Totul despre protecția muncii și PSI – cum se aplică normele generale de securitate și sănătate în muncă, și de ce trebuie să ținem cont?

Home/Uncategorized/Totul despre protecția muncii și PSI – cum se aplică normele generale de securitate și sănătate în muncă, și de ce trebuie să ținem cont?

Normele de protecția muncii sunt extrem de importante pentru a le asigura angajaților tăi toate condițiile necesare pentru un loc de muncă sigur și ferit de accidente și pericole, pe cât posibil. Pe lângă beneficiile clare, aplicarea normelor de securitate și siguranță în muncă sunt obligatorii prin lege, așadar este necesar să le cunoști și să le aplici corect în compania sau întreprinderea ta. 

Legislația și normele de protecție a muncii evoluează în permanență, iar angajatorii trebuie să își actualizeze constant politicile și procedurile de protecție a muncii pentru a fi în conformitate cu cele mai recente reglementări și standarde. Dacris vine în sprijinul tău cu toate informațiile necesare despre ce sunt și cum se aplică normele de protecție a muncii. Cu ajutorul gamei noastre variate de materiale de protecția muncii poți beneficia de ceea ce ai nevoie pentru a-ți proteja corespunzător angajații, fie că activezi într-o instituție, lucrezi la un birou, în comerț sau în industrii precum construcții, bucătării profesionale sau spitale.

Ce sunt normele de securitate și sănătate în muncă (SSM)? 

Normele de protecția muncii se referă la anumite reguli și măsuri pe care orice angajat trebuie să le ia pentru siguranța și bunăstarea angajaților săi. Scopul acestor norme este de a asigura un mediu de lucru sigur pentru cei care își desfășoară activitatea în incinta respectivă indiferent de domeniu. 

Normele SSM au și rolul de a preveni accidentele la locul de muncă (de exemplu acolo unde se operează utilaje grele), dar și îmbolnăvirile profesionale (provocate de expunerea la anumite substanțe chimice potențial toxice, surse de radiații nucleare sau alte situații).

Deși există legislație generală care reglementează aceste norme SSM, fiecare angajator este responsabil și are obligația să le adapteze în funcție de domeniul său de activitate, precum și de mediul de lucru al angajaților săi. Angajatorii trebuie să fie conștienți de legile și reglementările aplicabile în domeniul sănătății și securității la locul de muncă și să le respecte. Acestea includ legislația privind prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, precum și legislația privind utilizarea echipamentelor de protecție individuală.

Cu alte cuvinte, oamenii care lucrează pe un șantier de construcții vor avea alte reguli de respectat față de cei care lucrează într-o clădire de birouri.  

Pe lângă obligația de a crea un loc de muncă sigur, angajatorul trebuie să asigure și instruirea corectă a angajaților săi cu privire la aceste norme SSM și a faptului că acestea sunt respectate întocmai. 

Prevederi legale SSM

Este important să știi care sunt legile și prevederile legale de care trebuie să ții cont pentru a aplica în mod corect normele de protecția muncii. Acestea nu sunt doar la nivel de recomandare, ci obligații legale pe care trebuie să le respecte orice angajator ce activează pe teritoriul României. 

Iată care sunt principalele surse care reglementează normele de securitate și sănătate în muncă: 

  1. Normele generale de protecția muncii.
  2. Codul Muncii Titlul V, așa cum este definit în legea nr. 53/2003.
  3. Legea 319 din 2006 – Legea privind securitatea și sănătatea în muncă. 

Aceste legi și prevederi definesc ce reprezintă normele de securitate și sănătate în muncă și cum trebuie ele aplicate, având următoarele scopuri principale:

  • Asigurarea unui loc de muncă sigur, cu cât mai puține riscuri asupra sănătății angajaților.
  • Să prevadă și evite punerea în pericol a angajaților atât cât este posibil acolo unde sunt condiții grele de muncă (utilaje grele, mine, uzine petrochimice etc.), stabilind măsuri suplimentare de protecție. 
  • Să definească ce presupune instructajul angajaților astfel încât ei să fie la curent cu măsurile de protecție în muncă și cum se aplică acestea corect. 
  • Stabilirea obligațiilor angajatorului și angajaților pentru a respecta normele de securitate și sănătate în muncă. 

Cum se aplică normele de protecția muncii?

Instructajul angajaților cu privire la normele de protecția muncii se desfășoară în mai multe etape și este esențial pentru buna desfășurare a activităților de la locul de muncă. 

Acesta poate fi general, privind normele generale SSM, sau mai specific, atunci când angajatul începe să lucreze în companie; acesta din urmă se referă la normele adaptate fiecărui departament în parte, în funcție de condițiile și echipamentele necesare acolo. 

Acest tip de instructaj legat de normele de protecția muncii poate fi repetat periodic dacă se schimbă ceva în legislație sau în tipurile de echipamente și de metode de lucru folosite. 

Obligațiile angajatorilor

Conform prevederilor legale SSM, angajatorul are următoarele obligații:

  1. Să cerceteze și evalueze care sunt potențialele riscuri de accidente sau îmbolnăviri la care pot fi expuși angajații săi la locul de muncă. 
  2. Să elaboreze un plan cu normele generale, dar și cele specifice de securitate și siguranță adaptate condițiilor de la locul de muncă. Acestea pot fi ajustate dacă sunt anumiți angajați care lucrează în condiții de risc crescut. 
  3. Să stabilească ce echipamente de protecție, metode de lucru și alte materiale sunt necesare pentru a pune în aplicare aceste norme SSM. 
  4. Să efectueze o evaluare a riscurilor pentru a identifica pericolele de la locul de muncă și pentru a lua măsuri adecvate pentru a le reduce sau elimina. Evaluarea riscurilor poate include analiza sarcinilor de muncă, evaluarea echipamentelor și a substanțelor utilizate și identificarea potențialelor pericole pentru sănătatea și siguranța angajaților.
  5. Să obțină autorizație de funcționare în funcție de aplicarea normelor de protecția a muncii. 
  6. Să solicite asistența unor persoane abilitate pentru a implementa normele de protecția muncii, dacă ei nu pot face acest lucru corespunzător. 
  7. Pentru companiile ce depășesc 50 de angajați, angajatorul are obligația de a organiza un departament abilitat pentru protecția muncii. Pentru persoanele care lucrează în cadrul acestui departament este necesară urmarea unor cursuri de formare specială în domeniul SSM.

Obligațiile angajaților

Angajații, deși protejați de aceste norme SSM, au și ei anumite responsabilități, cum ar fi:

  1. Să participe cu atenție la instructajele făcute de angajator/ departamentul de norme SSM și să înțeleagă cum să folosească în mod corect spațiile de lucru, precum și echipamentele și substanțele de lucru. 
  2. Să pună în aplicare normele SSM care i-au fost explicate, fără excepție. 
  3. Să fie atenți la orice pericol de accidentare al lor sau al colegilor și să anunțe imediat superiorii că este o problemă, oprind lucrul în același timp. 
  4. Să refuze efectuarea oricăror sarcini care le pun în pericol sănătatea și siguranța și să raporteze acest lucru organelor abilitate. 
  5. Raportarea oricăror incidente, accidente sau probleme de sănătate care ar putea fi legate de activitatea lor.

Care sunt echipamentele necesare pentru a îndeplini normele SSM?

Echipamentele de protecție a muncii de care vei avea nevoie pentru a îndeplini normele de securitate și sănătate în muncă vor varia în funcție de domeniul activității tale. 

Un cabinet medical stomatologic spre exemplu (sau cu alt profil medical) va avea nevoie de echipamente medicale specifice precum mănuși, bonete, botoși de unică folosință pentru a proteja atât angajații cât și pacienții de transmiterea unor boli și pentru menținerea igienei corespunzătoare în încăperi. 

În schimb, cei care activează în domeniul construcțiilor au nevoie de echipamente de protecție de rănirea cu diverse obiecte, pentru a evita căderile de la înălțime sau accidentele auto, dacă lucrează într-o zonă unde este trafic intens. 

Iată câteva sugestii de materiale pentru a le ușura munca angajaților tău și a-i ține în siguranță:

Când se face protecția muncii?

Protecția muncii este un aspect permanent și continuu al mediului de lucru și al activității unei companii, iar instruirea angajaților în protecția muncii trebuie să fie oferită atât la angajarea inițială, cât și pe tot parcursul carierei angajatului, pentru a rămâne la curent cu cele mai recente politici și proceduri de protecție a muncii. 

  1. Instruirea inițială oferită la începutul angajării este o instruire introductivă care acoperă aspecte generale privind protecția muncii și responsabilitățile lor individuale în acest sens.
  2. Instruirea periodică este o instruire repetată, care are loc în mod regulat și care își propune să îmbunătățească acele cunoștințe și abilități angajaților în materie de protecție a muncii. Se face în momentele când sunt introduse noi echipamente de lucru, noi tehnologii sau operațiuni, sau dacă cele existente au parte de schimbări de funcționare. Include informații specifice despre noile riscuri la locul de muncă, proceduri de lucru sigure și echipamente de protecție personală.
  3. Instruirea de specialitate este destinată momentelor când apar proiecte speciale și angajaților care desfășoară activități care implică riscuri specifice la locul de muncă, cum ar fi lucru la înălțime, utilizarea substanțelor periculoase, lucrul cu utilaje și echipamente periculoase sau manipularea materialelor periculoase.
  4. Instruirea de urgență este o instruire care se concentrează pe procedurile de urgență, cum ar fi evacuarea în caz de incendiu, primul ajutor și resuscitare cardio-pulmonară (CPR), și care are scopul de a pregăti angajații pentru situații de urgență.
  5. Instruirea suplimentară  este o instruire care se face doar în cazul în care un angajat lipsește mai mult de 30 de zile lucrătoare de la locul de muncă.

Cine este responsabil de organizarea activităților de protecție a muncii?

Protecția muncii se efectuează doar în timpul orelor de lucru, și poate include implicarea departamentelor de resurse umane, a specialiștilor în sănătate și securitate în muncă și a comitetelor de sănătate și securitate. 

Dacă echipa depășește 50 de angajați sau condițiile de muncă sunt periculoase și dificile, se va organiza un compartiment de protecție a muncii, care este în subordinea directă a angajatorului. Atunci când numărul de angajați este sub 50, se aleg sau se angajează 1-2 specialiști în securitatea și sănătatea în muncă pentru a ține trainingul. Doar dacă numărul de angajați este sub 9 persoane angajatorul poate organiza singur activitățile de protecție a muncii, cu mențiunea că trebuie să dețină competențe în domeniu.

În unele cazuri, autoritățile locale, regionale sau naționale pot oferi asistență și resurse pentru instruirea în protecția muncii.

Normele SSM te pot proteja pe tine și angajații tăi

Normele de securitate și sănătate în muncă reprezintă obligația legală a oricărui angajat pentru a-și proteja angajații de probleme de accidentări sau boli care pot apărea ca o consecință a activităților la locul de muncă. Însă aceste norme reprezintă și o obligație morală față de cei care lucrează pentru tine și un mod de a te proteja pe tine de consecințele legale în cazul în care apar totuși probleme. 

Definirea, înțelegerea și aplicarea corectă a acestor norme pot fi efectuate de către angajator sau de către un departament special de protecția muncii, în funcție de profilul companiei respective. Însă trebuie reținut că acest instructaj trebuie făcut cu simț de răspundere și de către persoane instruite la rândul lor în domeniu. 

 Descoperă toată gama de echipamentele de protecție a muncii de la Dacris care te vor ajuta în implementarea normelor de protecția muncii, necesare pentru siguranța angajaților tăi și continuitatea activității tale!