Cum menținem echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Home/Recomandări, ViataLaBirou/Cum menținem echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Când lucrăm de acasă bucătăria devine spațiul de creație, iar sufrageria sala de conferințe. Pas cu pas, linia care separă viața  personală de cea profesională devine tot mai străvezie, până când ajungem să ne surprindem răspunzând la emailuri în timpul mesei și ținând video-conferințe în timp ce membrii familiei se uită la TV. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională devine tot mai fragil.

Desigur că există numeroase avantaje pentru cei care muncesc de acasă: dispariția tranzitului către birou și programul flexibil fac minuni pentru moralul angajaților. Aceste lucruri ne permit să ne dozăm mai bine energia și stimulează un somn odihnitor.

Din păcate există și dezavantaje. Cel  mai evident dintre ele este dificultatea de a delimita modul acasă de cel serviciu. Dificultatea este cu atât mai mare cu cât ambele activități se petrec  în același spațiu fizic.

Aspectele negative pot fi compensate cu autodisciplină și prin acordarea de timp suficient pentru relaxare, mișcare și hobby-uri. Este important pentru sănătatea noastră mentală ca atunci când ne programăm sarcinile să ținem cont și de viața personală.

Stabilește limite și adoptă obiceiuri sănătoase

În era muncii hibrid provocările constau în a păstra echilibrul dintre viața privată și cea profesională.

Din cauza acestui motiv este recomandat să adoptăm 5 practici  simple atunci când muncim de acasă:

  • Stabilește limite dintre muncă și timpul liber;
  • Fii sigur că îți verifici emailul numai în timpul jobului, nu după;
  • Oprește notificările de muncă noaptea;
  • Programează întâlnirile și telefoanele pentru aceeași parte a zilei;
  • Nu folosi laptopul personal sau telefonul pentru muncă.

Un alt lucru care ne poate simplifica considerabil existența îl constituie planificările în avans. Este important să controlăm orele când muncim  și cum petrecem timpul liber. Listele de To Do ne ajută să avem o imagine de ansamblu asupra tuturor sarcinilor și să  terminăm proiectele la timp.

În principiu, sarcina cea mai importantă și urgentă ar trebui să aibă prioritatea cea mai ridicată și ar trebui terminată cât mai repede. Dacă aveți probleme cu prioritizarea, cel mai bine ar fi să începeți cu sarcina cea mai grea.

Când vine vorba de viața personală nu trebuie să neglijăm următoarele aspecte:

Să mâncăm sănătos;
Să ne odihnim suficient;
Să ne acordăm zilnic timp doar pentru noi. Lucruri mărunte, cum ar fi o plimbare pe jos, meditația, o carte citită, sau muzica pot face minuni pentru relaxarea noastră.

În goana după o carieră este ușor să uităm să trăim. Nu aștepta să apară  epuizarea fizică și mentală pentru a găsi timp și pentru tine.