“Nu ti s-a lipit fundul de scaun?”
“E bine la caldurica?”
“Ninge afara? Da-mi un link!”
Daca auzi frecvent una din replicile de mai sus, inseamna ca si tu esti ca mine. Lucrezi 8 ore (sper ca nu mai mult!) pe zi intr-un birou. Vii pe lumina, pleci pe intuneric. De multe ori, nici nu ai idee daca afara ninge sau ploua, daca e soare sau curcubeu, pentru ca toata atentia iti este concentrata pentru a-ti indeplini sarcinile de lucru. Si tot de cele mai multe ori, acest lucru inseamna ca scaunul de birou iti este cel mai apropiat prieten de-a lungul zilei. Atat de apropiat, ca la finalul celor 8 ore de lucru iei forma lui. Si de-aici incepe distractia: dureri de gat, dureri de spate, dureri si spasme musculare, dar si cateva kilograme in plus. Iar acestea sunt doar partea “frumoasa”. De cele mai multe ori, sedentarismul la birou are implicatii mult mai grave: Malformatii ale coloanei, afectiuni cardiovasculare, diabet, cancer, iar daca esti ghinionist ghinionist chiar si deces. Urat, nu?
Iar aici intra in cadru, domnii draguti de la Fellowes care s-au gandit cum sa ne usureze viata la birou, iar in acest scop au creat o gama ergonomica pentru combaterea sedentarismului si prevenirea afectiunilor cauzate de acesta.
Iata cateva reguli de buna purtare (pe care sigur le-ai mai auzit), dar si solutii (pe care poate nu le stiai) pentru a lucra intr-o pozitie corecta!
1. Inaltimea scaunului trebuie ajustata astfel incat picioarele sa nu atarne, ci sa fie sprijinite pe podea ori pe un suport ergonomic special.
2. Curburile scaunului trebuie sa se muleze pe curburile spatelui, motiv pentru care pe spatarul scaunului tau trebuie sa stea un suport ergonomic pentru spate.
3. Tastezi de la distant sau stai prea aproape de computer? Ai grija ca antebratele sa fie in intregime pe birou atunci cand scrii si ar fi recomandat sa folosesti suportul ergonomic pentru tastatura pentru a-ti odihni bratele atunci cand lucrezi.
4. Pe tastatura sunt mai multi microbi decat intr-o toaleta. Socant, nu? Evita contactul cu ei cu ajutorul servetelelor umede speciale.
5. Si daca tot vorbim de tastaturi, sa nu uitam ca de fiecare data cand folosesti mouse-ul trebuie sa ii oferi antebratului tau pozitia optima. Mouse pad-ul ergonomic pare solutia ideala!
6. Foarte importanta este si pozitia monitorului. Acesta trebuie sa fie la un brat distanta de ochi, iar ochii trebuie sa fie la nivelul de sus al monitorului.
7. Este important ca la 60 de minute sa iei o pauza de 5 minute in care sa-ti relaxezi muschii cat si ochii, privind catre un obiect la o distanta de 7 m.
8. Daca esti printre norocosii ce au scari la birou urca si coboara scarile pana la dozatorul de apa de la un alt etaj . 🙂
9. Pentru ca suntem la pauze, nu uita sa-ti iei pauza de masa in bucatarie mancand in liniste (nu la birou) si evita mancarea fast-food.
Eu m-am asezat confortabil in scaunul meu si sper ca si tu asa ca: SPOR LA TREABA!
Leave A Comment