sursa foto: pinterest.com
O zi de lucru de minimum 8 ore, de obicei stresantă, fără pauză de masă și fără mișcare afectează și angajații și angajatorii. Ca să prevenim probleme de sănătate, dar și scăderea productivității, ar trebui să ținem cont de câteva recomandări: să ne înconjurăm la birou de obiecte personale dragi, să încercăm să creăm și să menținem o atmosferă armonioasă și mai ales, să ne luăm pauze scurte și dese, în special dacă lucrăm mult la calculator.
Sigur ai mai auzit că pauzele la intervale de două ore au o serie de beneficii: reduc semnificativ riscul de apariție a diabetului sau a bolilor de inimă, previn problemele cu articulațiile, ochii sau coloana vertebrală și reduc stresul cu până la 50%.
Dacă ți se pare că ai depășit stadiul de elev care nu se poate concentra decât pentru o scurtă perioadă de timp, te înșeli. Studii neurologice au demonstrat că pentru un randament maxim, creierul unui adult are nevoie de o pauză după 90 de minute de muncă și concentrare.
Cercetări și studii realizate de-a lungul timpului în SUA, Australia și Europa subliniază importanța pauzelor regulate la interval de 60-90 de minute, pentru o mai bună sănătate și concentrare. În urma studiilor, a rezultat că cei care și-au luat mai multe pauze aveau un nivel scazut de trigliceride și proteina C-reactivă care duce la blocaje în artere. Participanții au avut, de asemenea, o tensiune arterială mai bună decât cei ce nu-și iau pauze, iar la finalul studiilor, aceștia au observat chiar o scădere a cicrumferinței taliei.
O plimbare scurtă prin birou în timp ce vorbești la telefon, mersul până la cel mai îndepărtat dozator de apă sau renunțarea la lift pot fi cele mai la îndemână soluții pentru un început de viață sănătoasă la birou.
În ceea ce privește pauza de masă, e bine să ții cont de următoarele recomandări, pentru ca aceasta să fie cu adevărat odihnitoare: uită de mailuri și de problemele din birou măcar în timp ce mănânci, evită orice fel de ecran și încearcă să interacționezi cu cei din jur, în special cu persoanele care te bine-dispun.
După masă, când te întorci la birou, continuă să-ți iei o pauză odată la 90-120 de minute, mai ales dacă ai mult de lucru la calculator. Dacă îți e greu să-ți amintești, există o mulțime de programe și aplicații care te anunță cand e recomandat să-ți muți privirea de pe ecranul obositor. Break Reminder, Break Monitor, Stretch, Water break, Healthy Habits sunt doar câteva aplicații pentru sistemele iOS, iar pentru PC poți alege între Eyes Relax, Break Time, sau Workrave.
Te sfătuim să încerci, cu sau fără ajutorul programelor de mai sus, să îți organizezi timpul și taskurile, astfel încât să poți lua pauzele de care ai nevoie. Oricât te-ai strădui, nu vei reuși să faci întotdeauna totul și bine și repede, chiar dacă muncești mult și foarte mult. Uneori chiar ai nevoie de pauză!
Leave A Comment