#ViațaLaBirou în pandemie – Iunieta Sandu, fondator NO.MAD Talks

Home/ViataLaBirou/ViataLaBirou in pandemie/#ViațaLaBirou în pandemie – Iunieta Sandu, fondator NO.MAD Talks

 

Cum a fost pentru voi #ViațaLaBirou în pandemie? Care au fost avantajele și dezavantajele și ce v-a lipsit cel mai mult în timp ce ați lucrat de la #BiroulDeAcasă? Noi ne-am dorit să aflăm, iar astăzi am vorbit cu Iunieta Sandu, fondator al NO.MAD Talks, proiectul ce adună online și offline freelanceri pentru a face schimb de resurse.

 

 

  • Cum lucrezi acum? Mergi la birou sau lucrezi de la #BiroulDeAcasă?

Fiind freelancer nu aveam un birou nici înainte, dar recunosc că lucram rar de acasă. Petreceam mult timp prin cafenele sau în hub-uri.

  • De cât timp lucrezi de acasă?

De trei ani am, teoretic, biroul acasă. Doar că până acum lucram destul de frecvent din alte părți, fie din alte orașe, cafenele, hub-uri sau chiar mai mergeam la biroul clienților. Anul ăsta, însă, aproape 90% din timp am lucrat de acasă.

  • Cum a fost prima zi/săptămână în care ai lucrat de acasă?

O să mă întorc în timp, acum trei ani, când am pășit în lumea freelancing-ului și am lucrat prima dată de acasă. Prima surpriză pe care am avut-o a fost liniștea, când nu ești obișnuit cu ea, după munca agitată într-un birou cu colegi care vorbesc tare cu clienții sau tastează cu viteză, te poate lua prin surprindere. Apoi a fost fix lipsa asta a interacțiunii, cu cine mai beau cafeaua dimineață, cu cine mai povestesc în pauze, cui îi mai cer o a doua opinie? Experiența de acum trei ani a fost înainte să dezvolt comunitatea NO.MAD Talks. Acum, în perioada asta dificilă cu pandemia, când comunitatea este deja mare și unită, mi-a plăcut să lucrez de acasă. Am avut call-uri mai tot timpul, ne-am încurajat, sfătuit și ajutat când ne-a fost greu.

 

 

  • Care au fost provocările acestei perioade pentru tine? Ce a fost mai ușor și ce a fost mai greu?

Provocarea a fost să încerc să lucrez mai puțin. În 2020 am muncit cel mai mult de când sunt freelancer, a fost mai multă negociere, mai multe proiecte în pending sau anulate; în principal, clienții au fost, la fel ca și noi, ușor debusolați. Nu puteau începe o campanie de comunicare sau planifica un eveniment, neștiind dacă restricțiile se vor modifica. Așa că munca a devenit mult mai intensă cu o fricțiune mai mare. A fost mai ușor să introduc o rutină în viața mea, să fac mai multă introspecție și analiză pe business, lucruri pe care nu le-aș fi făcut în mod normal, cu ritmul de viață agitat pe care-l aveam înainte.

  • Cum ai reușit tu să găsești un echilibru între viața personală și lucrul de acasă?

Anul acesta am descoperit planificarea și obiceiurile care mă ajută să fiu mai liniștită și organizată. De exemplu, am o planificare mult mai clară a timpului, duminică îmi fac programul pe toată săptămâna, pe ore. Acum știu exact ce fac miercuri la ora 10.00, de exemplu. Mă ajută să îmi dau seama care sunt orele pe care le mai am libere pentru întâlniri sau pentru urgențe. Un lucru pe l-am mai introdus anul ăsta au fost mesele sănătoase și la ore fixe, așa am reușit să-mi păstrez greutatea și chiar să slăbesc două kilograme. A fost extrem de important pentru mine să fiu atentă la alimentație, iar lucratul de acasă mi-a dat ocazia să gătesc mai des sau să am timp să comand ceva sănătos, fără să mănânc pe fugă între întâlniri.

  • De ce ți-a fost cel mai dor în meseria ta în perioada carantinei?

Mi-a fost dor să îmbrățișez oamenii și să ne întâlnim cu toții la evenimente offline. Înainte, organizam un eveniment lunar pentru NO.MAD Talks, iar anul ăsta am reușit să organizăm doar două, unul în ianuarie și unul în septembrie, când lucrurile se mai calmaseră oarecum, dar tot au fost cu distanțare socială și fără îmbrățișări.

  • Care sunt obiceiurile pe care le-ai păstrat și în timpul perioadei de lucrat la #BiroulDeAcasă?

Să mă trezesc la opt fix și să încep ziua cu meditație și morning pages, este un obicei pe care l-am introdus tot de anul ăsta. Până acum, obișnuiam să mă trezesc, să îmi fac cafeaua și să încep direct să lucrez. Meditația și scrisul de dimineață mă fac să fiu mult mai productivă, inspirată și liniștită. E minunat să-ți pui gândurile pe pauză, măcar și pentru câteva minute.

  • Crezi că work from home ți-a afectat munca / ți-a îmbunătățit munca / nu a existat nicio schimbare în calitatea muncii? Cum a fost pentru tine? Ne poți da câteva exemple, pe scurt?

Eram obișnuită să fiu productivă de acasă. Îmi place foarte mult ceea ce fac, așa că atunci când mă apuc să lucrez intru în flow de oriunde aș fi. Apropo, ca să-ți spun și un mic secret, m-am mutat într-un apartament luminos și mi-am poziționat biroul fix lângă geam. Lumina naturală mă face să mă simt extrem de productivă, iar când obosesc, mă uit pur și simplu în zare pe fereastră. Ani de zile am avut biroul în fața unui perete, iar în cazul meu, dacă nu-l decoram cu tablouri sau niște ancore care mă ajutau să visez puțin, mă simțeam adesea blocată și fără chef.

 

Iunieta, îți mulțumim că ai împărtășit cu noi cum a fost #ViațaLaBirou în pandemie. Mult succes în în tot ceea ce faci și să păstrezi și după această perioadă toate obiceiurile bune însușite în 2020!