Toată lumea vorbește despre o mulțime de metode care ajută la îmbunătățirea diverselor abilități ce ne fac mai buni, mai pregătiți, mai capabili, mai eficienți, mai fericiți.
Cei mai mulți dintre noi învață din experiențe. Se spune că toate experiențele ajută, că din toate putem trage învățăminte folositoare, chiar și din cele neplăcute. Însă cert este că există și o altă metodă care ne ajută, mai puțin “dureroasă: cărțile.
In contextul în care presiunea socială legată de succes și de echilibrul “viață personală- birou” este parcă din ce în ce mai mare, au apărut, probabil, milioane de cărți care ne învață cum să reușim mai repede, mai bine.
Deși există o mulțime de metode prin care putem ajunge la succes, în toate formele lui, punctul comun al lor este dezvoltarea personală. Cu cât un om este mai interesat de dezvoltarea propriei persoane, cu atât cresc șansele reușitei individuale, dar și în echipă.
Noi ne-am oprit la câteva recomandări, care se pare că au dat deja rezultate.
1. Dacă ai nevoie de un ghid pentru dezvoltarea personală și vrei să afli cum poți face un “upgrade” propriei persoane, dar și celor din jur, începe cu “Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale”, de John C. Maxwell. Cartea ne învață cum să ne atingem potențialul maxim, dar în același timp, să ii ajutăm și pe cei din jur să facă asta.
2. La birou e foarte important să te organizezi astfel încât să reușești să-ți îndeplinești bine și repede toate task-urile. Procrastinarea, așa cum vă povesteam într-un post anterior, poate fi învinsă. De aceeași părere este și Piers Steel, care explică în cartea “Arta de a (nu) pierde timpul” de ce procrastinăm și mai ales, ne ajută cu câteva “remedii” interesante, numai bune de pus în aplicare.
3. Indiferent de domeniul în care muncim, ne confruntăm destul de des cu provocarea de a negocia, de a convinge pe cineva să facă un lucru, de a discuta în contradictoriu. De aceea e foarte importan să știm cum să comunicăm eficient și cum să persuadăm. Cartea “50 de secrete ale artei persuasiunii”, de Noah J. Goldstein promite să ne învețe să îi convingem pe cei din jur că avem dreptate, într-o manieră inteligentă.
4. Fie că vorbim despre promovarea unui business, despre căutarea unei noi oportunități profesionale sau despre caracteristicile unui salesman, știm cu toții că networkingul este extrem de important. O rețea de contacte face diferența, de multe ori, între reușită și insucces. Ce facem însă atunci când nu putem lega așa ușor relații? Best-sellerul “Networking for People Who Hate Networking” , de Devora Zack, ne dă sfaturi interesante și foarte utile, de la cum să avem acces la anumite persoane, până la cum să menținem legatura cu acestea, în mediul profesional.
Leave A Comment