Viața la birou. Cum îți faci relații bune cu colegii

Home/Stiri, ViataLaBirou/Viața la birou. Cum îți faci relații bune cu colegii

Viața la birou e cum ți-o faci tu.

Stai cel puțin 8 ore pe zi alături de oameni cât mai diferiți. Cum faci să interacționezi cu ei în așa fel încât să comunicați bine? Conflicte pot apărea oricând, dar e important să știi cum să le gestionezi.

 

Iată câteva idei de care să ții cont la job.

1. Respectă „eticheta” de birou!

Să fii un bun coleg, mai ales dacă lucrezi în spațiu deschis, înseamnă și să nu vorbești tare la telefon sau să ridici vocea. Respectul pe care îl datorezi colegilor ți se va întoarce.

2. Fii colegial!

Nu vrei să fii nici cel care lasă firimituri în tastatură, uită pachetul de acasă în frigider mai multe zile sau bea ultimele picături din water cooler fără să pună altul în loc. Ai o reputație bună de apărat, care se câștigă greu și se pierde ușor.

3. Fii prietenos!

Unii compară relațiile de serviciu cu ipostaza de a fi vecin de apartament cu cineva. Interesează-te de ceilalți colegi, păstrează contactul vizual când le vorbești, reține-le prenumele din prima și vei fi apreciat.

4. Comunică eficient!

Asta înseamnă să fii concis în mailuri, să nu te abați de la subiectul corespondenței, să nu pui pe toată lumea în CC dacă nu e cazul, să răspunzi scurt și la obiect, să nu pornești o nouă conversație într-un e-mail care avea alt subiect.

5. Ține cont de granița dintre viața personală și cea de birou!

Sunt atât de multe probleme de rezolvat, multe care apar din senin, încât ai vrea să le rezolvi oriunde, oricând. Remarcă însă că, așa cum nu-ți place să fii abordat în pauza de masă, nici altora nu le place. Respectă timpul personal al colegilor și te vei bucura de considerația celor din jur.

6. Folosește Social Media cu responsabilitate!

La serviciu, ca pe Facebook, toți suntem prieteni. Și e adevărat că dacă vei da pe mail un reminder de ședință, vei aștepta un pic răspunsurile, pe când dacă scrii pe Messenger sau pe WhatsApp, toți vor răspunde instant. Dar nu abuza de Social Media la serviciu, nici măcar dacă v-ați făcut un grup profesional.

7. Nu fi cârcotaș!

Îi știi pe colegii care se plâng tot timpul, ba de mulțimea sarcinilor, ba de timpul scurt până la predarea lucrării. Evită astfel de atitudini – nu le apreciază nimeni, poate câștigi compasiunea unuia, dar cu siguranță reticența celorlalți!

8. Fii prietenos cu noii colegi!

Nu spunem că persoana care tocmai a venit va avea o ascensiune fulminantă și va deveni șeful tău, dar să te interesezi dacă noul sosit are nevoie de un mic ajutor sau de un sfat nu e un capăt de țară. În plus, prima impresie e decisivă.

9. Interesează-te de stadiul lucrărilor!

Îți va lua douăzeci de secunde să te interesezi dacă un coleg de-al tău a dat de cap problemei pe care o tot menționa. Nu numai că va fi un punct în favoarea ta, ci poți să afli și cum a procedat el.

Foto: Unsplash

Vizitează-ne și pe:

Leave A Comment