#ViațaLaBirou e fun de obicei: colegi, glume, task-uri și deadline-uri care totuși trec cu bine și de care râdem ulterior sau prânzul cu colegii, toate fac parte din dezvoltarea noastră profesională și personală și din rutina zilnică. Dar #ViațaLaBirou poate să se întâmple și de acasă. Și în contextul recomandărilor de a nu vă deplasa în locuri aglomerate și a tuturor celorlalte măsuri impuse, e important să ne menținem cu toții calmul și, acolo unde ne permite activitatea, să ne mutăm biroul… acasă. ?
Trebuie vă asigurați că aveți tot ce vă trebuie pentru a lucra de acasă. Noi credem că întotdeauna e loc de mai bine și, pe lângă laptop, priză și conexiune la internet, mai sunt câteva lucruri de care s-ar putea să aveți nevoie. Cum ar fi un power bank, în cazul în care se ia curentul. Sperăm să nu se ia, dar nu mai bine sunteți pregătiți? By the way, am creat o categorie nouă, pentru biroul vostru de acasă cu o serie de produse care să vă ajute, să vă ofere tot confortul și să sporească productivitatea lucrului remote. Dacă aveți dificultăți, noi avem soluții și vi le livrăm acasă. Și ca să vă fie mai ușor, nu numai că vă ajutăm să vă configurați biroul, dar avem și câteva sfaturi prin care să marcați multe task-uri complete, lucrând de acasă.
Delimitați zona de lucru de locurile de relaxare de acasă
Deși de obicei asociați casa cu locul în care vă relaxați și stați în pijamale, asta nu înseamnă că nu puteți să și lucrați de acasă. Și cine spune că nu puteți sta în continuare în pijmale? Trebuie doar să urmați câteva reguli prin care să vă delimitați spațiul în care munciți, reguli ce pot varia de la persoană la persoană. Important este să identificați aspectele care vă ajută să vă concentrați cel mai bine la ceea ce aveți de făcut, astfel încât să fiți productivi.
Ar trebui să separați foarte clar „biroul” de casă. Locul în care vă veți desfășura activitatea profesională trebuie să fie o zonă pe care voi nu o asociați ideii de relaxare, în care să vă mutați toate cele necesare: laptopul, încărcătorul, instrumentele de scris, post-it-urile, agenda. Este necesar să fie un loc pe care să îl folosiți doar în acest scop și să anunțați toți membri familiei că este destinat lucrului; poate să fie o masă, un birou, o suprafață unde puteți așeza laptopul.
Pauzele lungi și dese nu funcționează. Stabiliți un program foarte clar de lucru și țineți-vă de el
Orarul de lucru este, de asemenea, foarte important. Pe de o parte, puteți depăși cu mult programul, se întâmplă frecvent, pe de altă parte, pauza care de obicei dura 5 minute, se poate transforma în 30. Așadar, ar trebui să vă setați un interval orar, cu pauze, pe care să îl respectați întocmai, în fiecare zi. Pauzele, în special cele de prânz, ar trebui să vi le petreceți în alt loc, ca să delimitați cât mai clar zona de lucru. Partea bună este că scutiți timpul pe care l-ați fi petrecut pe drumul către birou, deci aveți timp în plus să vă organizați.
Vorbiți cu colegii în chat-uri. Work from home nu înseamnă încetarea interacțiunii cu echipa
Nu e ușor să lucrezi de acasă, iar uneori, după o perioadă de timp, poate să apară sentimentul izolării. Interacțiunea cu colegii joacă un rol important și, în ciuda faptului că nu puteți comunica face to face, există foarte multe modalități prin care puteți lua legătura cu colegii, atfel încât trecerea dintre #ViațaLaBirou și #ViațaLaBirou de acasă să nu fie resimțită acut. Puteți face o conferință pe Skype, pe Zoom sau puteți vorbi pe grupurile de chat. Doar că, dacă ați optat să rămâneți în pijamale, să fiți atenți să opriți webcam-ul. ?
Protejează-te de atacurile cibernetice
Fiindcă foarte mulți provin din medii în care rețelele de internet sunt securizate și protejate de o echipă de IT, specialiștii de la Karspersky Lab admit că este posibil ca atacurile cibernetice să se întețească, odată cu aglomerarea din mediul online. Tocmai de aceea, recomandările sunt să vă conectați la rețele de internet de încredere, să nu deschideți link-uri, atașamente sau mesaje nesolicitate și să faceți back-up în mod regulat, iar dacă aveți documente foarte importante, să încercați să le salvați pe o unitate externă, offline.
Ultimul, dar nu cel din urmă beneficiu atunci când lucrezi de acasă este că poți să asculți orice muzică vrei, de la Rammstein, până la Mozart. Și poți să și dansezi în pijamale fără să fii judecat atunci când îți este aprobat un proiect. ? Sperăm că v-am putut fi de folos cu aceste sfaturi și, dacă aveți nevoie de soluții pentru birourile voastre, noi suntem aici pentru a vi le oferi. Spor la treabă!