Libertatea de opțiune în ceea ce privește organizarea spațiului de lucru reprezintă o nouă tendință.
Economistul Tim Harford a scris, pentru ideas.ted.com, despre un studiu fascinant care a oferit date despre cum poate fi indentificat cel mai productiv spațiu de lucru organizat.
Sistemul 5S, un program prin intermediul căruia funcționează organizarea, curățenie și standardizarea la locul de muncă, și-a dovedit din plin atât eficiența, cât și productivitatea.
Ce este sistemul 5S de organizare a locului de muncă?
5S e un sistem japonez de organizare a locului de muncă, bazându-se pe Seiri (Sortare), Seiton (Ordine), Seiso (Strălucire), Seiketsu (Standardizare) și Shitsuke (Susţinerea schimbării).
Cu toate acestea, conform unor experimente științifice realizate în sprijinul acestei teorii, cei 5S sunt necesari, dar nu neapărat și suficienți.
În plus, ordinea și organizarea din spațiul de lucru nu țin cont de designul interior și nici măcar de forma clădirii.
Oamenii sunt influențați de nota personală a biroului lor
După efectuarea experimentelor, s-au putut trage următoarele concluzii: dacă angajaților le displace spațiul de lucru, această aversiune e proiectată și asupra companiei la care lucrează, dar și asupra sarcinii de serviciu pe care o au.
Ambianța propriu-zisă, elementele decorative de tipul imagini personale ori plante, pe care le pot dispune ei înșiși, îi fac pe oameni să fie mai mulțumiți, iar activitatea lor, mai productivă.
Practic, într-un spațiu de lucru în care oamenii pot alege cum să fie decorat, sau să mute după bunul plac elementele decorative, trei din patru angajați vor avea rezultate mai bune.
Asta, în condințiile în care minimalismul face ravagii peste tot pe mapamond, întâlnindu-se situații în care la sfârșitul zilei, pe birou să se găsească doar strictul necesar (monitor, tastatură, telefon, căști, o ramă fotografică și, eventual, echipament ergonomic – cutie de rezemat picioarele ori pad pentru încheietura mâinii).
Or, după cum conchide autorul studiului, una e să fie adunate și ascuțite toate creioanele de pe biroul cuiva. Dar dacă altcineva decide să fie adunate și ascuțite creioanele de pe biroul tău, acest lucru dă frâu liber resentimentelor.
Foto: pexels.com
Vizitează-ne și pe:
Leave A Comment