Ce este și cu ce ne ajută inteligența emoțională la job

Home/Stiri/Ce este și cu ce ne ajută inteligența emoțională la job

Cariera profesională ne preocupă pe toți, cu atât mai mult cu cât ne dorim tot timpul ca cei din jur să ne aprecieze pentru reușitele noastre. De multe ori avem tendința să credem că o reușită sau un insucces reprezintă rodul unei inteligențe native, cognitive, la care se adaugă experiența sau norocul. Insă specialiștii în resurse umane au demonstrat că nu e nevoie doar să fim deștepți. După ani de cercetări, este clar că persoanele care au un coeficient de inteligență emoțională (EQ) ridicat au mai mult succes în carieră decât cei mai puțin inteligenți emoțional. Așadar, reușitele nu țin doar de IQ, ci și de EQ.

Ce este, mai exact, inteligența emoțională?

Inteligența emoțională este o inteligență socială sau interpersonală care permite oamenilor să își recunoască propriile emoții, dar și pe ale celorlalți.

Mai mult, inteligența emoțională este cea care ne ajută să ne folosim emoțiile pentru a lua cele mai bune decizii și pentru a le pune în practică.

De inteligența emoțională se leagă empatia, intuiția, adaptabilitatea, coștientizarea propriilor emoții și multe altele asemenea. Mulți dintre noi s-au născut cu astfel de abilități și le este foarte ușor să descurce cam în orice situație, fie că e vorba despre o întâlnire de afaceri în care trebuie să convingă, fie că e vorba despre o prezentare în fața unui public numeros sau doar un mic conflict cu un coleg supărat fără motiv.

Pentru cei care nu se simt confortabil în niciuna dintre situațiile de mai sus sau în altele asemănătoare, avem o veste bună: inteligența emoțională se învață. Cu exercițiu și voință, bineînțeles.

Dacă nu ești sigur cât de intelligent-emoțional ești, poți să-ți dai seama după următoarele coordonate: dacă ai un mod de a gândi negativist, dacă nu reuşeşti să te faci înţeles de către ceilalţi și ajungi să te complaci într-o situaţie neplăcută doar pentru a evita efortul pe care-l implică rezolvarea acesteia, dacă invoci lipsa de noroc atunci când ceva nu-ţi iese şi apoi renunţi repede la obiectivul propus, s-ar putea să mai ai de lucru la EQ-ul tău.

Pentru a-ţi educa inteligenţa emoţională trebuie să-ţi autoevaluezi şi să-ţi modifici modul în care comunici cu cei din jur. Un truc simplu este ca, atunci când porţi o conversaţie, să-i dedici atenţia ta interlocutorului, nu să te gândeşti la cum să-l convingi sau cum să scapi de el în timp ce acesta vorbeşte cu tine. Fii atent la semnalele non-verbale și în același timp ai grijă la ce semnale transmiți tu. Dacă vrei să-ți testezi EQ-ul, poți face testul acesta: http://www.la-psiholog.ro/teste-psihologice/test-eq-inteligenta-emotionala

 

Cum te ajută la birou inteligența emoțională?

E simplu. Dacă ai un EQ mare, înseamnă că ai abilitatea de a-ţi recunoaşte emoţiile şi de a şti modul în care ele îţi afectează gândirea şi comportamentul, știi să îți controlezi impulsurile, să-ți canalizezi emoţiile pozitive şi să le inhibi pe cele negative. Mai înseamnă și că poți să înțelegi emoţiile, nevoile şi grijile tale, dar și pe ale celor din jur. De asemenea, ești capabil să te adaptezi la condiţiile sociale, să dezvolți relaţii și să comunici eficient, să lucrezi în echipă şi să mediezi conflicte. Iar un astfel de coleg ne dorim cu toții! 🙂

By |15 octombrie|Stiri|0 Comments

Leave A Comment