5 moduri de a redacta un CV bun, diferit și creativ, care să îți asigure jobul dorit

Home/Stiri/5 moduri de a redacta un CV bun, diferit și creativ, care să îți asigure jobul dorit

CV-ul este, poate, cel mai important instrument prin care te poți descrie din punct de vedere profesional, dar și personal. Iar în ultima perioadă în special, un CV bun face diferența. Știm că trăim timpuri tulburi și există un grad mare de confuzie, la nivel de joburi, business-uri și economie, așa că va trebui să ne credeți când vă spunem că documentul acesta contează foarte mult. Deși este în aparență simplu, în esență este mai complicat de realizat. Nu foarte, dar cât să simțim, când îl finalizăm și obținem jobul dorit, că a meritat să fim creativi și serioși în realizarea lui. Așa că am rugat doi specialiști în human ressources de la Career Advisor, cu o experiență de peste 10 ani în acest domeniu, să ne dea câteva tips and tricks pentru redactarea unui model de CV bun. Și am zis să vă spunem și vouă, poate vă ajută. ?

Unul dintre primele aspecte care ies în evidență la o scrutare rapidă a CV-ului este sumarul. Acesta reprezintă traseul profesional al candidatului pe scurt și este o metodă foarte bună de auto-evaluare, care ajută specialistul în HR să afle multe informații rapid. Dacă ai un sumar inclus, este mult mai probabil ca CV-ul tău să fie remarcat dintr-un mare teanc de astfel de documente. Important este și modul în care informațiile sunt organizate. E indicat să existe o structură logică a informațiilor, să folosiți același font și aceeași dimensiune și documentul să aibă, în general, un aspect îngrijit, ușor de parcurs.

CV-ul trebuie să funcționeze ca un teaser

CV-ul nu ar trebui să depășească 2 pagini, ci ar trebui să funcționeze ca un teaser. Este indicat să structurați informațiile fluid,  într-un mod obiectiv și relevant. «CV-ul ar trebui să fie “picătura chinezească”, să conțină informații concentrate prin care să atragă atenția și să îl facă pe recruiter curios să afle mai multe.»

Când vine vorba de clișee inserate în CV-uri, cei doi specialiști în relații umane au răspuns, aproape la unison, că informațiile cel mai des întâlnite sunt cele legate de soft skills și competențe, mai ales când nu sunt susținute de dovezi în conținutul documentului. În plus, aceste competențe pot fi evaluate prin instrumente specifice în procesul de recrutare.

Tipuri de CV: Europass sau creativ?

Am fost curioși să aflăm părerea specialiștilor și despre tipurile de CV cu un template de-a gata, cum sunt, de exemplu, cele Europass. Am aflat că un astfel de document redactat într-un model prestabilit, nu spune foarte multe lucruri bune despre candidat. În general, un CV căruia candidatul îi dedică timp prezintă dovada creativității, a personalizării și spune mai multe lucruri bune despre acesta.

Pe lângă toate aceste lucruri, am fost curioși să aflăm și care sunt lucrurile care nu ar trebui niciodată să lipsească dintr-un CV. Acestea sunt: sumarul care reprezintă o chintesență a parcursului profesional, un parcurs cronologic al experienței profesionale care să conțină, în mod imperios necesar, realizări și performanțe obținute, nu doar responsabilități și menționarea unor certificări obținute sau cursuri urmate de candidat. Nice to have este și link-ul către profilul de Linkedin, care ajută recruiter-ul deseori în contactarea candidaților.

Așadar, fie că aveți deja un model de CV făcut, fie că urmează să îl redactați, sperăm că v-am ajutat cu sfaturile noastre. Succes, vă ținem pumnii!  ?