Plantele pentru birou, mai mult necesități decât decorațiuni

Home/ViataLaBirou/Plantele pentru birou, mai mult necesități decât decorațiuni

Să-ți decorezi biroul cu plante este una dintre cele mai bune metode prin care poți îmbunătăţi mediul în care lucrezi. Știm cu toții că prezența plantelor într-o încăpere vine cu o mulțime de beneficii. Contrar credințelor “populare”, doar aerul din exterior poate fi poluat, însă există și în interior o mulțime de factori nocivi și surse de poluare.

Chiar și mobila și mocheta, dar și ecranele computerelor, imprimantele, fotocopiatoarele, produsele de curățenie și produsele de improspatare a aerului ne pot face rău, pentru că elimină compusi toxici, denumiti compusi organici volatili (COV). Pe lângă acești compuși, în birou ne pot “ataca” și undele electromagnetice.

Care sunt consecințele? Oboseala, durerile de cap, dificultățile de concentrare și uneori, alergiile.

E simplu să împiedicăm toate efectele nocive: ne înconjurăm de plante!

Acestea pot absorbi poluanții din aer și dioxidul de carbon, influențează umiditatea și elimină din belsug oxigen. Înainte de a decide ce plante ne plac/se potrivesc cu biroul, trebuie să luăm în considerare luminozitatea spațiului în care lucrăm și dacă plantele îi pot deranja pe colegi.

Ideale pentru birou sunt plantele care nu au nevoie de îngrijiri speciale, care nu sunt foarte pretențioase cu lumina și temperatura. Cele mai des alese plante pentru birou sunt:

Ficusul absoarbe și elimină formaldehida, tricloroetilenul monoxidul de carbon și alte substanțe nocive.

Crește în lumină multă sau în soare indirect și când e în creștere trebuie să fie udat moderat. Uneori are nevoie ca tulpinile mai lungi să fie tăiate, iar frunzele trebuie șterse de praf periodic.  Este o planta puțin pretențioasă, potrivită pentru cei ce nu se pricep la grădinărit.

Feriga  este o plantă de interior foarte cunoscută, care ne amintește de dinozauri, atât de veche e. Ce este și mai de apreciat e că ionizează aerul și chiar ne ajută. În plus, nu necesita condiții speciale de îngrijire, dar este sensibilă la fumul de țigară.

Cactușii nu par cei mai prietenoși, dar ne feresc de efectele undelor electromagnetice ale computerului. Și sunt o mulțime de “modele”, poți alege mini-cactuși, pe care să-i așezi chiar pe birou, langă calculator.

Despre plantele din Fam. Dracaena se spune că au nevoie de atenție puțină și că preferă lumina puternică. Mai important, abrsorb o mulțime de substanțe toxice și ne răsfață cu mult oxigen pur.

Crinul păcii este o plantă nu doar utilă, ci și foarte frumoasă. Pentru a maximiza potențialul ei de curățare a aerului, e bine ca frunzele să fie menținute mereu fără praf. Îngrijirea ei se face foarte ușor, trebuie udată doar o dată pe săptămână. Florile albe, spectaculoase, vor transforma biroul într-un spațiu și mai elegant.

Oricât de mic ar fi biroul și orice stil decorativ ar exista, o plantă se va potrivi întotdeauna și va face bine și ție și celor din jur.

Leave A Comment