Idei de amenajare a biroului

Home/Recomandări/Idei de amenajare a biroului

Ne petrecem destule ore pe zi la lucru, iar spațiul în care ne desfășurăm activitatea trebuie să fie unul potrivit. Acesta trebuie să fie practic și comod, dar și să creeze o atmosferă relaxată, în care să-ți facă plăcere să lucrezi zilnic.

amenajare birou cu plante verzi

Dacă ai o afacere și amenajezi un birou pentru angajații tăi, trebuie să urmezi câteva reguli simple – că ai spațiu suficient, lumină naturală pe cât posibil sau lumină artificială potrivită, iar mobilierul trebuie să fie comod și rezistent.

Însă când vorbim de un birou amenajat acasă, poți da frâu liber imaginației. De la locul unde îl amplasezi, până la mobilier și mici elemente de decor, totul poate fi adaptat nevoilor tale. Un spațiu luminos și cald îți asigură a atmosferă plăcută, dar trebuie să te gândești și la alte detalii practice. Un scaun ergonomic, un birou suficient de înalt și cum îți amplasezi laptopul îți asigură o postură corectă și te scutesc de probleme pe viitor.

Dacris îți prezintă cele mai bune sfaturi pentru amenajarea biroului, dar și inspirație pentru elemente de design care să-ți schimbe dispoziția instantaneu. Scopul nostru este să te îndrumăm să-ți creezi un spațiu eficient și bine organizat care să-ți sporească productivitatea.

10 reguli de urmat în amenajarea biroului

amenajare birou la firma

Biroul pe care îl amenajezi acasă sau la firmă trebuie adaptat mereu la nevoile tale, spațiul disponibil, dar și la domeniul tău de activitate într-o oarecare măsură. Există câteva reguli generale pe care să le urmezi pentru a-ți organiza spațiul cât mai eficient.

  • Profită de lumina naturală – aceasta te ajută să nu îți forțezi ochii, dar îți dă și un boost de energie și bună dispoziție;
  • Investește în mobilă de calitate – este foarte important să cauți mobilier de calitate, care răspunde nevoilor tale;
  • Ai grijă la postură – caută scaune și birouri care să încurajeze menținerea posturii corecte a corpului;
  • Maximizează spațiul disponibil – dacă ai spațiu limitat, pune rafturi pe verticală sau mici sertare pe birou, pentru a putea depozita ce ai nevoie;
  • Gestionează firele și cablurile – ascunde firele în spatele biroului sau folosind baghete speciale, pentru a nu încărca vizual spațiul;
  • Integrează plantele verzi în decor – câteva plante verzi vor da mai multă căldură spațiului și îți schimbă instantaneu dispoziția;
  • Adaugă obiecte personale pentru mai multă căldură – biroul trebuie să reflecte și stilul tău personal, astfel încât să te simți mai confortabil;
  • Fă spațiul funcțional – gândește spațiul în termeni de nevoi și echipamente necesare;
  • Fii sigur că ai destule prize pentru echipamentele tale – în funcție de numărul de echipamente de care ai nevoie (monitoare, laptop, ventilator, alte accesorii) poți avea nevoie de mai multe prize;
  • Ține totul organizat – există numeroase accesorii care să țină totul în ordine, cum sunt diferitele cutii și containere pentru arhivarea documentelor.

Idei pentru biroul de acasă

Pandemia a schimbat felul în care privim mediul de lucru. Mulți dintre noi am înțeles atunci conceptul de “work from home” (lucru de acasă) și am fost nevoiți să ne amenajăm un spațiu de birou acasă. Unele companii au menținut și mai târziu acest mod de lucru sau au trecut la cel hibrid (unde angajatul lucrează și de acasă, dar merge și la birou periodic).

Există și anumite activități mai înclinate spre munca din propriul cămin, precum cei care lucrează în sistem freelance (liber profesioniști). Oricare ar fi situația ta, îți oferim câteva idei pentru ca biroul tău de acasă să fie practic și plăcut.

Profită de lumina naturală

Dacă ai posibilitatea, încearcă să îți așezi biroul în fața unei ferestre. Lumina naturală ne binedispune, ne ajută să ne concentrăm mai bine și oferă și beneficii pentru sănătate. Având în vedere că petrecem în jur de 8 ore pe zi la birou, lumina naturală va face acest timp să treacă mai plăcut.

amenajare birou luminos

Amenajează-ți un loc special pentru birou

Știm, tentația este să iei laptopul cu tine în locul unde te simți cel mai comod – pe canapea sau în pat. Însă nu este deloc o idee bună pentru sănătatea ta. În timp, poziția greșită în care stai câteva ore pe zi îți poate afecta postura și coloana vertebrală. Găsește un colț în casă unde să pui un birou și un scaun ergonomic.

loc special pentru birou

Fă un colț colorat

Nu trebuie să te rezumi mereu la un birou monocromatic. Poți să ieși de pe calea bătătorită și să îți creezi un colț inedit și plin de culoare. Combină materialele naturale cu culorile puternice, saturate sau pastel. Efectul va fi unul surprinzător, care te va binedispune chiar și într-o zi mohorâtă.

amenajare birou colorat

Creează un colț luminos, chiar și fără lumină naturală

Lumina naturală este ideală atunci când îți amplasezi biroul de acasă. Însă nu este mereu posibil să ai biroul în apropierea unei ferestre, mai ales atunci când dispui de spațiu limitat. Chiar dacă ești nevoit să îți amenajezi biroul într-un colț întunecat, încearcă să compensezi cu iluminare artificială eficientă. Folosește-te de lămpi de birou sau spoturi pentru a crea o atmosferă potrivită.

amenajare birou pe colt

Alege un scaun ergonomic

Statul la birou timp de 8-10 ore pe zi poate promova o postură greșită a corpului. Avem tendința de a sta cocoșați sau cu capul înclinat înainte; în timp, acestea pot duce la probleme de coloană și dureri cronice. Un scaun ergonomic încurajează menținerea unei posturi corecte. Coloana, umerii și gâtul sunt susținuți și se aliniază cum trebuie.

scaun ergonomic birou

scaun de birou

Profită de priveliște

Uneori, munca poate fi monotonă și obositoare, oricât de mult ne-ar plăcea domeniul în care lucrăm. Dacă ai această posibilitate, plasează biroul în fața unui geam cu priveliște. Astfel poți să vezi copaci care îți schimbă frunzișul în funcție de anotimp, păsări sau acoperișuri colorate. Când simți că ai creierul obosit, îți ridici privirea spre geam pentru o doză de energie.

birou cu priveliste

Alege stilul minimalist

Un stil aerisit și minimalist poate fi mai potrivit pentru tine, decât prea multă stimulare vizuală. Alege linii curate și culori monocromatice, precum diverse nuanțe de alb, gri sau tonuri de pământ. Așezarea biroului în fața unui perete alb poate să facă acel colț să pară mai luminos, chiar dacă nu ai lumină naturală.

birou stil minimalist

Integrează biroul ca parte din încăpere

Uneori nu avem spațiu suficient în apartament pentru a amenaja o cameră specială pentru biroul de acasă. Poți pune zona de lucru oriunde găsești un colț liber, fie în living sau dormitor. Încearcă să-l integrezi în restul decorului, prin alegerea unui mobilier în culori similare cu restul camerei.

birou luminos

Încearcă un birou reglabil

Uneori, să stai multe ore pe zi în aceeași poziție poate pune prea mare presiune pe coloană. Mușchii devin tensionați și te simți obosit fizic după o zi de lucru. Încearcă să schimbi datele problemei cu un birou reglabil. Acesta are picioare speciale care îți permit să ajustezi înălțimea pentru nevoile tale. Poți să înalți biroul cât să ai monitorul mai sus, la nivelul privirii, sau chiar să stai în picioare.

birou reglabil

Folosește accesorii pentru înălțarea echipamentelor

Dacă nu poți investi într-un birou reglabil acum, alege alte elemente care te pot ajuta să ai o postură corectă. Există mai multe accesorii care îți pot fi de folos, precum măsuțe fixe pe care le poți pune pe birou sau unele în straturi. Acestea pot ridica un monitor până la nivelul privirii sau tastatura, dacă ai un birou prea jos.

accesorii birou

accesorii pentru birou

Folosește materiale naturale pentru biroul tău

Materialele și culori prea reci îți pot crea uneori o senzație neplăcută. Culorile mai bogate și materialele naturale vor da o senzație mai caldă și de confort. Încearcă să integrezi lemnul la biroul, piele la scaune sau covoarele din iută, pentru o atmosferă mai plăcută.

birou materiale naturale

Ai grijă la dimensiunea biroului

În funcție de domeniul în care lucrezi, s-ar putea să ai nevoie de un simplu laptop, sau de mai multe monitoare, tastaturi, mouse-uri și alte echipamente tehnice. Ai grijă să îți iei un birou suficient de mare astfel încât să ai loc pentru toate. Ideal este ca ele să nu stea foarte înghesuite și să le poți folosi lejer. 

echipamente birou

Profită de orice perete liber

Dacă ai puțin spațiu disponibil pe un perete, profită ca să pui și câteva dulapuri metalice sau un raft. În felul acesta poți să-ți ții dosarele, bibliorafturi sau alte obiecte de papetărie mereu în ordine. Vei găsi tot ce ai nevoie rapid și vei fi mai productiv.

depozitare birou

Și un mic colț pentru birou poate fi plăcut

Chiar dacă ai un colt mic la dispoziție pentru amplasarea biroului, îl poți face plăcut. Folosește un birou din materiale naturale, o protecție pentru birou colorată. Înveselește spațiul cu o plantă colorată și senzația generală va fi una mai aerisită.

colt pentru birou

Ai grijă la fundal

Dacă faci des conferințe video, ai grijă la ce se vede în fundal. Poate că nu ai spațiu să amenajezi o cameră special pentru birou și l-ai integrat într-o altă cameră. În acest caz, nu ar fi foarte profesionist să le arăți colegilor sau clienților tăi zona de joacă a copilului sau cea de gătit. Orientează biroul spre un perete pe care ai un raft sau bibliotecă – va arăta mult mai bine.

fundal birou

Personalizează spațiul

Doar pentru că este un spațiu de lucru, nu înseamnă că trebuie să fie rece sau impersonal. Înfrumusețează biroul cu obiecte de decor care să personalizeze spațiul și oferă-i propriul tău stil.

birou personalizat

Ține biroul în ordine

Chiar dacă ai spațiu puțin la dispoziție, acest lucru nu înseamnă neapărat și dezordine în zona biroului. Poți folosi mai multe accesorii care să te ajute să ții totul organizat: tăvițe de plastic sau metalice, bibliorafturi, dosare cu șină, notițe adezive, sertare de birou sau suporturi pentru obiecte mici. Toate acestea te vor ajuta să ai un spațiu funcțional și să găsești totul rapid.

organizare birou

Creează atmosfera potrivită

Dacă ești creator de conținut sau ești într-un domeniu mai creativ, ai nevoie de un spațiu pe măsură. Un birou amenajat într-un stil sec și lipsit de personalitate nu te va ajuta. Gândește spațiul tău de lucru în termeni de creativitate și inspirație.

birou cu personalitate

Biroul de la firmă

birou firma

Dacă ai o mică afaceri și angajați ce merg la birou, poți să ții cont de câteva idei pentru amenajare. Spațiul trebuie să fie unul aerisit, care să permită ca fiecare angajat să poată lucra liniștit.

Însă trebuie să creezi și locuri comune, care să încurajeze sesiuni de brainstorming sau ocazii de a consolida spiritul de echipă. Încearcă să investești în mobilă de calitate, ce va avea durabilitate în timp. În același timp, ea trebuie să fie comodă pentru angajații tăi, pentru că ei vor petrece destule ore în acest spațiu de lucru. 

Poți să-ți adaptezi designul la mediul de activitate al afacerii tale – un spațiu mai relaxat, luminos, viu colorat va stimula mai mult creativitatea. În schimb, un design minimalist este mai potrivit pentru un mediu de afaceri mai sobru.

Creează un mediu de lucru ideal

mediu de lucru birou

Zona de birou este mai mult decât o masă cu scaun și laptop. Acesta trebuie ca un spațiu în care îți petreci mare parte din zi și care îți poate stimula productivitatea. El trebuie să fie și comod, prin alegerea unui mobilier potrivit nevoilor tale, dar și organizat.

Dacris te sprijină cu o gamă largă de mobilier special pentru birou, dar și accesorii diverse care te ajută să ai un mediu de lucru aerisit. Vei găsi tot ce ai nevoie rapid și te vei concentra mai bine pe munca ta.