Kaizen. Sau secretul eficienței japoneze

Home/Stiri/Kaizen. Sau secretul eficienței japoneze

Kaizen înseamnă schimbare (kai) pozitivă (zen) și se caracterizează prin faptul că este un proces zilnic, care se realizează treptat. Această filosofie japoneză se referă la îmbunătățirea constantă, atât pe plan personal cât și la locul de muncă.

Este folosit cu succes ca strategie de management în mai multe companii și este orientat spre perfecționarea, pe rând, a tuturor etapelor unui proces, astfel încât rezultatul să fie cel mai bun. Este indicat să împarți orice sarcină în mai multe task-uri, pe care să le rezolvi în funcție de priorități. De exemplu, dacă un termen limită îți pune probleme la locul de muncă, filosofia kaizen recomandă ca prima ta întrebare să fie: „Care etapă îmi pune probleme?”, iar apoi poți găsi soluții pentru a înlătura dificultățile. Nu te feri să folosești tehnologia – folosește iPad-ul ca să afli orice informație ți-ar fi de folos.

Un alt principiu important constă în faptul că responsabilitatea îmbunătăţirii produselor şi proceselor din companie aparține întregului personal. Astfel, în remedierea problemelor sunt implicați toți membrii echipei, indiferent de statutul lor în cadrul firmei. Kaizen recomandă un brainstorming, în cadrul căruia fiecare propune idei, iar soluțiile cele mai potrivite se aplică pentru a îmbunătăți performanțele angajaților și, desigur, ale companiei în care lucrează.

Ca să poți aplica și tu această filosofie japoneză, trebuie să accepți că problemele nu sunt decât oportunitățile de creștere. Schimbarea și îmbunătățirea stilului de lucru nu se pot realiza decât treptat, pe etape, astfel încât efectele să fie stabile și de efect. Filosofia kaizen vorbește despre echilibru. Pe de o parte, este vorba de a rezolva fiecare problemă pe măsură ce apare, fără a amâna la infinit, iar pe de altă parte, vorbim despre o strategie care presupune o analiză atentă a dificultăților pe care le întâmpinăm, pentru a nu lua decizii greșite, în grabă.

Nu uita sa te relaxezi puțin – citește ceva, desenează sau scrie un text despre problemele, soluțiile și așteptările pe care le ai. Și dacă tot vorbim despre o tehnică japoneză, ce poți folosi mai potrivit decât stiloul Pilot Prera și cerneală Iroshizuku?

Acesta este un proces care, dacă este făcut corect, elimină munca grea și copleșitoare, iar astfel, elimini pierderile din procesele de business. În primul rând, japonezii nu sunt adepții principiului „să muncești doar de dragul de a munci”, ci acordă importanță fiecărei etape care duce la rezultatul pe care îl urmăresc, pentru a aduce plus valoare. În acest sens, kaizen încurajează experimentarea – dacă crezi că strategia ta nu funcționează cum îți dorești, fă schimbări, testează și adopt-o pe cea care dă rezultatele pe care ți le dorești.

Pentru a vedea rezultate notabile, este bine să-ți stabilești obiectivele și pașii pe care îi vei urma pentru a le atinge. Folosește agenda sau o tablă pe care să scrii zilnic ce etape ai de parcurs și să bifezi ce ai reușit.

Ce zici, tu ai încerca tehnicile kaizen?

Sursa foto: pinterest.com

Leave A Comment