Măștile de protecție, o măsură obligatorie pentru siguranța noastră

Home/Stiri/Măștile de protecție, o măsură obligatorie pentru siguranța noastră

Măștile de protecție devin obligatorii în România după data de 15 mai. Conform autorităților din România, a doua parte a lunii mai va presupune o relaxare a măsurilor și restricțiilor impuse de starea de urgență și ne bucurăm că ne vom relua, cu toate măsurile de siguranță, #ViațaLaBirou în curând. Vom putea ieși din case fără declarație, dar măștile de protecție vor deveni obligatorii, pentru siguranța noastră și a celorlalți, pe o perioadă mare de timp, iar această perioadă ar putea dura de la câteva luni, până la un an.

Utilizarea măștilor de protecție a fost un subiect controversat încă de la începutul acestei crize cu care ne confruntăm. Pe de o parte, specialiști din lumea întreagă anunțau că măștile sunt eficiente, pe de altă parte, tabăra adversă nu recomanda purtarea măștilor și garanta chiar impactul negativ pe care le pot avea acestea. În țările care au anunțat obligativitatea măștilor, însă, virusul s-a transmis mult mai lent. Măștile și-au dovedit eficiența prin rata scăzută a răspândirii virusului Covid-19 și printr-o rată și mai scăzută a deceselor. La nivel mondial, autoritățile sfătuiesc purtarea acestora, iar în unele orașe, țări și chiar regiuni, recomandările au devenit lege deja de câteva zile sau chiar săptămâni.

În Statele Unite ale Americii autoritățile sfătuiesc toți cetățenii să își protejeze nasul și gura cu un material care poate acționa ca filtru, iar 7 dintre statele americane, în frunte cu statul New York, au adoptat măsura ca fiind una categorică, reglementată prin lege. În multe regiuni din Asia, unde purtarea măștilor nu este o noutate, guvernul le-a distribuit gratuit către populație, oamenii fiind obligați să le poarte în public; și în Africa acestea sunt obligatorii. La fel sunt și în țări din Europa, precum Cehia, aceasta fiind prima țară europeană care a anunțat obligativitatea purtării măștilor, încă din 19 martie. Și alte regiuni din Austria și Germania, Slovacia și Bosnia-Herțegovina au impus măștile în locurile publice. Pe 12 aprilie și Bulgaria a adoptat această măsură obligatorie în spațiile publice.

În România, momentan, măștile pentru cei care ies din casă nu sunt obligatorii pe tot teritoriul țării, ci doar în unele județe, precum Timișoara, Constanța, Maramureș, Galați, Iași, Vaslui și Suceava și cu titlul de recomandare pentru toți cei care ies în interes profesional în toată țara. Conform autorităților, toți cetățenii din județele menționate trebuie să poarte fie măști, fie eșarfe sau bandane pentru a-și proteja aparatul respirator (nasul și gura). Separat, unele lanțuri de magazine de mari suprafețe permit accesul doar cu măștile de protecție, indiferent că se află în județele precizate anterior sau în alte regiuni din țară.

Tot mai mulți au înțeles importanța de a se proteja pe ei și pe ceilalți.  Fiecare dintre noi avem această responsabilitate, iar o igienă atentă și măștile de protecție contribuie la siguranța noastră și a tuturor celor cu care luăm contact. Fiți atenți, purtați măști și stay safe!