De ce să mai scriem de mână într-o lume digitalizată?

Home/Interviuri, ViataLaBirou/De ce să mai scriem de mână într-o lume digitalizată?

De ce să mai scriem de mână într-o lume digitalizată? Ne spune azi, Adina Nichitean, programator la o companie mare de software.

Era digitalizată în care trăim și lucrăm ne-a îndepărtat aproape pe deplin de metodele clasice de a scrie și de a nota, de instrumente de scris, de markere și de hârtie. Dar pentru unii dintre noi, aceste obiecte enumerate mai sus, ne mai dau încă fluturi în stomac, cei analogi într-o lume digitală. Iar faptul că mai găsim și alți oameni ca noi, atrași de același lucru, este cu atât mai palpitant. Oricâte aplicații am avea pe telefon, pentru a putea nota și planifica, tot scrisul pe hârtie este cel care ne aduce cea mai mare bucurie. Ca și momentul în care tăiați ceva de pe lista lungă, uneori interminabilă de „TO DO”. Sentimentul acela e de nedescris și parcă te face să fii mai productiv.

Adina Nichitean lucrează la firma Zitec și este unul dintre prietenii noștri din Social Media. Pentru că pasionații de scris se simt unii pe alții, am observat că și ea are același entuziasm ca noi când vine vorba despre instrumente de scris și listele trecute pe hârtie. Ne-am hotărât să îi punem câteva întrebări și să descoperim mai multe, mai ales că o persoană care lucrează cu cifre și coduri cum e ea, rar este atrasă de această lume. Nu-i așa că este interesant? Iar pe noi asta ne atrage cel mai mult la oameni, mai ales cei care ne și urmăresc, pasiunea lor pentru câte un obicei atât de frumos. Astăzi am vorbit cu ea și ne-a povestit de ce preferă scrisul de mână, uneori în defavoarea tastaturii.

Cum te ajută scrisul de mână atunci când jobul tău depinde aproape sută la sută de computer?

Tocmai faptul că mare parte din activitatea mea se desfășoară în fața calculatorului m-a determinat să recurg la scrisul de mână atunci când sunt în proces de analiză sau notez aspecte importante dintr-o întâlnire cu colegii sau clienții. Când mă uit ulterior la notițele mele reușesc să mă transpun înapoi în discuție și să îmi amintesc detalii sau contextul.

Scrisul de mână mă ajută și când încerc să generez idei sau sunt în plin proces de introspecție pentru că reușesc astfel să fac ordine în gânduri, să obțin claritate și să îmi conturez mult mai ușor ideile.

Ce le-ai recomanda celor care nu mai cred în scrisul de mână? 

Scrisul de mână poate părea o activitatea demodată și mai puțin utilă în zilele noastre când dispunem de tehnologie care ne permite să procesăm și să stocăm cantități impresionante de informație. Așa că îmi voi orienta răspunsul către latura științifică și i-aș întreba pe cei care nu mai cred în scrisul de mână dacă știau că acesta te ajută să stochezi și să gestionezi mai bine informațiile. Experimentează pe cont propriu luând notițe și tastând și scriind de mână. Verifică apoi ce informații ai reținut și când te simți mai conectat, permite-ți să fii surprins!

Stilou, creion, marker, ce alegi și de ce?

Toate cele de mai sus și multe alte instrumente de scris se regăsesc pe biroul meu. În timp mi-am definit un sistem de luare a notițelor pe care îl aplic. De exemplu, folosesc un pix roșu pentru punctele ce trebuiesc adăugate pe lista de „To do” și un pix verde când vreau să evidențiez aspecte cheie dintr-o întâlnire.

scrisul de mână

Mulțumim, Adina, pentru povestea frumoasă și pentru că ne-ai lăsat să pătrundem în lumea ta. Mult succes în continuare!