#ViațaLaBirou în pandemie – Marian Oancia, Managing Partener la Zig Zag Prin România

Home/ViataLaBirou/ViataLaBirou in pandemie/#ViațaLaBirou în pandemie – Marian Oancia, Managing Partener la Zig Zag Prin România

Marian Oancia, Zig Zag prin România: „Work from home combinat cu călătorii de weekend este cea mai frumoasă combinație!”

 

 

Cum a fost pentru voi #ViațaLaBirou în pandemie? Care au fost avantajele și dezavantajele și ce v-a lipsit cel mai mult în timp ce ați lucrat de la #BiroulDeAcasă? Noi ne-am dorit să aflăm, iar astăzi am vorbit cu Marian Oancia, Managing Partner la ZigZag prin România, proiectul menit să aducă în atenția publicului locuri deosebite din întreaga Românie, pe județe.

 

Cum lucrezi acum? Mergi la birou sau lucrezi de la #BiroulDeAcasă?

De 6 ani călătoresc prin România, iar biroul meu a fost mereu un mix între teren împreună cu echipa și lucru la laptop din cafenele, restaurante sau camere de hotel. Acum, lucrez de 80% din timp la #BiroulDeAcasă în calitate de consultant de marketing turistic pentru clienți din domeniul Horeca și turism.

 

De cât timp lucrezi de acasă?

De un an de zile lucrez de acasă și cred că această stabilitate a adus lucruri foarte bune în viața mea. Am reușit să am mai mult timp pentru mine, să mă organizez mai ușor și să investesc mai mult timp pentru studiu și dezvoltarea mea personală.

 

 

Care au fost provocările acestei perioade pentru tine? Ce a fost mai ușor și ce a fost mai greu?

Cel mai greu lucru pentru mine, fiind o persoană activă și foarte orientată către partea de comunicare și oameni, a fost lipsa conexiunii face to face cu prietenii, familia și clienții cu care lucrez. Statul la birou m-a copleșit și frustrat uneori de prea multă muncă online. Însă, partea bună a fost că m-am concentrat foarte mult pe ceea ce îmi place să fac și am dat curs unui hobby pe care l-am ținut ascuns 12 ani – și anume motociclismul. Mi-am cumpărat o motocicletă touring adventure, pentru călătorii lungi prin țară, chiar cu o săptămână înaintea perioadei stării de urgență. Mai bine de o lună de zile m-am uitat la ea în fața blocului și abia așteptam să plec din nou în călătorii. Bineînțeles că toată vara a fost mijlocul meu ecologic de deplasare pentru a mă relaxa și îmbina biroul cu natura. Una dintre bucurii a fost să plec 30 zile prin România cu motocicleta, cu două rucsace, unul cu laptopul, agenda, o carte și încărcător de telefon, iar al doilea cu haine de schimb. Practic, eram cu biroul și mini-dulapul după mine. A fost pe departe cea mai frumoasă experiență din această vară.

 

De ce ți-a fost cel mai dor în meseria ta în perioada carantinei?

Proiectul meu de suflet este Zig Zag prin România, care scoate la suprafață frumusețile României, iar, prin intermediul lui, am reușit, în ultimii 6 ani, să ajutăm peste 15 milioane de persoane să descopere România și să ajungă mai ușor la destinație. În ultimele 12 luni, mi-a fost foarte dor de călătoriile continue pe care le făceam înainte de pandemie.

 

 

Care sunt obiceiurile pe care le-ai păstrat și în timpul perioadei de lucrat la #BiroulDeAcasă?

Un obicei pe care l-am păstrat în timpul perioadei de lucrat la #BiroulDeAcasă a fost studiul personal și sportul. Dacă până acum mai găseam scuze ca sunt în deplasare și sunt obosit la final de zi, acum am trecut peste asta și am îmbrățișat cu multă toleranță această perioadă. Aș putea spune că m-am împrietenit cu mine, mi-am mulțumit mai des, mi-am făcut planuri noi și mi-am dat timp să le îndeplinesc, indiferent ce va urma.

 

Crezi că work from home ți-a afectat munca / ți-a îmbunătățit munca / nu a existat nicio schimbare în calitatea muncii? Cum a fost pentru tine? Ne poți da câteva exemple, pe scurt?

Cred că work from home combinat cu călătorii scurte de weekend sau chiar în timpul săptămânii este cea mai frumoasă combinație pentru o viață armonioasă. Lucrând online de acasă și reducând foarte mult costurile deplasărilor, am reușit chiar să economisesc și să îmi îmbunătățesc situația financiară. Am câștigat clienți noi, studiind și dedicându-le mai mult timp. Dacă înainte studiam în medie 30 de minute pe zi, acum am ajuns la o medie de oră sau chiar mai mult zilnic. Asta îmi aduce un sentiment de împlinire. Am lucrat împreună cu echipa mea atât de la birou, cât și online și am reușit să organizăm foarte mult conținut creat pentru promovarea României. Mi-am provocat membrii din echipă să pregătească fiecare câte o cină cu specific dintr-o țară de suflet și ne-am dat seama ce bucătari excelenți suntem. Ne-am odihnit și am învățat să ne bucurăm de fiecare moment. A fost poate cel mai bun moment de introspecție din cei 30 de ani pe care i-am împlinit. Ca 2020 sa fie complet, nu ne rămâne decât să avem grijă de noi și de cei din jur, încât să ne revedem cu multă energie în anul ce vine. Fiind copil crescut la țară, am fost mereu atent la natură și faptul că ea are nevoie de timp și că după ploaie vine soarele. Mi-am adus aminte că pentru a fi un gospodar bun sau chiar un agricultor bun, mai întâi pregătești terenul, apoi pui sămânța, îngrijești și abia apoi culegi roadele. Ceea ce va face diferența în următoarea perioadă este felul în care ne pregătim (emoțional, fizic și psihic), în ce investim timp (energie și bani) și cum avem grijă de ceea ce avem acum, ca următorii ani să ne aducă roade bune.

 

 

Te înțelegem perfect, Marian! Îți mulțumim că ai împărtășit cu noi cum a fost #ViațaLaBirou în pandemie. Mult succes în continuare și așteptăm să ne inspiri prin locurile pe care le descoperi!