pielea, care devine mai fragilă și expusă, dar și mucoasele, și astfel respirăm mai greu. 

Ce plante să aleg?

  • Dracaena: este o plantă decorativă ce seamănă cu un palmier pitic. O poți crește în ghivece medii, ținute pe podea și va decora foarte frumos orice spațiu în care o ții. Dracaena preferă lumina indirectă și un sol mai uscat, așa că o poți uda doar la 10-14 zile. Așadar planta este extrem de ușor de întreținut, dar este de efect. 

dracaena si ceas

  • Ficus: este o plantă decorativă înaltă cu numeroase subspecii ce ajută la filtrarea aerului. Provine din Australia și Asia și este planta oficială a Bangkok-ului. Are nevoie de lumină indirectă, așa că se descurcă bine în interior. Planta suferă dacă este udată în exces, așadar udarea moderată la fiecare 5-7 zile este suficientă. 

ficus

  • Planta de cauciuc (Ficus elastica): este o subspecie de ficus. Frunzele sale mari verde închis arată foarte bine în orice încăpere. Planta apreciază lumina indirectă și udarea moderată; dacă o uzi în exces, frunzele se vor înmuia și o poți pierde.

planta de cauciuc

  • Planta păianjen: o plantă decorativă foarte populară foarte ușor adaptabilă, ce ajută atât la purificare aerului, cât și la ridicarea umidității din încăpere. Aceasta are nevoie de multă lumină, dar indirectă. Dacă stă în soare direct, frunzele se pot arde și capătă pete maronii. Planta are nevoie de apă o dată pe săptămâna pentru a crește optim.

planta paianjen

  • Feriga Boston (Nephrolepis exaltata): aceasta este o specie de ferigă ce provine de pe  continentul american. Este o plantă veșnic verde, medie de înălțime, cunoscută pentru proprietățile sale de purificare a aerului. Feriga are nevoie de multă apă, așadar asigură-te că nu se usucă pământul, dar nici nu trebuie să lași apa să băltească (un sol cu pietriș care să dreneze bine apa este ideal). Planta trebuie plasată în lumină indirectă și departe de zone de curent.  

feriga boston

Plantele verzi reduc stresul

Starea de bine, sănătatea mentală și echilibrul emoțional sunt puternic influențate de prezența plantelor de interior. Există date științifice ce au demonstrat că plantele de interior îți pot influența starea de spirit și îți pot oferi o senzație de confort. 

Mai mult decât atât, îngrijirea plantelor de zi cu zi sau activitățile de grădinărit pot avea efecte terapeutice asupra organismului. Această activitate este foarte plăcută și liniștește sistemul nervos. 

Ce plante să aleg?

  • Lavanda: atunci când auzi de lavandă, probabil te gândești la acele lanuri imense de pe câmpurile franceze. Însă lavanda se poate cultiva și în ghiveci și are efecte benefice de calmare. Planta este de înălțime medie, cu frunze verde-pal și cu inflorescențe mov. Planta va crește bine dacă stă în cât mai mult soare direct și o uzi de 1-2 ori pe săptămână. Asigură-te că angajații de la birou pot  profita pe deplin de beneficiile lavandei și aprovizionează biroul vostru cu ceai de lavandă liniștitoare.

lavanda in ghiveci

  • Aloe vera: planta de aloe este binecunoscută pentru proprietățile calmante. Este o plantă suculentă, cu frunze grase, iar la interior are un gel cu proprietăți umectante și calmante pentru piele. Aceasta se comportă bine dacă are multă lumină și apă puțină. 

aloe vera

Gerbera: este o plantă cu flori de culori variate ce arată frumos în orice spațiu o plasezi. Planta are nevoie de multă lumină directă, o temperatură peste 20 de grade și apă moderată.

gerbera roz

 

  • Crizantema: este o plantă ce înflorește mai ales toamna, cu o paletă de culori bogată (florile pot fi albe, galbene, roșii, portocaliu-ruginiu etc). Parfumul lor este unul discret, dar aspectul va înveseli orice încăpere. Planta are nevoie de soare direct, dar un loc mai rece pentru a sta înflorită cât mai mult timp. Așadar așează-le la fereastră și te vei bucura de crizanteme înflorite săptămâni în șir. 

Plantele ce te ajută să fii mai productiv și să te concentrezi mai bine

Există studii care arată că persoanele ce lucrează într-o încăpere cu plante verzi se pot concentra mai bine. De asemenea, prezența plantelor în biroul în care îți desfășori activitatea profesională te pot face mai creativ și mai productiv. 

Ce plante să aleg?

  • Planta Plăcintă sau Planta Banilor (Pilea Peperomiodes): Planta este originară din China și are un aspect deosebit, datorită frunzelor rotunde și cărnoase. Aceasta iubește lumina din belșug, dar nu trebuie așezată în soare direct, deoarece pot apărea pete maronii pe frunze. Trebuie udată o dată pe săptămână, sau chiar mai rar iarna. 

planta placinta

  • Ficus Lyrata: Planta mai este cunoscută sub denumirea de Smochin liră sau Ficus cu frunze de vioară, datorită formei deosebite a frunzelor. Aceasta este originară din Vestul Africii, iar în ghiveci poate ajunge la o înălțime de 2-3 m la maturitate. Ea trebuie ținută la lumină dar fără soare direct și udată regulat (vara se pot pulveriza frunzele cu apă). 

ficus lyrata

  • Bonsai: Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase plante în ghiveci, deoarece seamănă cu un copac în miniatură. Originar din China și Japonia, planta necesită un substrat special, foarte aerat, care să nu rețină apa. Aceasta poate fi amplasată în soare direct și udată doar când se usucă pământul (udarea excesivă duce la pierderea sa). 

bonsai

  • Aglaonema: Este o plantă cu aspect deosebit, cu frunze ascuțite de culoare verde cu dungi albe, verde mai închis sau roșu. La maturitate, planta poate ajunge la înălțimea de până la 1 m, așadar asigură-te că spațiul din biroul tău permite amplasarea de ghivece mari pe podea. Aglaonema nu are nevoie de multă lumină și trebuie ferită de razele directe ale soarelui, iar udarea este moderată. 

planta in ghiveci

Plantele verzi care au o energie terapeutică și pot reduce alergiile

Ce plante să aleg?

  • Spathiphyllum (Crinul păcii): Este o plantă decorativă foarte adaptabilă și ușor de crescut chiar și la birou, cu o floare albă cu aspect cerat și o inflorescență crem în centru. Trebuie amplasată la o fereastră unde este suficientă lumină, dar nu bate soarele direct. Planta trebuie udată la câteva zile, dar nu trebuie să treneze apă în farfurie, iar frunzele pot fi pulverizate cu apă mai ales vara. 

crinul pacii

  • Iedera de ghiveci (Hedera helix): Varianta de ghiveci a iederei este o plantă cățărătoare cu frunze cu aspect specific, stelat. Planta iubește lumina, însă nu trebuie așezată în soare direct, deoarece frunzele pot căpăta pete maronii. Aceasta trebuie udată moderat și ferită de curenții de aer. 

iedera in ghiveci

  • Dracaena trifasciata (Limba soacrei): este o plantă decorativă cu frunze late și ascuțite, orientate în sus (numită popular și Săbiuță). Aspectul său este unul deosebit, cu o combinație de verde și alb pe frunze. Planta se întreține foarte ușor, deoarece prosperă fie în lumină multă sau mai puțină, și trebuie udată rar.

limba soacrei

De ce trebuie să ții cont în amenajarea biroului cu plante

Amenajarea biroului cu plante verzi are numeroase beneficii pentru sănătate și starea noastră de bine. Însă atunci când decizi să aduci plante în birou, trebuie să ții cont de câteva aspecte:

  • Spațiu disponibil: încearcă să nu aglomerezi foarte tare biroul, spațiile de trecere sau să pui ghivece mari pe birouri care să incomodeze.
  • Plasarea în funcție de lumină: așa cum ai văzut în cuprinsul acestui articol, fiecare plantă are preferințele sale legate de lumină și curenți de aer. Ține cont de ele atunci când așezi plantele la geam sau mai departe de el, în lumină indirectă. 
  • Colegi/ angajați cu alergii: unele plante pot înrăutății alergiile sau rinita alergică, dacă sunt persoane în birou care suferă de ele. Ai grijă deosebită la plante precum violetele africane, orhideele, ienupăr, ferigile și întreabă-i pe cei din birou dacă au astfel de sensibilități. 

Dacris te susține în amenajarea unui spațiu de birou luminos și primitor, care să crească creativitatea. Dacă adaugi plante verzi într-un birou curat și aerisit, vei obține un spațiu ideal pentru prosperitatea angajaților tăi.