Summer reading list: 10 recomandări literare de citit în vacanță

Home/Stiri, Uncategorized/Summer reading list: 10 recomandări literare de citit în vacanță

La fiecare început de an ne propunem să fim mai buni, să ne îndeplinim anumite obiective, ne setăm așteptări și… o listă lungă de cărți pe care să le citim, pe care descoperim că ne este greu să o finalizăm, din lipsă de timp. Noi înțelegem prea bine, astfel că, în timp ce făceam schimb de recomandări literare, fiindcă așa e #viatalabirou, ne-am gândit să le împărtășim și cu voi.

Conform unui studiu realizat de Barometrul Cultural Românesc, realizat în primăvară de INSCOP, aproximativ 44% dintre românii de peste 18 ani au citit o carte în ultimul an. Profitând de perioada vacanței de vară, am alcătuit o listă de cărți numai bune de citit în concediu sau în după amiezile leneșe. Sau în metrou ori în pauza de prânz. Oricând ați citi, sperăm ca titlurile de mai jos să vă inspire să vă atingeți obiectivul numărului de cărți propuse pentru anul acesta.

 

  • Michelle Obama – Povestea mea, este autobiografia fostei Prime Doamne a Casei Albe, scrisă într-un stil fermecător, o operă profund reflexivă, cu un umor inteligent și de o sinceritate desăvârșită.

 

  • Agnes Martin Lugand – Oamenii fericiți citesc și beau cafea, este povestea unei tinere depresive care încearcă să își refacă viața după un eveniment traumatizant, mutându-se într-un orășel uitat de lume din Irlanda.

 

  • Kristin Hannah – Aleea cu licurici, vorbește despre importanța prieteniei supusă testului timpului dintre două fete, ulterior femei, pe parcursul a 30 de ani. Este un roman despre secrete, promisiuni, trădări și magia prieteniei. 

 

  • Markus Zusak – Hoțul de cărți – acțiunea se petrece într-o perioadă tulbure din istorie, înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial, când Liesel Merminger, pe atunci doar o fetiță dezvoltă o afecțiune profundă față de cuvinte și cărți, pe măsură ce învață să citească și pune mâna pe câteva cărți care scapă neincendiate de naziști.   

 

  • Kate Morton – Fiica ceasornicarului – este povestea unor artiști din Frăția Magenta, invitați la o casă de pe malul Tamisei în 1862, unde o femeie este împușcată, o alta dispare și o bijuterie de familie este de negăsit. 150 de ani mai târziu, o arhivistă londoneză descoperă povestea și încearcă să elucideze misterul.

 

  • Muriel Barbery – Eleganța ariciului – în mijlocul burgheziei citadine pariziene, o portăreasă aproape invizibilă citește Kant, merge la galerii de artă, vizionează filme clasice nipone și merge la săli de lectură medievale. Povestea este despre revalorizarea portăresei şi a instituției acesteia și despre profunzimea oamenilor, care nu sunt mereu ceea ce par.

 

  • Open. O autobiografie – Andre Agassi – O autobiografie savuroasă, scrisă cu nerv, dinamică și motivantă. Sportivii de performanță au toți povești impresionante de împărtășit și Agassi ne dezvăluie

 

  • 27 de pași – Tibi Ușeriu – Viața lui Tibi Ușeriu este cu siguranță una de român. Românul care a cucerit de de trei ori 6633 Arctic Ultra Marathon, adică 566 de km la temperaturi de până la – 52 de grade Celsius, își spune povestea vieții. De la copil, cioban, bodyguard al unui interlop sârb, evadat din două închisori și până la deținut într-o închisoare de maximă securitate, Tibi demonstrează forța psihică a unui supraom.

 

  • Muzeul inocenței – Orhan Pamuk – Un roman de dragoste autentic, cu frânturi dintr-un Istanbul care îmbină modernul și tradiția, Muzeul inocenței te va face să înțelegi că, dintre toate sentimentele umane, iubirea are cele mai înalte limite.

 

  • Mătuși fabuloase și alte istorioare bucureștene – Silvia Coifescu – Povești scurte ale unor „mătuși interbelice”, care și-au purtat noblețea dincolo de limitele regimului comunist, cucerind prin rafinament și educație.