#ViațaLaBirou în pandemie – Mara Coman, redactor șef Harper’s Bazaar

Home/ViataLaBirou/ViataLaBirou in pandemie/#ViațaLaBirou în pandemie – Mara Coman, redactor șef Harper’s Bazaar

Cum a fost pentru voi #ViațaLaBirou în pandemie? Care au fost avantajele și dezavantajele și ce v-a lipsit cel mai mult în timp ce ați lucrat de la #BiroulDeAcasă? Noi am vorbit cu Mara Coman, redactor șef la Harper’s Bazaar despre cum a fost pentru ea această perioadă atipică.

Foto: Alin Purcăroiu / Alex Gâlmeanu Studio

  1. Cum lucrezi acum? Mergi la birou sau lucrezi de la #BiroulDeAcasă?

Lucrez de acasă. De la „biroul din bucătărie” sau de la „biroul din dormitor”. În 90% din timp lucrez la masă, cu laptop, agenda, pix, stilou, telefon. Dar ce se întâmplă acum nu seamănă deloc cu biroul la care visam eu: unul al meu și numai al meu, cu sertare, suporturi pentru pixuri și creioane, călimări cu cerneală de diverse culori și stilouri pentru fiecare culoare în parte. Pentru o iubitoare a papetăriei, ca mine, e destul de enervant să fie nevoie să caut prin casă un pix care scrie. Da, fetițele mele mi le-au confiscat pe toate, deși, când mi-e lumea mai dragă, mă împiedic de câte pix cu gel roz bombon prin camera lor.

  1.  Cât timp ai lucrat de acasă?

În ultimii trei ani am lucrat de acasă. În primul an a fost mi-nu-nat. Apoi a început, treptat, să nu-mi mai placă. Mi-e dor de birou, de echipă, de un sediu, de schimbul de idei, de discuțiile de la cafea. Până și de diminețile în care alergam, ca să nu întârzii, mi-e dor. Și îmi lipsește senzația de tihnă pe care o aveam când mă întorceam acasă. Acum, „acasă” nu mai e doar acasă; e o struțo-cămilă.

  1.   Care au fost provocările work from home pentru tine? Ce a fost ușor și ce a fost greu?

Cum ziceam, eu am lucrat de acasă și înainte de pandemie. Așa că aveam la dispoziție tot ce-mi trebuia. Mi-a lipsit și încă îmi lipsește interacțiunea cu oamenii, starea în care te transpui când mergi la birou și când te întorci acasă. Poate pare banal, dar îmi lipsește până și să fiu atentă la felul în care mă îmbrac. Cine ar fi crezut că o să spun eu vreodată că mi-e dor să-mi calc o rochie?!

  1.    Cum ai reușit să găsești balansul între birou și viața personală? 

N-am prea reușit. Nici nu știu cum se poate face asta – cred că funcționează doar cu un program foarte strict și doar pentru oamenii foarte organizați. Cât despre mine… uite, e aproape ora 8 seara când răspund la întrebările astea. Seara trecută, în timp ce găteam, vorbeam la telefon cu un coleg și apoi am trimis niște mailuri, că a fost nevoie să schimbăm fotografia de pe materialele de promovare online.

Și, în afară de job, eu am și blog-ul, de care reușeșc să mă ocup doar la ore târzii și în weekend. În concluzie, nu sunt deloc un exemplu la capitolul echilibru între job și orice altceva. Sper că nu e prea târziu să schimb ceva.

  1.    Cum a fost prima zi când ai lucrat de acasă versus ultima zi când ai lucrat de acasă? (dacă ai revenit la birou).

Nu am revenit la birou.

Cât despre prima zi de lucrat remote, ei bine, e așa îndepărtată încât nu-mi aduc aminte prea bine. Știu doar că atunci vedeam doar avantajele: că n-am mai „pierdut” timp pe drum, că pot să beau cafeaua care îmi place. Lucruri din astea mărunte, dar care ajută.

  1.   De ce ți-a fost cel mai dor de la birou în perioada carantinei?

Ah, cred că m-am grăbit și am răspuns deja la întrebarea asta. Desigur, interacțiunea cu oamenii e pe primul loc. Schimbul de idei. Grija de a fi atentă la ce port. Mi-e dor inclusiv de drumul cu metroul, pentru că era un timp doar pentru mine, în care ascultam muzică sau citeam. Nu știu cât de conștientă eram de asta atunci, dar era relaxant.

  1.     Care sunt obiceiurile de la birou pe care le-ai păstrat și în timpul perioade de lucrat la #BiroulDeAcasă?

Beau cafea multă în timp ce lucrez. Din plăcere, nu de nevoie.

Îmi fac to do list-uri, întotdeauna scrise de mână.

Mă deranjează dacă-mi ia cineva pixul sau stiloul – vreau să scriu cu acel pix, nu cu altul.

Amân excel-urile cât se pot amâna și mereu mă gândesc că, într-o zi, o să mă fac eu mare și n-o să mai fie nevoie să le completez eu. 🙂

  1.  Crezi că work from home ți-a afectat munca / ți-a îmbunătățit munca / nu a existat nicio schimbare în calitatea muncii? Cum a fost pentru tine?

Cred că work from home e o experiență necesară – și nu doar în pandemie. E o portiță spre libertare, ceva ce merită experimentat și care elimină eventuale frustrări. Bine, acum am cam văzut toți cum e să lucrăm de acasă; majoritatea oamenilor cu care vorbesc eu ar vrea să revină la birou – desigur, într-o lume în care nu ne temem pentru sănătatea noastră. Aștept acea zi ca și când.

 

Și noi la fel! Mulțumim, Mara, mulțumim că ai împărtășit cu noi experiența ta și îți urăm mult succes!