Cum devii mai eficient la serviciu prin reguli simple

Home/Stiri, ViataLaBirou/Cum devii mai eficient la serviciu prin reguli simple

Aceste reguli ți se vor părea atât de simple, încât te vei mira că nu te-ai gândit la ele până acum. Citește-le și va fi mai ușor să-ți crești productivitatea și eficiența la birou!

 

1. Fă-ți agenda ta, nu pe a altora!
 

Mulți oameni ordonați își încep ziua de lucru deschizând e-mailurile și încercând să vadă ce au de rezolvat cu prioritate la birou. E doar o aparentă ordonare: cei care procedează astfel se ghidează după agenda și prioritățile altora. Stabilește-ți singur agenda de lucru și prioritățile, pentru că tu știi cel mai bine ce capacitate și ce ritm ai de a rezolva lucrurile. Scapă de problemele mici, dar sâcâitoare, pentru a te putea concentra apoi pe cele care presupun creativitate. Și consolează-te: nu trebuie – și nici nu poți! – rezolva totul deodată.

2. Îmbunătățește-ți procentul de productivitate, conform regulii 80/20!

Această regulă demonstrează că în doar 20% din timpul pe care îl ai la dispoziție, rezolvi 80% din chestiunile pe care le ai de făcut. O posibilă variantă de îmbunătățire a productivității tale e să privești proiectul tău curent ca pe o activitate divizabilă. Împarte sarcina ta de serviciu cea mai importantă în mici părți pe care să le bifezi pe rând și vei deveni mai eficient.

3. Renunță să faci mai multe lucruri deodată!

Știai că schimbarea obiectivelor de mai multe ori pe zi îți poate scădea randamentul coeficientului tău de inteligență cu până la zece procente? Probabil că șefii se așteaptă la asta de la tine, poate așa i-ai și obișnuit, iar multitasking-ul pare un punct forte în CV-ul tău, dar, de fapt, nu poți rezolva mai multe probleme deodată. Nimeni nu poate. Decât trei task-uri rezolvate parțial și pe fugă, doar de dragul bifării, mai bine unul singur, dar bine făcut.

4. Pune-ți mintea la lucru nu numai pentru a rezolva punctual o singură problemă, ci și pentru a-ți stabili agenda!

Dacă intri în rutina unei zile obișnuite, în care rezolvi ba una, ba alta, riști să dai greș. Mai bine te concentrezi o dată și bine dimineața, evaluând precis ce ai de făcut și notezi în agendă tot ce trebuie rezolvat.

5. Lucrează dimineața, fă ședințe după-amiaza!

Evident, suntem diferiți și avem randament diferit în timpul zilei, unele persoane sunt matinale, altele sunt mai productive noaptea. Dar, ca regulă general acceptată și bazată pe studii, folosește-ți dimineața pentru a rezolva punctual sarcinile tale de serviciu care presupun activitate neîntreruptă și concentrare. Și încearcă să lași pe după-amiază activități cronofage, cum ar fi ședințele, întâlnirile, corespondența de serviciu.

6. Recapitularea de două minute

Ia-ți o pauză nu mai mare de două minute pentru a face o succintă recapitulare a lucrurilor pe care le ai de făcut. Identifică-le pe cele nerealiste, abandonează-le și concentrează-te în această mică ședință de analiză cu tine însuți asupra problemelor pe care ai timp și poți să le rezolvi.

7. Aplică ingineria inversă!

Nu trebuie să fii inginer pentru această regulă, care de fapt reprezintă un proces de identificare a principiilor de funcționare a unui sistem. Dacă privești obiectivul tău profesional de azi ca pe un sistem și îl „desfaci” în mici părți, identificând astfel nu doar cât timp îți ia să faci ceva, ci și pașii de care e nevoie într-o acțiune, îți va fi mai ușor și vei deveni mai eficient.

8. Timpul pe care îl aloci e timpul în care trebuie să rezolvi!

„Dacă lași totul pe ultimul minut, vei avea doar un minut să rezolvi problema”, susține istoricul britanic Cyril Northcote Parkinson și nu se înșală. Ce vrea să spună e, pe de o parte, că orice amânare îți va scădea timpul necesar rezolvării unei probleme. Pe de altă parte, dacă „expediezi” o problemă în ultimul minut, nu vei putea face mare lucru.

 

Foto: pexels.com

Vizitează-ne și pe:

Leave A Comment