Caligrafia unui business de succes

Home/Companie, Stiri/Caligrafia unui business de succes

Cu peste 25 de ani de experiență pe piața de birotică, Lidia Fați – Co-founder, Head of Strategy and New Markets, consideră că a creionat succesul companiei Dacris prin produse de calitate si strategii adaptate pieței locale.

 

1. Care au fost cei mai importanți trei factori care au marcat evoluția industriei/industriilor în care activați?

 

R: Încercați să călătoriți în timp, în urmă cu 25 de ani și veți regăsi România ca pe un “El Dorado”, un pustiu în care nu se găsea mai nimic, dar era nevoie de aproape orice.

Faptul că am început businessul în Constanța cu vânzarea de imprimate tipizate a fost de foarte bun augur, pentru că acolo era portul și multe companii mari activau în domeniul naval. Evident, am extins rapid gama de produse vândute, cu papetărie și articole de birou și am înființat tipografia proprie, tocmai pentru că exista o mare cerere.

În 1997 am deschis prima filială, cea din București, deci ne-am deschis noi piețe, aici concentrându-se și atunci, și acum, cea mai mare parte a companiilor, mai ales că deja multe multinaționale deschiseseră activități în România.

De ce ne-au ales clienții pe noi? Noi spunem că pentru calitatea serviciilor, a produselor și mai ales a faptului că i-am considerat mereu extrem de importanți și i-am tratat ca atare.

Ca să sintetizez, cei mai importanți 3 factori care ne-au marcat evoluția au fost: cererea, piața și grija față de client/calitatea serviciilor și a produselor.

 

2. Ce vă motivează să vă treziți în fiecare dimineață și să faceți business în România?

 

R: Dacă ar fi să vă răspund într-un singur cuvânt ar fi “PASIUNEA”.

Prin natura business-ului nostru, având în vedere că mare parte din ceea ce vindem sunt produse importate, am intrat demult în contact cu furnizori cu precădere din Europa, dar și din Asia, Japonia fiind țara unde sunt produse instrumentele de scris Pilot, extrem de inovative și fiabile, așa cum sunt de obicei produsele japoneze.
Suntem parteneri Global Aliance pentru Staples, cea mai mare firmă din lume din domeniul nostru, fondată în SUA.

Am văzut astfel multe modele de business din toate părțile lumii și ei au văzut de multe ori felul în care noi acționăm în România și niciodată nu au considerat ca ar fi o țară de mâna a doua, chiar dacă businessul în România, în general, nu este de nivelul celui din țările vestice.

Suntem o țară cu o populație numeroasă pentru Europa, atractivă din punctul acesta de vedere și al faptului că încă avem destul loc de creștere.

Nu e simplu, dar nu e nici mai complicat să faci businessul aici decât într-o piață matură ca UK, Germania sau Franța.

Iubim ce facem și atunci când ești pasionat de muncă și îți plac oamenii cu care lucrezi, stresul unui business se atenuează. Ne place adrenalina pe care fiecare nouă zi o aduce în viețile noastre.

 

3. Care sunt cele mai importante lecții de afaceri pe care le-ați învățat pe parcursul carierei dumneavoastră sau pe timpul crizei?

 

R: Contrar așteptărilor, pentru noi criza din 2008 a avut, ca în limba chineză, înțelesul de “oportunitate” și ne-a ajutat să creștem afacerea prin faptul că am fost alături de clienți în acele momente în care fiecare avea nevoie de reduceri de costuri, noi nu am ezitat să căutăm soluții pentru fiecare și să venim în întâmpinarea lor cu propuneri de eficientizare a cheltuielilor pe care le aveau cu papetăria și tiparul, produsele de curățenie și protocol, consumabile IT și toate celelalte articole pentru care noi eram furnizori, câștigându-le astfel, încă o dată, încrederea pentru că suntem parteneri de nădejde și în vremuri grele.

În același timp și cu același tip de abordare am reușit să câștigăm și alți clienți și astfel cifra de afaceri a crescut an de an.

Respectul reciproc atât față de clienți cât și față de furnizori și angajați a fost de la început o valoare intrinsecă a noastră și am învățat că nu trebuie să ne abatem de la ea.

A treia lecție poate fi aceea că nu de fiecare dată în business îți iese tot ce îți propui, dar că nu trebuie să rămâi înțepenit în proiect, ci să schimbi strategia și să mergi mai departe. Să inovezi.

 

4. Ce i-ați recomanda unui tânăr care se pregătește să intre în profesie?

 

R: În primul rând să învețe cât poate de mult despre tot ce însemnă business, să nu se teamă să învețe din propriile greșeli, să se înconjoare de oameni pricepuți și mai ales loiali și dacă lucrurile nu merg conform planului inițial, să îl schimbe. Să nu îi fie frică să riște, dar să calculeze riscurile și să se obișnuiască cu faptul că uneori trebuie să iei și decizii care țin mai mult de intuiție decât de calcule și să gândească fiecare mișcare cu trei pase înainte, ca la fotbal (cum ar zice soțul meu).

 

5. De la cine ați învățat cel mai mult pe parcursul carierei?

 

R: Nu știu dacă există cineva de la care am învățat cu precădere, nu am avut un mentor, dar am învățat de la furnizori, le-am observat modelele de business, de la consultanți, de la clienți și de la angajați, colegii noștri, precum și din multe și diverse cursuri la care am luat parte. Prin firea mea, încerc să învăț ceva de la fiecare persoană interesantă cu care intru în contact. Bineînțeles că am învățat mult din cărți, am citit și citesc continuu pentru a mă dezvolta.

 

6. Care sunt valorile companiei dumneavoastră?

 

R: Așa cum spuneam mai devreme, în primul rând respectul, atât față de toți colaboratorii, fie ei clienți sau furnizori, cât și față de cei cu care lucrăm cot la cot în fiecare zi, colegii din grupul de firme Dacris.

Integritatea este și ea la loc de cinste pentru noi, precum și excelența, ne preocupăm permanent de a face lucrurile mai bine și mai eficient.

Munca în echipa o considerăm foarte importantă și majoritatea dintre noi dăm dovadă de energie și entuziasm, la fel de importante considerăm că sunt comunicarea și transparența.

Am lăsat pe ultimul loc satisfacția clienților, nu pentru că e ultima ci dimpotrivă, pentru că e așa de adânc înrădăcinată în mentalitatea noastră, încât nu prea o mai considerăm ceva de care am discuta separat.

 

7. Cum mențineți echilibrul între viața personală și cea profesională?

 

R: Cu efort de ambele părți, acum suntem foarte rodați, deși vorbim mult despre firmă și acasă, dar nu este absolut deloc ușor, ba dimpotrivă. Luăm mai degrabă partea frumoasă a lucrurilor și considerăm amândoi că businessul este cea mai mare pasiune comună a amândurora. Încercăm de asemenea să ne împărțim sarcinile și ariile de influență cât să nu ne suprapunem prea mult și să avem astfel independența necesară ca lucrurile să meargă mai ușor.

 

8. Cum dezvoltați talentele din cadrul companiei dumneavoastră?

 

R: În primul rând, prin încredere. Apoi, prin discuții personale cu ei și îndemnurile de a studia cât mai mult. Cursuri online, cărți (pentru că avem o bibliotecă internă și un abonament la o companie de unde putem împrumuta cărți) de business, și de dezvoltare personală.

O parte dintre ei au un coach intern promovat dintre colegii cu experiență în echipa noastră, dar și toți colegii vechi care sunt cei mai generoși în a oferi sfaturi, contribuie la dezvoltarea celorlalți.

 

9. Credeți că pot fi îmbinate pasiunile cu antreprenoriatul/intraprenoriatul sau sunt activități independente sau care se exclud reciproc?

 

R: Am hotărât ca vacanțele un pic mai lungi, maxim 10 zile, să le avem de 2-3 ori pe an, în vacanțele copiilor, atunci încercăm să “ieșim” din Europa.

Altfel pentru a îmbina cât mai bine antreprenoriatul și această pasiune preferăm să avem ieșiri scurte 3-4 zile atât în țară cât și în Europa.

O altă mare pasiune a mea este cititul, nu petrec așa de mult timp făcând asta pe cât mi-aș dori, dar visez mereu că va veni o vreme când voi avea mai mult răgaz și pentru ea.

   Atât eu cât mai ales membrii echipei Dacris, ne implicăm cu mare pasiune în activități de educație și reintegrare socială a copiilor alături de United Way, de protejare a mediului prin acțiuni de împădurire și reciclare a deșeurilor rezultate din activitatea de la birou, de dezvoltarea personală prin participarea la maratoane umanitare sau concursuri de ciclism.

 

10. Cum vă influențează activitatea procesul de globalizare?

 

R: Unul dintre motivele principale pentru care suntem parteneri strategici cu Staples este că o parte din companiile multinaționale prezente cu activități în multe țări pun condiția ca participanții la licitațiile continentale sau globale să aibă filiale sau parteneri în toate țările unde sunt prezenți, ca o garanție că toți primesc prețuri și servicii de aceiași calitate. Desigur, cu ajutorul Staples, participăm la o serie de astfel de activități, iar deciziile se iau în țara unde compania a solicitat această licitație/cerere de ofertă are departamentul de achiziții principal și unde se află managerul responsabil cu achizițiile pentru domeniile noastre de activitate. Astfel, șansele noastre să devenim furnizori locali cresc considerabil.

Asistăm totuși în ultimii ani la o “descentralizare” crescândă a acestor companii care au înțeles, mai ales în Europa, că obiceiurile de consum, necesitățile sunt diferite. Astfel acționăm local.

Personal cred că “procesul de globalizare” așa cum îl defineam la începutul anilor 1990 – 2000 se rafinează. Sigur că strategiile pentru marile companii vor fi aceleași pentru toate țările unde acționează, dar ele s-au adaptat sau se vor adapta rapid la nevoile locale.

Deocamdată, în domeniul nostru, marii jucători internaționali nu și-au făcut apariția în România, piața este interesantă, dar mulți au încă dezvoltări de făcut în piețe mai mari și provocări legate de ele, dar cu siguranță, nu peste mult timp, vor veni și aici.

În piețele mature sunt multe fuziuni și achiziții printre jucătorii de diverse calibre din domeniul nostru, se schimbă modele de business, unele companii dispar, altele cresc, altele se separă, fiecare făcând față la diferite provocări.

 

11. Care sunt influențele și efectele digitalizării și a celei de a patra revoluții industriale asupra companiei dumneavoastră?

 

R: Ne place să credem că ținem pasul cu digitalizarea, vom avea foarte curând și primul chatbot din companie pentru procese interne și vom continua și cu alții pentru site și HR.

Vrem să fim la curent cu tot ce e nou legat de A.I și M.L. și să beneficiem de avantajele create de tehnologie.

Nu credem că digitalizarea va înlocui cu totul produsele pe noi care le vindem, dimpotrivă, cele legate direct de modul în care angajații sunt tratați în companie (articole de curățenie, cafea, protocol, etc.) vor deveni din ce în ce mai apreciate de companiile care își doresc angajați fericiți cărora să le ofere un mediu de lucru atrăgător.

Credem mult în vânzarea online, marea parte a clienților noștri beneficiază de servicii online customizate, dar avem și un site general a cărui platformă am ales-o pentru că înglobează ultima tehnologie.

 

12. Ce planuri de dezvoltare aveți: achiziții, extinderi pe noi piețe, etc.?

 

R: Acum trei ani am făcut prima achiziție, o companie din Timișoara specializată în vânzarea de tonere, echipamente de birou, mentenanță, cu o experiență de peste 10 ani. 

Anul trecut am înființat prin join venture, o companie specializată în MPS (Management Printing Services), Dacris MPS.

Continuăm să ne uităm în piață la firme din domeniul nostru și domenii adiacente care să aducă linii de business noi sau să consolidăm pentru cele existente.

Am lansat propria gamă de produse de curățenie dedicate clienților B2B, Sanify, și ne pregătim să producem game proprii și pentru alte categorii de produse.

Deocamdată, ca piețe externe, vindem în Republica Moldovă prin clienți IKA, dar avem în vedere și alte piețe pe care să le abordăm cu categorii noi de produse, despre care deocamdată nu aș dori să dau multe amănunte.

Credem că viitorul stă în diversificare și extindere și că ce a funcționat foarte bine ieri, mâine poate nu va mai exista.

Atâta vreme cât suntem conștienți că lucrurile se mișcă rapid, ne pregătim să ne mișcăm în același ritm.

Credem cu tărie că trebuie să lucrăm individual pentru a stopa încălzirea globală, poluarea.

Astfel am fost primii în România care am editat un catalog cu produse ECO sau biodegradabile. Vom continua să lucrăm zi de zi în acest sens.

În anul 2019, omenirea a ajuns să folosească 1 milion de sticle din plastic pe minut. O sticlă din plastic se distruge în 400 de ani. Vă dați seama? Noi am început să adoptăm Atitudinea verde din anul 2008, când am lansat primul Catalog Eco Green. De atunci și până acum, am adăugat an de an „acțiuni verzi” în portofoliul nostru de produse și servicii: noi produse eco pentru birou, preluarea și reciclarea deșeurilor de hârtie și a tonerelor folosite de clienții noștri, acțiuni de împădurire desfășurate an după an.

 

Interviul a apărut în ediția din luna august a revistei Forbes.