Soluții simple de atenuare a zgomotului la birou

Home/Recomandări/Soluții simple de atenuare a zgomotului la birou

Locul de muncă este mai mult decât un simplu spațiu fizic; este locul unde viața noastră personală se întâlnește cu viața  profesională. De aceea este important să ne facem mediul de lucru cât mai confortabil cu putință.

Open Space-ul a devenit un standard în design-ul de birouri. Avantajele sunt evidente: facilitează colaborarea, crește creativitatea și încurajează colaborarea între colegi.

Există însă și un dezavantaj: zgomotul de fundal. Acesta a devenit o problemă tot mai spinoasă. Zgomotul poate reduce productivitatea și crește stresul, precum și afecta moralul și satisfacția la locul de muncă.

Oxford Economics a realizat chiar un studiu pe acest subiect. La el au participat 500 de subiecți aparținând unor industrii diverse din SUA, Marea Britanie, Germania, India, China, Australia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Norvegia.

Una din constatări a fost că cei care lucrează în birouri zgomotoase au șanse mai mari să-și părăsească locul de muncă în primele 6 luni. De asemenea, două treimi din respondenți au declarat că nu au un spațiu privat pentru munca care necesită atenție, lucru care le afectează negativ productivitatea și starea de bine în general. Acest lucru se traduce în costuri pentru companie.

Dacă constatați că echipa a devenit ineficientă și frustrată din cauza zgomotului, este timpul să acționați. Iată 5 metode de a reduce zgomotul în birou:

Panouri absorbante de zgomot

Funcționale și estetice, acestea pot fi acoperite cu o suprafață de plastic care le transformă inclusiv într-un notice board cu pini, ceea ce permite optimizarea spațiului de lucru.

Spații izolate fonic dedicate

Când o sarcină presupune un nivel ridicat de concentrare este mult mai practică o oază de liniște decât încercarea de a face liniște în tot biroul.

Aceste spații pot fi utile mai multor scopuri, de la brainstorming pentru proiecte noi, până la auto-izolări punctuale în zilele foarte aglomerate.

Mobilă care absoarbe zgomotul

Dacă lucrați într-un mediu deschis, este mereu o idee bună plasarea strategică a mobilei pentru a da senzația de intimitate și pentru a atenua zgomotul prin textura și suprafața neregulată a acesteia.

Dacă biroul dumneavoastră este situat lângă un spațiu zgomotos, la reducerea acestuia poate ajuta și o draperie joasă.

Plantele

Plantele sunt un mod simplu de a reduce zgomotul în birou. Ajută la creșterea calității aerului și a energiei pozitive, făcând în același timp spațiul de lucru mai estetic și mai confortabil. Plantele cu ramuri groase, cum sunt ienupărul și ilexul, cele mai bune în acest caz. Trebuie însă menționat că numai aceste plante nu sunt suficient pentru a reduce zgomotul la birou.

Optimizarea aranjării birourilor

Pentru a crea un mediu mai puțin zgomotos uneori este suficient să grupăm birourile pe clustere, iar ulterior să le izolăm cu ajutorul separatoarelor și a panourilor.

O altă optimizare utilă este mutarea echipamentelor zgomotoase cum sunt imprimantele într-un loc mai retras.

Nu în ultimul rând, dacă nu ați făcut-o încă, puteți grupa membrii aceleași echipe în aceeași zonă pentru a le facilita comunicarea.

Toate aceste metode simple și puțin costisitoare sunt menite să reducă zgomotul la birou și să vă ajute să vă puteți concentra mai bine fără a vă izola de echipă.