Cum ne setăm corect obiectivele?

Home/Uncategorized/Cum ne setăm corect obiectivele?

Un sfert din americani își stabilesc rezoluții în fiecare an, iar peste  86% dintre ei speră că anul ce vine va fi mult mai bun decât cel care a trecut, conform unui articol din Forbes.  Suntem curioși ce părere aveți voi despre obiective și setarea de rezoluții. Așa că, ne-am hotărât să vorbim cu Rox.the planoholic despre scrierea și importanța notării task-urilor.

Rox  are o comunitate pe Social Media dar și un blog unde vorbește cu oameni interesați de aceleași lucruri de care suntem și noi, la Dacris, scrisul de mână,  cititul și frumusețea cuvintelor. Cum se îmbină latura creativă cu job-ul zilnic  în IT? Ne spune tot ea, care reușește să le îmbine, perfect după cum se și vede. Un job full time, un hobby  și un business? Rox spune că organizarea este cheia, iar noi o credem.

Dacris - Rox

  1. Când ai realizat că organizarea și planificarea te ajută să fii mai productivă?

Planificarea face parte din viața mea de mult timp, cam de cand am început liceul.  În clasa a 9-a am primit o agendă și, urmând exemplul unei colege, am început să notez acolo toate temele, testele și proiectele de la școală.

Începând facultatea, am trecut în mediul digital – îmi notam în Google Calendar toate cursurile, testele etc. Acum 4 ani am dat de metoda bullet journal și de atunci rar se întâmplă să existe o zi în care să nu îmi scriu un to-do list (chiar dacă uneori trec pe el doar „relax”).

  1. Cum se îmbină latura creativă cu job-ul tău în domeniul IT? 

De mică am fost creativă. Îmi plăcea să desenez, să colorez și să fac haine păpușilor. Tot de mică am fost foarte bună la matematică, ceea ce m-a făcut să aleg un liceu cu profil mate-info. Dar atunci când a venit momentul să-mi aleg facultatea n-am știut ce vreau să fac. Știam doar că vreau un job stabil și sigur, care să-mi permită să fac activități creative în timpul liber.   Informatica era una dintre materiile ușoare pentru mine, așa că am ales Facultatea de Automatică și Calculatoar

Acum am un job full-time și mă bucur de flexibilitatea pe care mi-o oferă domeniul.  Timpul liber mi-l petrec cel mai des făcând activități creative – în principal ce ține de desenat, bullet journalling, caligrafie și cochetez cu ilustrația digitală.  Cred că ambele sunt părți la fel de importante din mine, pe care le-am avut dintotdeauna.

  1. Ce este diferit la scrisul de mână față de opțiunea digitală? Pe care îl preferi? 

Mereu am considerat că scrisul de mână ajută la reținerea informației. În toți anii de școală învățam rescriind lecțiile de mână. Fiind o activitate mai lentă, îți oferă timp să procesezi mai bine informația. Pe lângă asta, scrisul de mână poate fi dus la nivel de artă, cum e caligrafia (care este mai mult decât scrisul citeț pe care l-am învățat la scoală).

Chiar și acum prefer scrisul de mână, dar recunosc că din când în când mai am și câte un to-do list digital.

  1. Cum putem folosi planificarea astfel încât să ne organizăm task-urile mai bine și să fim mai productivi?

 Primul pas e să îți faci o lista de task-uri cu tot ce ai de făcut.  Dacă ai task-uri mai mari, ajută mult să le împarți în pași mai mici. Și apoi… te pui pe treabă!  Un truc e să începi cu task-urile cele mai grele, ca să scapi de ele primele. Ah, și poți mereu să te gândești la satisfacția de la sfârșitul zilei, când toate task-urile vor fi bifate!

  1. Unde greșim când ne scriem rezoluțiile de început de an? 

Atunci când setăm rezoluțiile trebuie să le trecem printr-un filtru realist.  Nu are rost să notăm 50 de lucruri și la final de an să nu fie niciunul bifat. Mai bine setăm doar 10, sau 5, pe care ne concentrăm să le ducem la capăt. Gândește-te bine care-ți sunt prioritățile și stabilește rezoluțiile în funcție de asta. Un alt aspect important este că multă lume își scrie rezoluțiile, iar apoi le lasă uitate într-un colț. Trebuie să revenim din când în când asupra lor și să le monitorizăm.  Pentru asta, putem crea un plan detaliat cu pași de bifat sau trackere pentru fiecare.

 

  1. Ce beneficii ai descoperit de când ai început să planifici task-urile?

Pe mine mă ajută mult să nu uit ce am de făcut. De obicei, dacă nu notez, ajung să uit să fac un lucru sau să îl fac cu întârziere.

  1. Ce sfaturi ai avea pentru persoanele care ar vrea să se apuce de planificare dar nu știu de unde să înceapă?

Dacă vrei să ai o viață mai organizată, pune mâna pe un pix și o foaie (sau și mai bine – un caiet/ agendă) și fă-ți un to-do list pentru ziua de azi.  Fă asta și mâine, și poimâine și tot așa, până începi să simți efectul. Nu e nevoie să numești asta „bullet journalling” sau să desenezi și să colorezi pagini întregi. Nu asta te ajută să devii mai organizat, ci notarea acelei liste zilnice.

Dacris