Sigur ți s-a întâmplat și ție să amâni predarea unui proiect, mersul la sală, trimiterea unui email important sau vizita la stomatolog. Uneori îți găsești scuze, alteori exagerezi cu pregătirea spațiului de lucru. La serviciu te întinzi prea mult în pauzele de cafea, apoi îți spui că de mâine sigur o să fii mai eficient, că mâine sigur va fi o zi mai bună pentru sport sau pentru reparațiile în casă. Oricare dintre situații te-ar caracteriza, știi că “Să nu procrastinezi!” e una dintre poruncile fundamentale pentru un om de succes.
3 dintre lucrurile care ne “ajută” să procrastinăm, identificate de psihologi, sunt lipsa motivării potrivite, lipsa consecințelor pe termen scurt și frica de eșec.
Au fost scrise numeroase cărți despre aceste motive și cum să învingi procrastinarea.
Primul pas și foarte important în lupta cu procrastinarea este să conștientizezi și să accepți că tu și majoritatea oamenilor cu resposabilități procrastinați. Al doilea pas este să accepți că, oricât de puternic și motivat ai fi, vei intra periodic intr-o stare de procrastinare, fiindcă e ceva ce ne caracterizează pe toți, în anumite momente ale vieții noastre.
Apoi, ar mai fi câțiva pași simpli, pe care dacă îi urmezi, îți va fi ușor să-ți învingi lipsa de chef sau chiar lenea, două stări deloc apreciate azi J
1. In lupta cu lipsa motivării potrivite, e important să-ți amintești de ce “trebuie” să faci lucrul respectiv și mai ales, care e scopul său final. Fă un pas în spate și vei observa că predarea unui proiect bine-făcut, la timp nu-ți va aduce doar aprecierea șefului, ci și o puternică mulțumire sufletească sau o șansă în plus la obținerea mai rapidă a unei măriri de salariu. Fiecare dintre noi are motivele lui, este important să identificăm locul pe care un lucru ce trebuie făcut îl are într-un plan mai mare, cu un scop mai mare. Apoi, totul va fi mai ușor!
2. Lipsa consecințelor pe termen scurt. Organizarea timpului liber sau de lucru e dificilă și cei mai mulți dintre noi încă mai au de învățat la acest capitol. Rațional, ne dăm seama că amânările nu ne aduc nimic bun. Insă, ne e greu să ne “urnim”. Important este să înțelegem că există, în astfel de momente, doi “eu”. “Eu-de-acum”, care preferă o pauză mai lungă de cafea și “eu-din-viitor”, care îl învinuiește pe “eu-de-acum” pentru pauza mai lungă de cafea. Cheia este să ne acceptăm în ambele “forme” și să-l convingem pe “eu-de-acum” să se transforme în “eu-din-viitor”. Cum? Setează-ți deadline-uri nu pentru “eu-din-viitor”, ci pentru “eu-de-acum”. Dacă nu merge, apelează la prieteni! Un pariu sau o promisiune făcută cuiva drag sigur te va motiva suficient! E simplu, crede-ne!
3. Frica de eșec ne împiedică să ne apucăm de planurile la care chiar ținem, pe care chiar ne dorim să le ducem la bun sfârșit. Ne prgătim exagerat de mult și amânăm continuu realizarea lor. De multe ori, cu cât motivația intrinsecă e mai puternică, cu atât frica de eșec e mai mare, fiindcă vrem ca totul să iasă perfect. Cum facem să trecem de obstacolul acesta? Incercăm. Ne amintim ca oamenii de succes au reușit tocmai pentru ca au încercat, din nou și din nou și din nou. Si cei din jur te vor aprecia pentru că încerci, nu pentru că doar îți dorești să realizezi ceva. Iar Einstein avea dreptate: “Nu am eșuat, am găsit 100 de metode care nu funcționează.”
Nici nu-ți dorim succes, pentru că știm că vei încerca, deci vei reuși!
Leave A Comment