Caligrafia – între artă și disciplină

Home/Recomandări/Caligrafia – între artă și disciplină

Ce este caligrafia?

Caligrafia este considerată de mulți doar abilitatea de a scrie frumos de mână. Însă acest domeniu merge mult mai departe de atât, iar definiția sa este complexă.

Caligrafia este o artă sau un proces artistic care constă în desenarea unor simboluri. Puse împreună, aceste simboluri creează litere și cuvinte. Așadar, această artă este legată de scrisul de mână, dar scopul și execuția celor două diferă fundamental.

Scrisul de mână este o formă de comunicare, care trebuie să se desfășoare cât mai rapid; singurul său scop este ca mesajul să fie înțeles de oricine îl citește. În schimb, caligrafia reprezintă un proces meticulos, care se desfășoară lent. Fiecare simbol este desenat cu atenție, iar scopul este unul ornamental.

Caligrafia poate fi folosită pentru a înfrumuseța lucrări foarte variate. De la scrisori de mână, la invitații artizanale la evenimente (nunți, botezuri), felicitări, până la mesaje motivaționale pe hârtie, sticlă sau direct pe perete. Toate aceste elemente vor fi mult înfrumusețate, dacă te folosești de arta caligrafiei.

felicitări caligrafie

În funcție de scopul tău, poți să tratezi caligrafia ca pe un simplu hobby, sau ca pe un potențial business. Orice variantă ai alege, trebuie să știi că vorbim de un proces de învățare, care necesită răbdare.

Dacă ți-ai dori să înveți arta caligrafiei, dar nu știi de unde să începi, noi, cei de la Dacris, am creat o listă cu principalele instrumente de care ai nevoie, dar și ce trebuie să faci ca să înveți caligrafie, pas cu pas.

Instrumente necesare pentru caligrafie

Dacă vrei să-ți dedici timpul învățării caligrafiei, ai nevoie de puțină organizare. Caligrafia este un proces artistic care necesită mult timp pentru a-l stăpâni. De aceea este o idee foarte bună să începi cu caligrafia falsă, deoarece așa îți poți forma mâna cu instrumente obișnuite (mai multe detalii mai jos).

Pentru a începe să înveți caligrafia ca la carte, am creat o listă pentru tine. Aici vei vedea care sunt principalele instrumente folosite în scrierea caligrafică și cum să le folosești pentru rezultate optime.

Stilouri

parallel pen caligrafie

Stilourile pentru caligrafie cu rezervă inclusă sunt o opțiune bună pentru a exersa scrisul caligrafic. Alege stilouri speciale pentru caligrafie, cu vârful ascuțit și drept. Ele îți asigură mai multă precizie și poți crea linii subțiri și detalii de finețe. 

Un alt tip de stilou este cel de tipul parallel pen. Vârful acestuia este format din două plăcuțe metalice, iar dintre ele iese cerneala. Aceste plăcuțe au diverse lățimi – în general între 1.5 mm și 6 mm. Acest tip de stilou poate crea linii groase cât toată lățimea peniței, dar și linii subțiri, dacă îl ții înclinat.

 

Indiferent ce opțiune alegi, stiloul trebuie să fie special de caligrafie și de bună calitate. Materialele din care este făcut vor fi ușoare, dar durabile, iar penița trebuie să imprime efectul potrivit.

Fie că te interesează caligrafia sau scrisul frumos, ai nevoie de instrumentele potrivite pentru asta. Dacris vine cu o ofertă de stilouri premium din gama Pilot, care vor transforma aceste activități într-o reală plăcere.

Stiloul Pilot Custom Urushi este confecționat din ebonit japonez lăcuit Urushi; acesta vine cu o peniță din aur de 18K în două tonuri, care îi conferă o eleganță deosebită. Acest stilou transformă scrisul într-un ritual și este un dar minunat de transmis din generație în generație.

Cerneală

Anumite stilouri pentru caligrafie vin cu rezerve deja umplute cu cerneală și poți cumpăra altele ca să le înlocuiești. Însă există și penițe separate pe care le poți atașa unor tocuri; acestea se înmoaie în cerneală pentru a putea scrie cu ele. Procesul este similar scrierii de mână din vremuri vechi, atunci când oamenii scriau cu pana înmuiată în călimara cu cerneală.

Există foarte multe tipuri de cerneală, cu o gamă largă de culori și de consistență diferită. O poți alege pe cea potrivită pentru tine în funcție de rezultatele dorite, dar și de nivelul de experiență.

În timp, apa din cerneală se evaporă, așa că s-ar putea să observi o consistență îngroșată; poți remedia acest lucru adăugând puțină apă în cerneală. Însă ține cont de faptul că o cerneală foarte lichidă poate să se întindă pe hârtie, mai ales dacă nu ai multă experiență.

Pentru început, poți alege o cerneală neagră Pilot din gama Iroshizuku, de înaltă calitate, pentru a începe să exersezi arta caligrafică.

cerneală caligrafie japoneza

Folosește cerneala japoneză Iroshizuku pentru caligrafie. Alege din multiplele variante de culori.

Penițe

peniță metalică stilou

Caligrafia îți permite să folosești stilouri speciale, dar și penițe pe care le achiziționezi separat. Acestea sunt de diverse mărimi și tipologii și se inserează într-un suport special, numit toc.

Penițele pentru caligrafie au mereu vârful drept, și nu rotunjit. În felul acesta poți crea detalii complexe și linii foarte subțiri. În funcție de presiunea pe care o pui pe toc, el poate crea și simboluri mai groase.

Vârful peniței poate fi de diverse dimensiuni, de la 0.5 mm până la 2-3 mm. Însă cel mai important la o peniță de calitate este ca ea să nu zgârie hârtia sau să lase urme inestetice.

Tocul folosit cu penițe nu are o rezervă cu cerneală încorporată. În schimb, trebuie să înmoi constant penița în cerneală, pe măsură ce creezi simbolurile pe hârtie. Din acest motiv, caligrafia cu acest instrument este considerată mai potrivită pentru avansați. Ca și începător, te poți lăsa ușor distras de la ceea ce faci și este dificil să dozezi corect cantitatea de cerneală necesară.

Markere pentru caligrafie

scris caligrafic în culori

Markerele pentru caligrafie vin într-o varietate mare de culori. Ele sunt foarte potrivite pentru începători, fiind ușor de folosit. În general acestea au capete flexibile de tip pensulă și îți permit o varietate de efecte pe hârtie.

Alege markere speciale de caligrafie, deoarece cele obișnuite pot lăsa urme inestetice pe hârtie. Acestea se găsesc de obicei la set cu mai multe culori și pot avea capăt dublu – mai subțire și mai gros.

Hârtie

Hârtia pentru caligrafie trebuie aleasă cu grijă, ca și restul instrumentelor. Hârtia obișnuită nu este cea mai bună opțiune, deoarece ea poate să agațe vârful peniței și nu asigură o alunecare foarte ușoară.

La început este bine să utilizezi o hârtie mai transparentă, cu linii de ghidaj dedesubt; acestea te vor ajuta să trasezi corect simbolurile. Apoi, treci la o hârtie mai densă și ușor lucioasă care să-ți permită să desenezi cu ușurință.

Cum să devii un maestru în caligrafie?

Odată ce te-ai hotărât că vrei să înveți caligrafia, ai nevoie de un plan concret ca să poți începe. Și de încă ceva – determinare! Amintește-ți că orice lucru bun se învață în timp, cu mult exercițiu și răbdare pe măsură.

 

scris caligrafic

Exersează caligrafia falsă cu instrumente obișnuite

În funcție de intențiile tale, poți alege să investești în instrumente speciale pentru caligrafie sau nu. Poți să începi prin a învăța caligrafia falsă, dacă vrei să practici doar ca hobby sau nu știi încă dacă ți se potrivește.

Caligrafia falsă este un termen care se referă la practica aceluiași tip de activitate, dar folosind instrumente obișnuite.

Poți să începi prin a lucra cu scripturi imprimate pe hârtie obișnuită. La Dacris ai o gamă largă de hârtie de calitate din care poți alege. Poți folosi o riglă pentru a trasa linii care să te ghideze; aceste linii trebuie să fie drepte pe orizontală și oblice pe verticală. Cu acest ghidaj poți desena simboluri cu înălțime și înclinație egale, pentru un rezultat optim.

Alege un anumit stil de caligrafie și trasează conturul literelor cu un creion obișnuit bine ascuțit – încearcă setul de creioane Grafit 6B-5H Derwent Academy. Îngroașă unele linii, dublând conturul lor cu același creion. Acum că ai pregătit un șablon după care să lucrezi, ia un stilou obișnuit cu vârful foarte subțire. Trasează cu el peste liniile de creion și umple și conturul dublu.

Rezultatul va fi similar cu cel obținut prin tehnici de caligrafie. Acesta este un mod bun de a te introduce în lumea acestei arte, prin care să începi să gândești literele în termeni de caligrafie.

Alege un script după care să exersezi

simboluri speciale caligrafie

Caligrafia este denumirea generală a artei de a desena simboluri ce formează cuvinte. Însă există multe stiluri variate care se înscriu în această abilitate. Acestea au diferite origini și vin fiecare cu particularitățile sale.

Astfel, există stilul occidental, care urmează alfabetul latin; acesta urmează reguli stricte și linii regulate. Caligrafia islamică, în schimb, abordează un aspect ornamental mai bogat; aceasta este asociată mai ales lumii spirituale, deoarece se întâlnește mai ales pe pereții moscheilor sau în cărți religioase.

Aceste stiluri principale cuprind la rândul lor mai multe substiluri sau scripturi. Ele urmează anumite reguli și modalități specifice de desenare a simbolurilor. Printre cele mai populare scripturi se numără brush calligraphy, copperplate (caligrafia clasică), italics sau foundational hand.

 

lucrari religioase in scris caligrafic

Este important să îți alegi un anumit script atunci când începi să înveți caligrafia. În felul acesta, te concentrezi pe învățarea unui anumit stil, care urmează reguli specifice. Ar fi prea complicat să stăpânești mai multe stiluri deodată, mai ales ca începător.

Urmărește tutoriale despre scriptul respectiv

mesaj motivațional caligrafie

Să înțelegi exact tehnica de a realiza un anumit script doar citind despre ele este aproape imposibil. Cel mai eficient este să vezi exact cum se execută acele mișcări și în ce direcție.  Aici ai câteva opțiuni la dispoziție – poți fie să faci un curs, să-ți iei un mentor sau să urmărești tutoriale.

De departe cea mai la îndemână variantă este să urmărești tutoriale online, mai ales dacă vrei să fii autodidact. Clipurile video pot fi foarte descriptive și să te ajute să înțelegi exact ce ai de făcut.

Odată ce ai ales un anumit script de caligrafie, vizionează cât mai multe tutoriale pe acel stil. În felul acesta ai ocazia să vezi cât mai multe tehnici, și poate că una va rezona cu tine mai mult. Pentru mai multe informații, citește și bloguri scrise sau alătură-te unor grupuri de pasionați pe Social Media.

Alege instrumentele potrivite

mostră caligrafie

Te-ai hotărât deja că vrei să înveți caligrafia, poate chiar să faci un business din asta? Atunci este momentul perfect să investești în materiale și instrumente profesionale. Alegerea adecvată a acestora poate face diferența între reușită și frustrarea de a nu avea rezultate.

Începătorii se plâng de multe ori că nu reușesc să deprindă corect abilitatea de a scrie caligrafic. Însă de obicei este vorba de instrumente nepotrivite. Dacă nu le alegi cum trebuie, acestea îți pot îngreuna munca, ceea ce este frustrant și te poate descuraja să continui.

O peniță potrivită te va ajuta să faci mișcările corecte, fără să zgârii hârtia. Este important și câtă presiune pui pe peniță, pentru a face linii mai groase sau mai fine, în funcție de stilul abordat. Tipul hârtiei este și el relevant în caligrafie – ai nevoie de o hârtie mai groasă, care să poată suporta mai multă cerneală în unele zone.

Învață să folosești instrumentele – unghiul peniței, cum să prinzi stiloul

Așa cum menționam anterior, există diverse tipuri de stilouri pe care le poți folosi în scrierea caligrafică. Rezultatul obținut depinde de tipul peniței, de grosimea și forma ei, dar și de câtă presiune aplici pe toc.

Un alt element foarte important în caligrafie este unghiul în care ții stiloul. În funcție de acest lucru, poți avea mai mult control sau flexibilitate.

Un stilou cu peniță ascuțită trebuie ținut la aproximativ 45 de grade față de hârtie. În felul acesta vei avea mai multă stabilitate decât dacă l-ai ține aproape perpendicular pe hârtie (așa cum faci la scrierea simplă de mână).

Poți obține linii foarte groase sau unele foarte fine și cu un stilou de tip parallel pen; totul stă în felul în care îndrepți instrumentul. Astfel, dacă ții penița plată pe toată lățimea pe hârtie, vei obține maximum de grosime. Înclinând stiloul pe lateral, vei avea detalii de contrast, mai fine.

Felul în care ții sau îndrepți instrumentele pentru caligrafie îți pot aduce rezultate foarte variate. Secretul stă în cât de mult exersezi – astfel poți experimenta diverse efecte și îți formezi mâna.

Greșeli pe care sa le eviți în caligrafie

Vrei rezultate imediat

Caligrafia necesită multă răbdare, ca orice formă de artă. Doar exersând constant îți poți forma mână să traseze corect mișcările. În timp, mâna își va aminti exact traseul și presiunea cu care să execute aceste mișcări.

Mulți începători subestimează cât timp trebuie să dedice deprinderii acestei abilități. Astfel, ei devin frustrați rapid și au tendința să renunțe prea ușor la caligrafie.

Vrei să trasezi simbolurile de mână de la început

La început este foarte important să folosești foi speciale cu linii de ghidaj (sau să le trasezi tu pe hârtie). Acestea îți vor indica înălțimea, spațierea și înclinația corectă a simbolurilor. Ele îți vor intra în reflex în timp, după mult exercițiu.

Reține însă că este imposibil să desenezi aceste simboluri perfect din prima, cu mâna liberă. Trebuie să exersezi mai întâi crearea și repetarea acestor mișcări, mereu la fel.

Nu ai instrumente potrivite

Așa cum menționam anterior, poți începe prin exersarea caligrafiei false. Însă aceasta este doar un punct de pornire, pentru a experimenta puțin cu această artă. Dacă îți dorești rezultate reale în caligrafie, ar trebui să investești într-o serie de instrumente dedicate.

Folosirea instrumentelor nepotrivite îți va îngreuna munca și poate crea frustrări.

Tratezi caligrafia ca pe scrisul de mână obișnuit

Scrisul de mână clasic are ca unic scop comunicarea. El se face cât mai rapid și fără prea multă atenție acordată stilului. Caligrafia în schimb necesită mult mai multă grijă și răbdare. Așadar nu te poți aștepta să ai aceeași rapiditate în caligrafie, cum ai atunci când scrii ceva de mână.

Caligrafia se apropie mai mult de desen, decât de scris. Așadar acest act artistic trebuie tratat cu atenția care i se cuvine.

Arta caligrafică este o provocare pentru iubitorii de frumos. Însă Dacris oferă o gamă largă de produse de înaltă calitate; acestea te vor sprijini în călătoria ta spre descoperirea caligrafiei, dar și a scrisului frumos.