Strategia „verde” aduce noi clienti

Home/Stiri, ViataLaBirou/Strategia „verde” aduce noi clienti

“Printeaza acest mesaj doar daca este cu adevarat necesar”. Asa se incheie tot mai multe e-mailuri. Uneori, fraza este adaugata pentru ca face parte din politica organizatiei. Alteori, doar pentru ca este la moda. Insa, numarul firmelor care incep sa ii acorde atentie este in crestere. Si asta nu se intampla din cauza crizei financiare care le forteaza sa faca economii.

Interesul companiilor din Romania pentru mediul inconjurator si-a facut aparitia mai intai prin campaniile de responsabilitate sociala inspirate din modelul multinationalelor. Adoptarea de strategii “verzi” a fost impulsionata si de reglementarile de mediu din anumite domenii de activitate. Unele firme sunt nevoite sa investeasca in echipamente mai performante si mai putin poluante. Altele, adopta din proprie initiativa politici legate de protejarea mediului incepand de la produsele de papetarie folosite in firma si pana la actiuni precum plantarea de copaci.

Conform Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, piata romaneasca de mediu este evaluata la 30 de miliarde de euro – suma care trebuie sa fie cheltuita de tara noastra in urmatorii cinci – sapte ani, pentru a se ridica la inaltimea cerintelor Uniunii Europene privind protectia mediului.

Insa, in perioada urmatoare, pe langa marile investitii in centrale eoliene sau alte echipamente “prietenoase cu mediul” vor incepe sa se dezvolte si afacerile mai mici care se extind spre zona produselor ecologice destinate in special companiilor.
Biroul “verde”
Unii jucatori au intuit deja tendinta si au inceput sa acorde atentia necesara acestui segment. De exemplu, compania Dacris prezenta de 14 ani pe piata romaneasca de articole de birou si produse tiparite a inceput de anul trecut sa comercializeze si produse ecologice.

Pe de-o parte, furnizorii din strainatate cu care colaboram actioneaza pe piete unde cererea de produse ecologice este mult mai mare, motiv pentru care au fost nevoiti sa lanseze astfel de game. Pe de alta parte, pe piata romaneasca au inceput sa apara clienti care cer produse ecologice fie datorita obiectivelor pe care le au in politica de mediu a firmei, fie datorita campaniilor care incearca sa educe comportamentul fiecaruia dintre noi in spiritul protejarii resurselor naturale si calitatii vietii”, explica pentru startups.ro Valentina Preotu, specialist marketing la Dacris.

Reprezentantii companiei au luat decizia de a se extinde in zona produselor ecologice dupa ce unul dintre furnizorii cu care colaboreaza, firma japoneza Pilot, a lansat prima sa gama de instrumente de scris ecologice.

In acel moment, ne-am dat seama ca ne putem diferentia de concurenta prin promovarea unor colectii de articole de birou <verzi>. Astfel, in anul 2006 am introdus in oferta primele produse ecologice, colectia de instrumente de scris Pilot Begreen realizate din plastic reciclat”, spune Valentina Preotu.

Produsele ecologice si-au facut loc si in cataloagele de promovare ale companiei anul trecut, cand a fost lansat catalogul pentru 2008. Reprezentanta Dacris spune ca pe piata de articole de birou din Romania mai exista si alte firme care vand produse ecologice, dar acestea comercializeaza in special hartie sau produse din hartie reciclata (caiete, plicuri).

Ne-am extins pe acest segment in primul rand pentru ca noi credem in rolul fiecaruia in protejarea mediului. In al doilea rand, am facut asta pentru a ne diferentia de concurenta si a-i atrage pe clientii preocupati de protejarea mediului”, spune Valentina Preotu.
Publicitate cu produse ecologice
Si Monica Stefan, reprezentanta firmei Echo Muzica ce activeaza pe segmentul materialelor promotionale este de parere ca tendinta de responsabilizare a societatii a facut ca cererea de produse ecologice sa se dezvolte si la noi.

Companiile care fac pasul spre lansarea de produse ecologice vor sa realizeze o constientizare a consumatorilor prin asocierea imaginii cu produse nepoluante, dar urmaresc si castigarea de noi clienti”, spune pentru startups.ro Monica Stefan.

Echo Muzica s-a extins pe segmentul produselor ecologice in urma cu sase luni. Investitia initiala in dezvoltarea pe aceasta nisa s-a ridicat la aproximativ 5.000 de euro, bani ce au fost utilizati pentru oferirea de mostre gratuite partenerilor companiei.

Noua strategie a fost adoptata in primavara acestui an. Din cate stim noi, nu mai sunt si alte companii din domeniu care sa faca acelasi lucru. In prezent, produsele sunt importate, dar anul viitor dorim sa incepem productia proprie pentru anumite produse”, spune Monica Stefan.
Caracteristicile produselor “verzi”
Pentru a intra in aceasta categorie, produsele trebuie sa indeplineasca anumite criterii legate de modul in care sunt realizate sau de materialele utilizate in acest proces.

De exemplu, in cazul articolelor de birou, bibliorafturile, caietele mecanice si clipboardurile ecologice sunt realizate din hartie ce provine de la ferme silvice; in procesul de albire a hartiei nu se foloseste clor, ci ozon sau oxigen; plasticul nu contine Cadmiu (metal greu, toxic si cancerigen, care pune in pericol sanatatea consumatorilor si polueaza mediul inconjurator); deseurile de hartie si plastic rezultate din procesul de productie sunt reciclate.

Materialele promotionale ecologice sunt realizate din bumbac organic, lemn nelacuit sau functioneaza pe baza de baterii cu apa.

Reprezentantele firmelor din domeniu spun ca pretul produselor ecologice este influentat de procesul de productie, care este mai costisitor decat in cazul celor clasice. Insa, chiar daca unele articole sunt mai scumpe, multe produse ecologice au acelasi pret cu cele obisnuite.
Cine sunt clientii
Clientii pe care mizam pentru aceasta latura a afacerii sunt atat cei care au implementat in companie standardul pentru protejarea mediului, cat si cei care, ca si noi, cred in puterea lor de a ajuta la protejarea mediului”, explica Valentina Preotu.

Reprezentanta Dacris spune ca vanzarea de produse ecologice a adus noi clienti companiei iar in viitor se estimeaza ca numarul acestora va creste, tinand cont de dezvoltarea firmei in zona “verde”.

In cazul afacerii Echo Muzica, Monica Stefan mizeaza pe clientii companii mari care au deja in desfasurare proiecte de protejare a mediului, dar, in viitor, spera si intr-o implicare a firmelor mai mici.

Cand ne-am extins in zona produselor ecologice am castigat si clienti noi, dar i-am si fidelizat pe cei vechi. In timp, fiecare companie, indiferent daca este mica sau mare, va fi interesata de produsele ecologice. Deocamdata, cele care se inscriu in aceste tendinte sunt firmele mari, in special multinationalele. Dar semnalele din piata ne arata ca numarul companiilor interesate de acest tip de produse este din ce in ce mai mare”, spune Monica Stefan.

De altfel, la doar sase luni de la extinedrea pe acest segment, produsele ecologice detin deja 25% din veniturile Echo Muzica iar pana la sfarsitul anului Monica Stefan spera ca acest procent sa ajunga la 40%.

In cazul Dacris, compania intentioneaza sa inlocuiasca toate instrumentele clasice de scris din oferta sa cu cele ecologice, acolo unde exista corespondent. Printre obiectivele firmei in perioada urmatoare se numara cresterea acestui segment de produse atat prin promovarea permanenta, cat si prin diversificarea gamei.

Pentru ca pe piata autohtona nu prea exista producatori de articole ecologice pe aceste segmente, aproape toate produsele ecologice comercializate de cele doua companii sunt importate din tari precum Japonia, Franta, Olanda, Belgia sau Grecia. Insa, exista si exceptii. De exemplu, plicurile si hartia de imprimanta sunt cumparate din Romania, de la Grupul GPV, unul dintre cei mai mari furnizori de plicuri din lume ce detine o fabrica si in tara noastra.

Cristina Alexandru

Un material startups.ro

Leave A Comment