Cum să ne păstrăm concentrarea și optimismul în această perioadă. Sfaturi de la specialiști

Home/Stiri/Cum să ne păstrăm concentrarea și optimismul în această perioadă. Sfaturi de la specialiști

Cum să facem în perioada asta astfel încât să ne păstrăm sănătatea mentală? Cum să ne concentrăm mai bine în timp ce lucrăm la #BiroulDeAcasă, avem grijă de familii și suntem izolați la domiciliu? Și cum facem să vedem aspectele pozitive ale acestei crize și oportunitățile pe care ni le oferă? Am cerut părerea specialiștilor și sperăm să vă ajute și pe voi sfaturile primite.

Spațiul de lucru de acasă

Lucrăm deja de la #BiroulDeAcasă de mai bine de o lună și am învățat că este important să ne alegem sau să ne amenajăm un spațiu în care să putem lucra. Ajută foarte mult să avem un birou sau o masă unde să lucrăm și să evităm să stăm pe canapea sau în poziții care ne pun în pericol sănătatea. „Este un pas important pentru a nu confunda viaţa profesională cu cea de familie, unul dintre principalele pericole care apar atunci când lucrăm de acasă. Ergonomia postului de lucru, biroul şi scaunul pe care le menţionam înainte, joacă şi ele un rol în construirea unei experienţe de lucru cât mai benefice pentru noi”, spune Daria Mircea, arhitect și senior workplace advisor în cadrul CBRE.

Claudiu Murariu, CEO la InnerTrends, companie care se ocupă cu dezvoltarea de algoritmi de data science pentru companii software, lucrează de acasă de peste 10 ani. După ce un timp a lucrat pe canapea, în pijamale, și-a amenajat în casă o cameră specială, pe care o numea birou și la care mergea în fiecare zi. Biroul lui era la 5 metri distanță, însă diferența de productivitate a fost uriașă. E bine, deci, să separăm locul personal de locul în care lucrăm, dacă nu fizic, măcar mental să reușim să facem această distincție.

 

Gadget-uri care ne fac munca mai ușoară

Device-urile și gadget-urile pot face o diferență majoră când lucrăm de acasă. Avem la dispoziție multă tehnologie, pe care o putem folosi în avantajul nostru. De exemplu, căști cu atenuare a zgomotului de fundal, pentru când copiii se decid să interpreteze o arie de operă în timpul unei ședințe importante, monitor extern, tastatură ergonomică sau un webcam bun pentru meetingurile video pe Zoom. Apropo de Zoom și alte platforme, în ultimele săptămâni tot mai mulți utilizatori au început să le folosească, pentru a-și desfășura activitatea. „Printre cele mai cunoscute aplicații utilizate pentru comunicare și colaborare, amintim Slack, Zoom, Bluejeans, Microsoft Teams sau Skype. Google Drive sau OneDrive sunt deja ultra cunoscute pentru stocarea și partajarea de fișiere, însă există alternative că Dropbox sau sisteme de cloud de la furnizori de servicii de date. Pentru project management, Microsoft Projects, Asana și Basecamp sunt câteva opțiuni. Indiferent ce aplicație alegeți, nu uitați că puteți fi solicitați oricând pentru un apel video sau o conferință, chiar dacă sunteți acasă, iar o ținută îngrijită și chiar puțină cochetărie vă mențin pregătiți pentru astfel de situații”, spun cei de la CBRE. Acesta este unul dintre sfaturile pe care l-am regăsit cel mai frecvent în sfaturile primite de la specialiști. Nu numai că pot apărea oricând videoconferințe neanunțate, dar ținuta oferă și un boost de concentrare. ‘Dress to impress’ a devenit un fel de ‘dress to improve your productivity’.

 

Videoconferințele de acasă cu copiii pe fundal

Vă mai amintiți de jurnalistul BBC care transmitea live de acasă și a fost întrerupt de copiii săi, în urmă cu câțiva ani? Video-ul s-a viralizat rapid și a devenit un fel de moment iconic. În această perioadă, mai toți cei care lucrăm de acasă am devenit jurnalistul BBC. „În multe videoconferințe, copiii fac parte din peisaj, însă acest lucru ne apropie, suntem toți live from home și ne conectăm în primul rând uman și abia apoi profesional. Stabilirea unui program al activităților așa încât timpul dedicat videoconferințelor, emailurilor sau altor taskuri pentru birou să alterneze cu activitățile pentru copii ajută”, ne spune Daria Mircea, senior workplace advisor în cadrul CBRE. Multe companii au venit rapid cu soluții prin care să îi ținem pe cei mici ocupați în această perioadă. De exemplu, BMW a oferit desene cu mașini pentru colorat, planuri care pot fi printate și din care pot fi construite prototipuri auto sau automobile din plastilină. Alte companii oferă gratuit, în scări de bloc, figurine din ipsos care pot fi pictate de copii.

 

Orice criză este o nouă oportunitate

„Primul pas – și uneori cel mai greu – a fost făcut, chiar dacă obligat de context. Modul în care companiile vor profita de revelațiile pe care acest experiment ni le oferă și își vor transforma biroul ca spațiu fizic, de socializare și de productivitatea ar putea schimba traiectoria întregului business”, spune Daria Mircea.

Vrem să credem că în ciuda situației neplăcute în care ne aflăm și în ciuda faptului că ne-a luat pe nepregătite, ne adaptăm și găsim noi soluții prin care să ne desfășurăm activitatea, atât noi, cât și restul companiilor din România și din lume. Această perioadă va schimba cu siguranță modul de lucru al multor companii și va oferi angajaților posibilitatea lucrului remote. Se vor mai schimba și spațiile de lucru, ca amplasare și arhitectură și se vor schimba și oamenii și business-urile. Criza nu are numai aspect negative, ci și pozitive. Ne schimbăm focusul, descoperim care sunt cu adevărat prioritățile noastre, lucrurile de care avem nevoie, ne provocăm singuri sau constrânși de context să găsim noi modalități prin care să facem mai bine. Personal și profesional. Ne lipsesc întâlnirile cu colegii și #ViațaLaBirou așa cum o știam. Însă ne adaptăm și învățăm. Și sperăm că sfaturile noastre v-au fost de ajutor pentru a trece cu bine peste această perioadă.