Top 5 cele mai bune scaune de birou

Home/Uncategorized/Top 5 cele mai bune scaune de birou

Dacă ești un antreprenor preocupat de confortul angajaților tăi sau lucrezi de acasă, știi cât de important este spațiul de lucru. Felul în care îți amenajezi biroul îți influențează starea de spirit, dar și cât ești de productiv și creativ la locul de muncă. Însă anumite piese de mobilier și criteriile după care le alegi pot avea și un impact semnificativ asupra sănătății tale. 

Scaunul de birou este un element esențial, deoarece de el depinde confortul tău, dar și menținerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale. Avem tendința să petrecem tot mai multe ore la birou și faptul că stăm blocați mult timp în poziții incorecte, nu ne ridicăm de suficiente ori, dar și că facem mișcări repetitive pot duce la dureri musculare și probleme ale coloanei vertebrale. 

Putem evita multe dintre aceste neajunsuri alegând scaune ergonomice care să se potrivească nevoilor noastre. Dacris vine în întâmpinarea ta cu informații despre principalele modele de scaune ergonomice și cum să-l alegi pe cel potrivit pentru tine.

Importanța alegerii unui scaun de birou potrivit

Atunci când lucrezi într-un mediu foarte dinamic, în care trebuie să termini taskuri foarte rapid, nu ai mereu timp să te ridici de la birou la fiecare 45-60 de minute pentru a face puțină mișcare, fie și câțiva pași. Adesea se întâmplă să nu îți amintești să faci acest lucru, mai ales când ești prea prins în ce ai de făcut. Deși aceste lucruri sunt perfect de înțeles, este important să știi că sedentarismul în general și statul mult timp la birou îți pot afecta serios sănătatea. 

Conform unor studii de specialitate, există numeroase afecțiuni musculo-scheletice care îți au originea la locul de muncă. Acestea reprezintă orice afecțiune ce ține de mușchi, articulații și ligamente, care pot suferi serios din cauza posturilor incorecte și a menținerii lor pentru un timp îndelungat. Aceste aspecte pot duce la probleme pe termen scurt sau lung, precum contracturi musculare, presiunea pe articulații și durere în zonele afectate (cel mai frecvent este vorba de zona coloanei cervicale sau lombare, umeri sau gât).  

Pentru mulți dintre noi, statul la birou este inevitabil, însă putem să ne adaptăm și să încercăm să minimizăm, atât cât se poate, daunele. Iată câteva sfaturi generale pentru a sta cât mai comod la birou și a-ți menține o postură corectă:

  • Ridică-te des de la birou – se recomandă să petreci timp așezat la birou doar 20-30 minute, apoi să te ridici și să faci puțină mișcare câteva minute. Acest lucru poate reduce presiunea pusă pe coloană și impactul asupra tensiunii musculare. 
  • Încearcă accesorii care să-ți ușureze munca – poți alege fie birouri reglabile, fie suport de monitor pentru a-l aduce la nivelul ochilor (în felul acesta nu va trebui să mai stai cu capul în jos, forțând mușchii din zona cervicală). 
  • Alege birouri reglabile – acestea se pot ridica puțin pentru a avea tastatura și monitorul la un nivel potrivit, sau mai mult, pentru a putea să lucrezi chiar din picioare. 
  • Stai doar pe scaune ergonomice – acestea sunt făcute să se muleze pe nevoile tale și să-ți îmbunătățească postura atunci când stai așezat. 

Ce este un scaun ergonomic?

Scaunele ergonomice reprezintă un tip de scaun adaptat formei corpului și care îți oferă suport pentru a avea o postură corectă. Acesta se folosește mai mult la birou, deoarece ai nevoie de un scaun special acolo unde știi că vei petrece multe ore pe zi. 

Un scaun ergonomic potrivit pentru tine trebuie să îți permită să stai cu picioarele pe podea, nu suspendate, și să simți că ai suport la coloana lombară și cervicală. Unele scaune sunt făcute pentru persoane mai înalte sau mai scunde, așadar nu toate îți vor fi potrivite și unele elemente vor veni mai sus sau mai jos decât ai nevoie pentru a sta comod. Alegerea unui scaun inadecvat te va obliga să stai într-o poziție incorectă și acest lucru îți va aduce dureri, contracturi musculare și alte neplăceri. 

Cele mai bune scaune de birou

Atunci când ai decis să achiziționezi un scaun de birou ergonomic, alegerea unuia poate părea copleșitoare, iar opțiunile, exhaustive. Ține minte însă că un scaun de birou potrivit este o investiție în sănătatea ta, iar unul de calitate se va păstra pentru mulți ani. 

  1. Scaun cu suport cervical reglabil

Dacă știi că stai multe ore în fața ecranului, alege un scaun de birou cu suport cervical reglabil. Tendința noastră este de a duce capul în față către ecran, iar acest lucru flexează exagerat mușchii din zona gâtului. În timp, tensiunea acumulată poate duce la contracturi musculare, nevralgii sau alte afecțiuni, dar și dureri în zona respectivă. Poți evita acest lucru folosind un scaun care să aibă suport pentru această zonă sensibilă și în acest fel îți vei aminti mai ușor să stai cu capul lipit de spătar și nu aplecat spre ecran.

     2. Scaun ergonomic din piele ecologică

Dacă îți dorești confort deosebit și un aspect mai elegant, poți alege un scaun din piele ecologică, cu capitonare moale. Acest tip de scaun poate părea mai puțin flexibil decât altele, însă el poate include elemente reglabile și asigură ergonomia zonei de spătar.

    3. Scaun de birou cu spătar din plasă

Un scaun cu spătarul din plasă este foarte potrivit pentru că lasă aerul să circule mai bine și nu riști să transpiri mai tare vara când stai așezat la birou. Însă nu vă lăsați păcăliți de faptul că acest material tip mesh (plasă) pare un material fragil, deoarece el oferă un suport foarte bun și ferm pentru spate și gât. Acest tip de model poate avea și înălțime sau tetieră reglabile, astfel încât să se adapteze nevoilor tale.

 

    4. Scaun ergonomic cu brațe reglabile

Uneori și poziția în care îți ții brațele poate fi o problemă – dacă le ții constant prea jos sau prea sus, acest lucru îți va forța umerii în timp. Soluția ideală este să alegi un scaun cu brațe reglabile, astfel încât să poți potrivi singur poziția ideală a brațelor. 

    5. Scaun de birou super reglabil

Pentru maximum de confort atunci când stai multe ore la  birou, un scaun pe care îl poți customiza după nevoile tale este o idee foarte bună. Astfel, un scaun ergonomic cu multe elemente reglabile îți va permite să ajustezi înălțimea scaunului, a brațelor, dar și să schimbi proporția de înălțime dintre șezut și spătar. În acest fel, poți controla cât de bine se pliază spatele tău și zona cervicală pe designul acestui tip de scaun.

Alege corect pentru sănătatea ta

Așa cum am menționat în acest articol, alegerea unui scaun de birou adecvat nu ține doar de aspect sau cât de bine se potrivește în amenajarea zonei tale de lucru. Acesta trebuie să se potrivească nevoilor tale specifice, fie că ești un om mai dinamic care se mișcă mereu prin birou, fie că te pierzi cu orele în munca ta, în fața monitorului. 

Dacris vine în sprijinul tău cu sugestii de produse care să se muleze perfect pe dorințele tale legate de un scaun de birou. Ideile și sfaturile noastre au scopul de a te ajuta să-ți creezi o zonă de lucru plăcută, dar și practică, ce nu îți va pune în pericol sănătatea.