Pasiunea pentru citit – interviu de Ziua Internațională a Femeii cu Lidia Fati

Home/Stiri, ViataLaBirou/Pasiunea pentru citit – interviu de Ziua Internațională a Femeii cu Lidia Fati

Anul acesta sărbătorim Ziua Internațională a Femeii împreună cu Lidia Fati, co-owner al companiei noastre și vorbim despre una dintre pasiunile sale – cea pentru citit. E suficient să vorbești o singură data cu Lidia și-ți și dai seama cât de pasionată este de cărți. Îi plac mult autorii contemporani și nu spune niciodată “nu” unei cărți deștept scrise. Pe scurt, cititul nu lipsește niciodată din viața ei.

Iar pentru că este “prima doamnă” a Dacrisului, ne bucurăm să aflăm de la ea în ce măsură această pasiune a ajutat-o și-n businessul Dacris, care împlinește anul acesta 26 de ani. ?

 

  1. Când a început pasiunea pentru citit? Mai știi care a fost prima carte citită de către tine?

Pasiunea pentru cărți a început de când eram mică, mă fascinau cărțile de școală ale mamei mele care era învățătoare și mă jucam de-a “elevul mare” cu fiica liceeană a bonei mele de atunci. Mi se părea că a fi la liceu era maximul de reusită în viată (mai târziu m-am lămurit că există și alte trepte de parcurs).

Pasiunea pentru  citit a început atunci când am știut să citesc. Școala mea generală din Târgoviște avea pe vremea aceea o bibliotecă foarte frumoasă și am devenit membru al ei chiar din clasa a doua. Adoram să mă uit în pauza mare la numele cărților și să mă gândesc ce aș vrea să citesc. Nu îmi amintesc prima carte citită, dar era o carte captivantă cu siguranță, poate de asta am și rămas cu acest hobby.

 

  1. Ce-ți place cel mai mult să citești?

Cărți deștept scrise, indiferent dacă sunt carți polițiste, literatură clasică sau contemporană, cărți de dragoste sau fantastice. Prefer autorii contemporani, e adevărat, pentru că mă simt mai ancorată în prezent decât în alte epoci, dar nu refuz nimic de citit dacă nu mă face să pierd timpul. Citesc, de altfel, și cărți de business, de psiholgie, NLP, călătorii, autobiografii, etc. Am o arie extrem de vastă, doar să fie bine scrise, asta este extrem de important. Nu stau cu o carte, oricât de lăudată ar fi, dacă nu îmi suscită interesul și dacă nu mă provoacă în niciun fel.

 

  1. Ce ai în plan pentru a citi în viitor?

Vreau să încep să citesc Orhan Pamuk (pe care din varii motive nu l-am abordat până acum) și pentru că viitoarea călătorie cu prietenele mele va fi la Istanbul, la sugestia uneia dintre ele aș începe cu romanul “Istanbul” și aș continua cu “Muzeul Inocenței”.

 

  1. Care este cartea ta preferată? Dar scriitorul preferat?

Cartea mea preferată este “Un veac de singurătate” și scriitorul preferat,evident, Gabriel Garcia Marquez. Îmi place enorm cum scrie, fabulația lui e teribilă, iar faptul că e sud American (deci are sânge latin) mi-l face și mai simpatic. La fel, îmi place și Isabel Allende, dar și englezoaica Agatha Christie. Îmi plac și mulți alții, greu de enumerat toți. Așa cum spuneam, nu agreez doar un singur fel de literatură.

 

  1. Cum ți-a influențat cititul viața?

Mi-a făcut-o mult mai frumoasă. Nu m-am plictisit niciodată în compania unei cărți bune, a fost prieten de nădejde oricând și am avut câte una cu mine, în geantă, într-o perioadă chiar zilnic. Dacă trebuie să stau undeva să aștept și nu am ce citi? 🙂 Mai târziu a apărut telefonul și mi s-a părut mai ușor de transportat. 🙂 Cititul mi-a modelat foarte mult mintea și m-a ajutat să evoluez. Fără el lumea ar fi mult mai săracă.

 

  1. De ce o carte și nu un film?

Îmi place și filmul, uneori aleg să văd un film înainte să citesc cartea, deși se poate ca filmul să nu se ridice de multe ori la înălțimea cărții.

Cartea îmi place teribil pentru că lumea ei se proiectează în mintea mea după propria regie, îmi imaginez acțiunea și o derulez fix cum vreau eu, și nu regizorul. Cărțile au fost poate prima formă de Social Media. Intri în contact cu persoane din epoci și lumi atât de diferite, care își desfășoară viețile în fața ta și nu ai decât să le urmărești zilnic, să vezi ce mai au de spus sau arătat. Când nu mai ai chef de ele, închizi cartea și au dispărut, iar dacă începi să le îndrăgești, poate chiar devii fanul lor și începi să înveți ceva de la fiecare.

Iubesc toate locurile în care există cărți,l ibrăriile sunt magazinele mele preferate (am și avut ca business una demult), iar bibliotecile sunt locuri de vis, pe care le-am frecventat mult până când am plecat la facultate și regret că acum intru rar în câte una (visam în copilărie să mă fac bibliotecară). Nu concep să nu existe rafturi cu cărți în locuințe, viața e prea searbădă fără ele. Iubesc cărțile și o zi în care nu parcurg cu privirea rafturile mele de cărți sau să le mai citesc titluri, e o zi pierdută.

 

La mulți ani tuturor femeilor din lume și cinste pasiunilor acestora! ♥