Un sistem imunitar sănătos este esențial în sezonul gripei și, mai ales, în contextul extinderii virusului COVID-19 la nivel mondial. În urma ultimelor declarații ale Ministerului Afacerilor Interne, recomandăm tuturor angajatorilor dispunerea de măsuri care previn răspândirea virusului. Încurajăm practica work from home, acolo unde munca desfășurată permite acest lucru, dar în cazurile în care nu este posibil, considerăm că este important să menționăm câteva modalități de prevenire împotriva oricărui tip de virus. Iată, așadar, ce puteți face pentru a minimiza răspândirea microbilor, pe cât posibil, mai ales când lucrați într-un colectiv mare. Măsurile au fost dispuse de Ministerul Afacerilor de Interne, care îndeamnă să vă informați doar din surse oficiale.
- Spălarea cu săpun și dezinfectarea mâinilor cu gel sau șervețele antibacteriene sunt foarte importante. O igienă potrivită a mâinilor poate preîntâmpina răspândirea microbilor și infectarea. Spălați-vă, deci, cât de des este nevoie, înainte de a mânca, după ce ați atins uși, suprafețe din transportul în comun sau ați mers în diferite locuri publice. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.
- Evitați atingerea feței, a ochilor sau a gurii când nu aveți mâinile igienizate. Cel mai bine este să folosiți un șervețel sau să așteptați până ce reușiți să vă curățați mâinile.
- Ștergeți-vă biroul și spațiul de lucru atent, cu spirt sau soluție de curățare și asigurați-vă că și mediul în care lucrați este unul curat și sunt luate toate măsurile de igienă.
- Tușiți sau strănutați în pliurile hainei, în îndoitura cotului și nu în palme. Dacă aveți la îndemână șervețele, le puteți utiliza și ulterior arunca la coșul de gunoi.
- Evitați contactul cu colegii care prezintă urme de răceală sau gripă și rugați-i să meargă la medic.
- Încercați, pe cât posibil, să nu consumați alimente crude, provenite din zone în care sunt confirmate cazuri de virus.
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.
- Evitați deplasarea în locurile aglomerate dacă nu este absolut necesar – magazine, școli, universități, piețe.
- Evitați călătoriile în zonele în care autoritățile au raportat cazuri confirmate de virus. Cel mai bine este să amânați până ce călătoria va putea fi desfășurată în siguranță.
- Dacă voi sau cunoscuți de-ai voștri prezintă următoarele simptome, ar trebui să vă prezentați de urgență la o unitate medicală: febră înaltă, tuse uscată, dificultăți de respirație, nas înfundat, dureri în gât, dureri de cap, oboseală. Dacă aveți orice îngrijorare sau bănuială întemeiată, mergeți să vorbiți cu doctorul de familie întâi și veți fi îndrumați către o unitate medicală în funcție de simptome sau sunați la 112 și raportați.
În contextul a tot mai multe cazuri de coronavirus confirmate la nivel mondial este important să ne păstrăm calmul și să încercăm pe cât de mult să ne protejăm acasă și la birou, dacă nu există posibilitatea de a lucra de acasă. Mijloacele de prevenție enumerate pot fi regăsite pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu alte informații importante de interes public și pot fi suficiente, dacă sunt urmate întocmai.