Mindfulness. Sau cum să fii mai bun în tot ceea ce faci.

Home/Stiri/Mindfulness. Sau cum să fii mai bun în tot ceea ce faci.

Ți se întâmplă deseori să te trezești mai obosit decât te-ai culcat? Sau să-ți pierzi concentrarea foarte ușor la birou, în timp ce lucrezi sau te afli la o întalnire de business? Dar să te vezi cu un prieten pe care nu l-ai mai văzut demult și să constați după o vreme că deși ai auzit tot ce ți-a povestit, nu ai ascultat deloc?

Dacă ai răspuns pozitiv la cel puțin o întrebare de mai sus, înseamnă că te afli într-o etapă a vieții  în care îți este greu să percepi corect și să asimilezi anumite informații și emoții. Cauzele sunt multiple și diferite de la om la om, așa că mai bine ne concentrăm pe rezolvări.

Una dintre ele, care dă roade, este reușita de a fi prezent aici și acum, fără să te încarci de gânduri irelevante, să trăiești complet și să accepți fiecare emoție proprie. Conceptul poartă numele “mindfulness” și a fost dezvoltat ca o metodă de medicină complementară, de Jon Kabat-Zinn, doctor în biologie moleculară, fondatorul Centrului Cambridge Zen.

“Mindfulness” este atunci când îți tratezi corpul și mintea ca pe niște spații bine aerisite, unde sentimentele și emoțiile sunt binevenite oricând, ba chiar întâmpinate cu fast. Ne este recomandat să ne bucurăm de existența lor, pe rând, acordându-le tot timpul de care au nevoie, apoi să trecem mai departe, la urmatoarele și la urmatoarele…

De ce este atât de important să ne bucurăm pe rând, separat, de fiecare întâmplare și emoție? Pentru că doar așa putem reduce stresul și putem fi fericiți. Doar prezența, starea de a fi și atât, ne ajută să conștientizăm corect tot ce ni se întâmplă, tot ce simțim.

În ritmul în care trăim, cu toată viteza ce caracterizează viața de zi cu zi, e greu să ajungem la mindfulness. Însă există câteva exerciții:

1. Respiră! Oricât de ciudat ar suna, studiile arată că nu respirăm corect. Inspiră puternic și conștientizeză cum aerul îți umple plămânii. Repetă de câteva ori. În felul acesta, te vei relaxa și vei reuși să fii și mai bine conectat la present.

2. Meditează câteva minute pe zi. Deși sună pretențios, e bine să medităm, adică să încercăm, preț de câteva minute să nu ne gândim la nimic.

3. Observă. Fii atent la detalii în drum spre birou, oprește-te pentru o secundă și ascultă zgomotele străzii sau admiră un copac, o pasăre, nor. E sănătos, crede-ne pe cuvânt!

Așteptăm să ne spui cum te-au ajutat recomandările noastre!

By |23 ianuarie|Stiri|0 Comments

Leave A Comment