Așa cum exercițiile fizice ne mențin corpul în formă, antrenamentul mental ne ajută să gândim mai iute. Fitness-ul pentru creier este o manieră prin care ne putem îmbunătăți atenția, memoria, viteza de rezolvare a problemelor și concentrarea.
Dacă nu îți antrenezi mintea constant, riști să te plafonezi și să constați, la un moment dat, că nu mai lucrezi la fel de eficient ca altădată. Avem capacități pe care, dacă nu le folosim frecvent, le uităm. Și să nu crezi că dacă la finalul unei zile de muncă te simți obosit, înseamnă că ți-ai folosit mintea la adevărata capacitate. Dimpotrivă, epuizarea se datorează în mare măsură stresului, care distruge conexiunile cerebrale. Fitness-ul creierului rezolvă și această problemă.
Printre cele mai importante beneficii pe care le aduce fitness-ul pentru creier se numără:
- Reduce riscul de îmbătrânire precoce a creierului.
- Crește performanțele cerebrale.
- Ajută la dezvoltarea funcțiilor neuronale.
- Protejează împotriva bolilor precum Alzheimer.
Găsești pe internet o mulțime de programe, precum cel de aici sau aici. Este recomandat ca tu să te antrenezi zilnic, între 30 și 60 de minute. Pe lângă aceste exerciții special create pentru fitness mental, sunt câteva lucruri pe care le poți schimba la rutina ta, astfel încât să ajuți la buna funcționare a creierului.
Exercițiile fizice merg mână în mână cu antrenamentul minții. Cele 30 de minute de mișcare pe zi, recomandate pentru bunăstarea organismului, sunt la fel de utile și pentru minte. Mai ales vara, le poți face în aer curat, fapt care te ajută să oxigenezi creierul, să te relaxezi și să te poți pregăti pentru o nouă zi de muncă.
Nu apela mereu la tehnologie! Faptul că telefonul mobil poate memora toate numerele de telefon de care ai nevoie nu înseamnă că tu nu mai trebuie să le reții pe cele importante. Învață pe de rost numerele părinților, ale copiilor, ale partenerului și chiar ale unor colegi de serviciu. Pe lângă faptul că antrenezi neuronii, nu știi niciodată când rămăi fără baterie la telefon. La fel poți proceda și cu task-urile de serviciu sau listele de cumpărături.
Învață ceva nou! Creierul este format din două tipuri de neuroni: cei cu care ne-am născut și care nu se înmulțesc și alții care apar permanent. Aceștia din urmă pot fi „ajutați” să crească prin memorarea unor poezii sau informații noi, prin învățarea unei limbi străine.
Alege ce tip de antrenament mental vrei, dar nu uita că la fel de importantă este și relaxarea. Din când în când, permite-ți să iei pauze scurte, în care să nu te mai gândești la nimic legat de muncă sau probleme. Aceste soluții te vor ajuta să lucrezi mai eficient.
Vizitează-ne și pe:
Leave A Comment