Cum a aparut stiloul?

Home/Stiri/Cum a aparut stiloul?

Traind in secolul vitezei, obisnuiti ca totul sa se schimba foarte repede si ca tehnologia
sa avanseze de la o zi la alta, ne este foarte greu probabil sa ne imaginam ca primele “instrumente de scris” au fost chiar degetele.
Au fost descoperite apoi pe rand bucatile de os sau bronz prelucrat, pensulele din par de sobolan sau camila, pietrele slefuite sau alte obiecte ascutite.
Biserica a avut un rol extrem de important in dezvoltarea scrisului. In redactarea documentelor calugarii au folosit ca instrument de scris pana de gasca. Pentru ca se rupeau destul de usor s-au cautat modalitati de a le intari.
Dupa 1800 apar primele penite din metal. Erau realizate din metale pretioase si cei ce le foloseau aveau un anumit statut social, avere. Ulterior penitele au fost confectionate din diverse metale obisnuite, tratate mai tarziu cu iridium pentru a le creste rezistenta. Desi nu se rupea, penita metalica trebuia insa inmuiata des in cerneala.
Americanii se lauda ca ar fi inventatorii stiloului, sustinand ca, in anul 1884, L.E. Waterman ar fi reusit sa creeze primul stilou functional. Totusi romanii se pot mandri ca Petrache Poenaru a inventat primul stilou cu pompita (1827), trasformat apoi de Waterman intr-un stilou cu umplere prin intermediul penitei. Motivatia a fost foarte simpla. Waterman, care era agent de asigurari, a varsat odata cerneala pe niste acte importante. Asa s-a hotarat sa caute o solutie pentru a inlatura acest impediment.

Desi s-a crezut ca aceasta va fi ultima inovatie in domeniul scrisului, ulterior a aparut pixul. In prezent stiloul este folosit din ce in ce mai rar, insa calitatea scrisului cu stiloul ramane superioara celei cu pixul. Poate de aceea, cand invata sa scrie copiilor le este recomandat sa foloseasca stiloul. De asemena este utilizat in semnarea documentelor oficiale, iar stiloul “de lux” a redevenit un instrument ce vorbeste despre statul persoanei care il foloseste.

Indiferent de scopul in care doriti sa-l utilizati, Dacris va asteapta pe magazinul de papetarie www.Papetarie.NET sa achizitionati unul dintre stilourile noastre.

By |5 noiembrie|Stiri|0 Comments

Leave A Comment