Satisfacția și productivitatea la locul de muncă: ce spun cifrele și studiile

Home/Companie, Stiri, ViataLaBirou/Satisfacția și productivitatea la locul de muncă: ce spun cifrele și studiile

Pandemia a schimbat fundamental modul în care muncim. Prezentul și viitorul sunt hibride. Nu mai muncim exclusiv din biroul companiei; acum livrăm rezultate și de acasă sau din cafenele și spații sociale adaptate muncii colaborative.

În aceste condiții, satisfația la locul de muncă a căpătat nuanțe noi și mai multă greutate. Conform unui studiu condus de compania Fellowes pe Twitter, în ultimul an conversațiile pe tema satisfacției la locul de muncă au crescut la nivel global cu 21%, totalizând 19 milioane de mențiuni sociale!

Aceeași companie a realizat în vara anului 2021 un nou studiu care își propunea să determine legătura dintre gradul de satisfacție la locul de muncă și productivitate. La el au participat 6.212 de birouri din Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Spania și Polonia.

Răspunsurile au arătat fără echivoc că există o legătură intrinsecă între satisfacție și productivitate la locul de muncă.

  • 53% dintre corespondenți au spus că productivitatea înseamnă îndeplinirea tuturor obiectivelor și sarcinilor. Focusul aici este pus pe uneltele de lucru, locul efectiv de muncă devenind secundar.
  • 49% dintre respondenți au spus că productivitatea însemnă maximizarea timpului de lucru. Focusul aici este pus pe uneltele avute la dispoziție și pe configurarea biroului.
  • 44% dintre respondenți au spus că productivitatea înseamnă respectarea termenelor limită. Angajații sunt mult mai motivați să respecte termenele limită atunci când spațiul de lucru este organizat și au acces la toate uneltele de care au nevoie.
  • 39% (mai mult de o treime) dintre respondenți au spus că productivitatea însemnă să le placă munca pe care o fac. Acest lucru include printre altele, un mediu de lucru curat.

Productivitate la locul de munca

Elementele de bază ale satisfacției la locul de muncă sunt:

  • Un mediu curat;
  • Un spațiu de lucru sănătos;
  • Un mediu sigur;
  • Curățenie și organizare.

Mediu curat

Studii științifice au demonstrat că expunerea la poluare poate afecta memoria și capacitatea de decizie. Din acest motiv, când muncim într-un spațiu curat și dezinfectat  și respirăm aer curat ne îmbunătățim productivitatea.

Atunci când angajatorii au fost întrebați dacă sunt de acord să investească în purificatoare de aer ca mijloc de îmbunătățire a productivității, respondeții au răspuns DA în următoarele procente:

Productivitate

Un spațiu de lucru sănătos

De oriunde ai lucra, un birou confortabil reprezintă un standard al satisfacției angajaților. Din păcate graba cu care a fost adoptat sistemul de muncă hibrid a venit la pachet cu lucrul în condiții improprii. Astfel, un studiu anterior realizat de Fellowes, la care au participat 7.000 de europeni, a arătat că numai 49% dintre angajați au un birou adecvat. 10% dintre respondenți au recunoscut că muncesc de pe canapea, 5% din pat, iar 3% din pat.

Întrebați cum acest lucru le afectează productivitatea, 83% dintre aceiași respondenții au spus că un mediu ergonomic, care include birou, scaun și monitor la nivelul ochilor, este esențial pentru productivitatea lor.

Un mediu de lucru sigur

Siguranța la birou poate însemna diferite lucruri: de la paza de la intrarea în clădire, la dezinfectarea spațiului. Un aspect mai puțin evident, dar cu consecințe mult mai grave, îl reprezintă scurgerea ân exterioar a informațiilor confidențiale.

Din acest motiv, la întrebarea dacă angajatorii ar trebui să investească în echipamente de distrus documente, majoritatea respondenților au răspuns pozitiv.

Productivitate si Mediu sigur la locul de munca Dacris

Curățenie și organizare

Crearea unei atmosfere liniștite, fără elemente perturbatoare, poate fi o reală provocare într-un mediu open space.

În paralel cu încurajarea eliminării notificărilor zgomotoase de pe telefoanele mobile și laptopuri, angajatorii pot susține liniștea prin înlocuirea tehnologiei zgomotoase cu un hardware mai silențios, care stimulează concentrarea.

Conform aceluiași studiului, 71% dintre respondenții europeni susțin această practică.

La final, câteva ponturi pentru companiile viitorului care planifică acum abordarea hibrid.

Dacă nu au făcut-o deja, ele ar trebui să ia în calcul și:

  • Ascultarea periodică a angajaților;
  • Oferirea de suport la implementarea noului mod de lucru;
  • Crearea unui mediu de lucru prietenos;
  • Promovarea biroului hibrid.