Ce trebuie să știe școlile pentru a accesa fondurile europene PNRR?

Home/Uncategorized/Ce trebuie să știe școlile pentru a accesa fondurile europene PNRR?

Educația este un subiect foarte important nu doar pentru părinți și copii, dar și pentru noi toți. Generațiile tinere sunt cele care pot duce progresul mai departe și schimba mentalități, cu atât mai mult dacă sunt expuși la o educație de calitate. Din păcate însă, România ocupă printre primele poziții la abandonul școlar la nivel european, așadar acest domeniu are destul loc pentru creștere și dezvoltare. 

Ministerul Educației a accesat fonduri europene importante pentru școli, în cadrul unui plan de întrajutorare a statelor membre ce au avut de suferit de pe urma pandemiei de Covid-19. Ramura pentru reducerea abandonului școlar oferă granturi de peste 500 milioane de euro, de care școlile pot beneficia pentru instruirea profesorilor, ajutorarea elevilor defavorizați, sau dotarea sălilor de clasă și laboratoarelor. 

Dacris vine în întâmpinarea școlilor cu un pachet de produse eligibile pentru a fi achiziționate prin intermediul acestor programe de educație. Cu ajutorul nostru, acestea pot beneficia de dotări pentru unitățile de învățământ, ajutând la crearea unui viitor mai luminos pentru elevii din România. În acest material vom prezenta tot ce trebuie să știe școlile despre PNRR, cum ar fi ce condiții să îndeplinească și ce produse pot accesa în cadrul programului.

Ce este programul PNRR?

Originea programului de finanțare PNRR stă în Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR). Acesta din urmă este un proiect de finanțare pe care Uniunea Europeană îl acordă statelor membre ca suport în fața crizei economice provocate de pandemia Covid-19, pe perioada 2021-2026, în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. 

Mai departe, fiecare țară ce primește finanțare are obligația de a elabora propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR), ce cuprinde domeniile prioritare pentru dezvoltare, precum și condițiile pentru a putea accesa fondurile europene.

Prin programul propriu PNRR, România poate accesa un total de 29,2 miliarde de euro, în granturi și împrumuturi. Planul din țara noastră este coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și are șase piloni principali: 

  1. Tranziția pentru o Românie Verde.
  2. Transformarea digitală. 
  3. Creșterea economică inteligentă.
  4. Coeziunea teritorială și socială. 
  5. Sănătate și reziliență socială. 
  6. Politici pentru noua generație (copii, tineri, educație). 

PNRR este Planul Național de Redresare și Reziliență cuprinde și mai multe componente sau ramuri concrete: 

C1. Managementul apei

C2. Păduri și protecția biodiversității

C3. Managementul deșeurilor

C4. Transport sustenabil

C5. Valul Renovării

C6. Energie

C7. Transformare digitală

C8. Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii

C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare

C10. Fondul local

C11. Turism și cultură

C12. Sănătate

C13. Reforme sociale

C14. Bună guvernanță

C15. Educație

Toate aceste zone sunt foarte importante pentru dezvoltarea economică armonioasă a țării noastre. Însă în acest articol ne vom concentra pe componenta C15. Educație a programului PNRR și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească școlile pentru a beneficia de aceste fonduri europene.

Despre fenomenul abandonului școlar

Fenomenul abandonului școlar este unul extins în România și se referă la elevii care nu reușesc să intre în învățământul superior și abandonează școala pe parcurs. În general, copiii părăsesc timpuriu școala între anumite praguri, cum ar fi trecerea de la clasa a IV-a în gimnaziu, sau trecerea de la clasa a VIII-a la liceu. Însă abandonul școlar se poate petrece oricând, și în mijlocul anului școlar, iar fenomenul este mai des întâlnit în mediul rural. 

Motivele pentru care copiii abandonează școala sunt multiple, între care amintim: nivelul de trai scăzut, percepția negativă a părinților asupra utilității educației, accesul dificil al copiilor la școală în mediile rurale izolate, alți factori culturali. Analizând toate aceste elemente, fenomenul abandonului școlar este mai prevalent în mediul rural, fapt confirmat de statistici. Conform celui mai recent raport al Ministerului Educației legat de starea învățământului preuniversitar, aferent anului 2020-2021, 14,6% dintre elevii din mediul rural înscriși în urmă cu opt ani nu au reușit să absolve ciclul gimnazial, față de 1,3% în mediul urban. 

Deși părăsirea timpurie a sistemului de învățământ este o problemă acută în România, țara noastră are o strategie de combatere a acestui fenomen în desfășurare. Parte a acestei strategii este PNRAS (Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar), din cadrul reformei ”România Educată”. Programul reprezintă una din ramurile educaționale ale PNRR, cu o valoare totală de 543 milioane de euro nerambursabilă. 

Prima rundă a acestui program s-a desfășurat în 2022, când s-au calificat 1415 unități de învățământ pentru granturi, iar cea de-a doua are termenul limită de înscriere pe 19 martie 2023, iar lista finală se va publica la finalul lunii aprilie. Unitățile admise anul trecut pot folosi deja sumele acordate de Ministerul Educației pentru a face achiziții.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a accesa programul de finanțare școlar?

Școlile pot primi granturi până la 200.000 euro în cadrul acestui program, ce pot fi investiți în formarea profesorilor, acordarea de mese calde elevilor la școală, dotarea sălilor de clasă cu mobilier și multe altele. 

Dacă reprezinți o școală care poate beneficia de aceste programe de susținere a educației, este important să înțelegi ce trebuie să faci ca să poți accesa fondurile europene. 

Pentru a vedea dacă școala ta este eligibilă pentru aceste programe, mai întâi verifică dacă ea se află pe Atlasul Zonelor Rurale Marginalizate sau Atlasul Zonelor Urbane Marginalizate ca să fie eligibilă în program. 

Pe lângă problema teritorială, există și alți factori care oferă indicii despre riscul unei rate mari de abandon în anumite școli, cum ar fi: 

  • numărul de profesori suplinitori din cadrul școlii față de cei pe posturi permanente
  • rata de elevi care se înscriu la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a față de numărul total de absolvenți ai ciclului gimnazial (semn că unii nu vor continua la liceu dacă nu se înscriu la evaluare)
  • rata de elevi care rămân repetenți sau nu ajung la finalul clasei a VIII-a. 

Cu cât aceste cifre sunt mai mari, cu atât riscul de părăsire timpurie a școlii este mai mare, așadar unitățile școlare respective vor fi considerate cu risc mai mare de abandon școlar. 

Odată ce te-ai asigurat că îndeplinești aceste condiții, trebuie să elaborezi o cerere pe care să o depui pe site-ul https://uefiscdi-direct.ro/.

 

Ce produse pot obține școlile prin proiecte europene?

După ce au fost admise pe lista finală, unitățile de învățământ trebuie să își organizeze proiectele pe care le vor desfășura al cărui scop este acela de a reduce abandonul școlar din aceste zone defavorizate. 

Pentru a ști cum să implementezi aceste proiecte, consultă acest ghid al beneficiarului și urmează cu atenție toți pașii descriși aici. 

Există diverse ramuri ale acestor programe, care se referă la o latură specifică de investiții în educație. Un astfel de exemplu se referă la ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”

Scopul programului este să ajute la dotarea școlilor și a unităților conexe, precum cluburi sau palate ale copiilor cu o serie de materiale:

  • Materiale didactice și mobilier de clasă și a laboratoarelor/atelierelor școlare din sistemul preuniversitar.
  • Echipamente pentru laboratoarele informatice din școlile de educație și formare profesională. 
  • Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic. 

Dacris vine în sprijinul tău și îți oferă o serie de produse eligibile pentru acest program de susținere a școlilor pentru a reduce abandonul școlar. Iată ce cuprind pachetele noastre de produse care te pot ajuta să îți dotezi sălile de clasă:  

Accesează fonduri europene pentru susținerea dezvoltării 

Fondurile europene nerambursabile sunt un mod excelent de a ajuta generațiile tinere să aibă parte de o educație cât mai bună și completă. Astfel, elevii din mediile defavorizate pot fi încurajați să rămână mai mult timp în sistemul de învățământ și să aibă aceleași șanse precum alții mai norocoși. 

Dacris sprijină demersurile ce susțin educația de calitate și dotarea unităților de învățământ cu materiale didactice care pot contribui la rezultate mai bune și reducerea fenomenului de abandon școlar. Îți oferim pachete personalizate pentru școli și cluburi școlare. Pentru mai multe detalii, consultă pagina noastră dedicată educației

Dacris te poate ajuta și cu tipărirea de materiale promoționale precum flyere, broșuri informative, pliante, mape și altele. Acestea sunt foarte utile pentru a crea materiale informative și promoționale pentru proiectele ce fac parte din planul PNRR, fie că vorbim de educație sau de alte componente ale acestuia. Contactează-ne azi pentru o ofertă completă de produse.