Locul de muncă al viitorului?

Home/Uncategorized/Locul de muncă al viitorului?

Un studiu realizat de Global Workplace Analytics prevede că până la sfârșitul anului 2021, 30% din forța de muncă din lume va lucra remote. În ultimii doi ani, din ce în ce mai mulți dintre noi am părăsit birourile tradiționale și am început să lucrăm de acasă. Doar că, pe măsură ce trece timpul, nevoile noastre de comunicare și socializare ne-au îndreptat spre alte medii de lucru. Astfel,  am descoperit spațiile de coworking. Ne-am hotărât să vorbim cu Andreea Budăi și Miriam Constantin, care dețin V7 Studio, spațiu de coworking în București și să le punem mai multe întrebări despre ce înseamnă un astfel de loc, de ce aleg oamenii să lucreze de aici, și mai important, ce să facem și ce să nu facem atunci când lucrăm împreună cu alți oameni. Dacris - Andreea Budăi - loc de muncă al viitorului

Cum influențează productivitatea lucratul într-un spațiu de coworking?

Când lucrezi dintr-un spațiu de coworking ești inspirat de energia celor din jurul tău și ești motivat fie să începi proiecte noi, fie să le termini pe cele pe care le-ai început deja. Un spațiu flexibil de lucru poate fi potrivit pentru diferite momente – când ai nevoie sa intri într-o stare de deep work, când doar vrei sa ții câteva call-uri într-o sală de meeting sau doar când ai niște lucruri administrative de rezolvat. Socializarea se întamplă în momentele de pauză la o cafea, ceai sau prânz. Beneficiul este că în coworking îți poți administra liber toate aceste momente – îți alegi când iei pauzele de socializare, când stai într-un meeting room pentru a avea un call sau când vrei sa fii în open space, cu oameni lângă tine, bucurându-te de energia și poate și perspectivele celor din jur.

De ce aleg oamenii să lucreze într-un spațiu de coworking?

Cei care lucrează de la V7 Startup Studio ne spun că vin pentru că își doresc să se conecteze cu oamenii din comunitatea noastră, să împărtășească idei, să ceară sau să ofere ajutor. Din experiența de până acum, s-au creat multe conexiuni profesionale, s-au născut proiecte frumoase și prietenii și mai frumoase. Coworking-ul nu este doar despre business, poate fi și locul unde găsești oameni cu valori comune, ce îți pot deveni  chiar prieteni. Iar acest lucru nu înseamnă că socializarea este forțată, ci că alegi când vrei să vorbești cu cineva sau să fii liniștit, lucrând la ale tale. Chiar și cei care comunică mai puțin se simt mult mai integrați în comunitate doar prin simplu fapt că se afla aici. Ca un exemplu al V7 Startup Studio, rezidenții din birourile private – care au optat pentru a lucra în acest mod (dintr-un birou privat) – au inceput, la mai putin de o lună de cand s-au mutat, să își țină birourile deschise. Se implică în conversațiile și acțiunile din open space și sunt, deasemenea, cooptați de colegii din open space fie pentru pauzele de cafea, fie pentru aniversări sau sesiuni de brainstormings, în funcție, desigur, de disponibilitatea fiecăruia.

Dacris 1 - locul de muncă din viitor

Cui se adresează aceste spații de lucru? Ce tipuri de profesii au oamenii care vin aici?

Într-o comunitate este firesc ca oamenii să se ajute între ei și să creeze oportunități de a-și dezvolta proiectele. Varietatea business-urilor face ca aceste conexiuni să fie și mai puternice, deoarece skill set-urile lor sunt complementare. Pe lângă antreprenori, avem și oameni care lucrează în firme mai mari, care vin să își țină workshop-urile de aici. Aleg V7 Startup Studio ca un spațiu alternativ de lucru, un loc unde simt că evadează de la rutina zilnică de la birou și unde, demonstrabil, sunt mult mai creativi.

Care este diferența dintre un coworking space si lucratul singur sau la birou?

De când a început pandemia, oamenii au realizat că nevoia de conexiune și de conectare cu ceilalți este foarte importantă în viața lor. De asemenea, suntem mândri să spunem că vedem business-urile cum cresc vizibil, din toate punctele de vedere. Simțim că suntem parte din ceva cu însemnătate. Credem că reunirea oamenilor cu, pe de-o parte, pregătiri și experiențe complementare și, pe de altă parte, interese și valori comune este, de departe, cel mai mare avantaj al unui coworking. Ne place să zicem că suntem locul care oferă antreprenorilor și intraprenorilor un spațiu propice să fie cea mai bună versiune a lor. Și vrem ca oamenii să știe că pot veni la noi chiar și pentru câteva zile pe lună, oricând își doresc ei să schimbe mediul obișnuit de lucru și poate să și aibă și un impact în viața altor colegi de coworking. Lucratul, măcar din când în cand, din afara biroului le permite oamenilor să se detașeze de presiunea pe care o pot asocia negativ cu biroul obișnuit. De la noi, companiile cu birouri tradiționale au raportat că angajații sunt fericiți să lucreze când au ceva de rezolvat în ziua respectivă aproape de centru (și departe de birou). Astfel că, de pildă, nu mai consideră serviciul (i.e.: biroul tradițional) un obstacol în organizarea lifestyle-ului lor.

Care sunt do and dont’s atunci când lucrezi într-un spațiu de coworking?

Do – Încurajăm oamenii să îndrăznească să își iasă din zona de confort și să vorbească cu oameni cu care poate la prima vedere ar crede ca nu au multe lucruri în comun, sa fie buni cu ceilalți și proactivi atunci când cineva are nevoie de ajutor. Minduflly engage with your coworkers!

Dont’s – Sa nu fim nepoliticoși și lipsiți de empatie! Spațiul de lucru în comun este un prilej pentru toata lumea să se bucure de lucrurile în comun, de la cărți, cafea și reviste până la curâțenie și spațiu personal necesar anumitor activitati specifice – conferințe telefonice, concentrare etc.

Dacris 2 - biroul viitorului