Sursa foto: unsplash.com
Cu toții obișnuim ca la sfârșitul fiecărui an să facem o listă cu toate lucrurile pe care ne propunem să le îndeplinim în noul an. Includem acolo tot ce n-am reușit să realizăm pe parcursul a 12 luni plus alte câteva așteptări și planuri, pe care le numim pretențios “rezoluții”. Și pe care, evident, ne propunem să le realizăm într-un an.
Ca să putem avea succes în a le transforma în realizări, trebuie să fim conștienți că rezoluțiile sunt niște dorințe care se pot îndeplini sau nu, indiferent de efortul nostru depus. Rezoluțiile reprezintă de fapt niște obiective care, pentru a putea fi indeplinite, au nevoie de o implicare serioasă și de o serie de schimbări în modul nostru de viață sau în felul în care gândim.
Majoritatea oamenilor își propun de exemplu să slăbească sau să câștige mai mulți bani, dar nu conștientizează că pentru a face aceste lucruri, este nevoie de o schimbare semnificativă a modului de a gândi sau de luarea unor decizii serioase.
Odată ce am înțeles perfect sensul rezoluțiilor și ceea ce implică acestea, este important să fim atenți și la definirea lor, pentru a putea crește șansele de reușită.
În primul rând, trebuie să le formulăm clar și corect. Enunțul trebuie să fie specific, măsurabil, atractiv, realist și clar definit în timp (ideal, orizontul de realizare ar trebui să fie cuprins între trei și sase luni, pentru a evita tendința de amânare).
Apoi, realizarea obiectivelor propuse trebuie să țină exclusiv de noi, nu de altcineva. Ar fi absurd să ne așteptăm să pierdem în greutate datorită acțiunilor altcuiva, nu-i așa?
Un alt pas important este să înțelegem motivele reale care ne împing să facem sau nu un lucru, să luăm o decizie, să schimbăm ceva. Cu cât motivația este mai puternică și internalizată, cu atât avem mai multe șanse să reușim.
La fel de important este și să acționezi pe etape. Noi, oamenii, dispunem de o cantitate limitată de voință și concentrare, mai ales cand este vorba despre schimbări radicale. Stabilește-ți orizonturi de timp pentru fiecare rezoluție și ia-le pe rând. Dacă ți-ai propus să slabești și să faci mai mult sport, atunci, da, te poți apuca de amandouă. Dar dacă vrei să petreci mai mult timp cu familia, dar vrei și să călătorești mai mult și să ieși mai mult în oraș, iar în plus, vrei să înveți și o limbă străină, e dificil să le faci pe toate deodată.
Un truc recomandat de psihologi este să te recompensezi pentru reușite. Dacă ai îndeplinit un obiectiv, este foarte important să știi să te bucuri și să-ți mulțumești pentru acest lucru. Așa că un mic cadou pe care ți-l faci din când în când nu este o abatere de la plan, ci o modalitate de a trece mai ușor la următoarea etapă.
Nu în ultimul rând, ajută ca obiectivele să fie scrise și de preferat, să fie la vedere. Un post-it pe frigider sau prima pagină în agendă pot face minuni. Expunerea mesajului chiar este de ajutor când vrei să reții și să acționezi într-o anumită direcție.
Odată urmate, aceste recomandări îți vor fi de mare ajutor, așa că-ți dorim succes!
Leave A Comment