Vara și-a intrat în drepturi, iar evadările răcoroase la aer curat devin obligatorii. Din acest motiv vă voi propune o serie de trasee montane ușoare, care nu vă răpesc foarte mult timp, nu necesită echipament specializat sau experiență.
Efortul de a fi matinal va fi răsplătit de schimbarea decorului, iar odihna activă vă va ajuta la limpezirea minții.
După ce vei citi acest articol nu vei mai avea nicio scuză de a nu merge la munte.
Câteva precizări
Pe lângă nivelul de dificultate redus, majoritatea traseelor propuse se desfășoară de-a lungul unor drumuri forestiere, multe dintre ele în zone cu semnal GSM, ceea ce le face sigure inclusiv în cazul unor schimbări bruște ale vremii sau a unor evacuări medicale de urgență.
Trasee cu plecare din Bușteni
1) Cabana Babele – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor Neamului – Cabana Babele
Urcăm cu telecabina din Bușteni până la Cabana Babele, după care începem o drumeție scurtă de 20-30 minute, marcată cu cruce albastră până la Cabana Caraiman.
Din acest punct se poate urmări Brâna Caraimanului marcată cu punct albastru până la Crucea Eroilor Neamului. Potecă este sigură și spectaculoasă, cu panorame extrem de generoase spre Valea Jepilor Mici și poate fi parcursă în aproximativ 1 – 1 ¼ ore (dus).
Întoarcerea la Cabana Babele se face pe poteca directă marcată cu cruce roșie, timp de parcurs 45-60 minute. Traseul este foarte frecventat de turiști, există semnal GSM tot drumul, iar singurele probleme care pot apare sunt cele de orientare pe timp de ceață.
2) Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă și retur
După ce urcăm cu telecabina din Bușteni până la Cabana Babele urmăm poteca largă marcată cu bandă galbenă spre Cabana Piatra Arsă. Drumul durează aproximativ 1,5 ore (dus) și este extrem de frecventat de turiști. Semnalul GSM este prezent tot timpul, iar singurele provocări întâlnite pe traseu sunt lipsa toaletelor publice.
Trasee cu plecare din Sinaia
3) Cabana Padina – Peștera Ialomiței și retur
Acces auto pe TransBucegi până la cabana Padina. De acolo urmăm timp de 20-30 de minute (dus) drumul de acces până la Peștera Ialomiței. Odată ajunși aici merită să intrăm în peșteră, chiar dacă aceasta a fost puternic antropizată de amenajările turistice din interior. Există semnal GSM în zonă.
4) Poiana Stânii (Stâna regală) din Sinaia
Acces auto pe drum forestier din Sinaia. Este poiana în care se afla fosta stână care aproviziona Castelul Peleș cu lactate și carne.
Este un loc ideal pentru picnic, cu panorame superbe spre Dichiu, Piatra Arsă și Crucea Eroilor Neamului. După masă recomand o plimbare de 15 minute până la punctul de belvedere de pe stâncile Franz Joseph.
5) Sinaia – Poteca Regală – Poiana Stânii și retur
Acces auto până la intrarea pe poteca regală. De aici începe un urcuș lent pe o potecă pavată cu mai bine de 150 de ani în urmă de Carol I, ca drum de acces și promenadă călare la fosta stână regală.
Drumeția până în poiană este ușoară durează 1-1,5 ore (dus), iar la destinație turiștii sunt recompensați de splendida panoramă spre Dichiu, Piatra Arsă și Crucea Eroilor Neamului.
Trasee cu plecare din Predeal
6) Cabana Trei Brazi – Cabana Secuilor și retur
Acces auto până la Cabana Trei Brazi după care urmăm timp de 20-30 de minute (dus) poteca largă, marcată cu triunghi albastru, până la Cabana Secuilor. Semnal GSM discontinuu.
7) Împrejurimile Cabanei Susai
Acces auto pe forestier din Predeal până la cabana Susai. Acolo puteți face scurte plimbări prin zonă.
8) Cheile Râșnoavei
Acces auto până în chei. Mașina se poate lăsa la intrare, de unde începe spectaculosul sector de chei care poate fi parcurs la picior. Atenție! Nu există semnal GSM.
Traseu cu plecare din Brașov
9) Pietrele lui Solomon – Poiana Brașov și retur
Acces auto până la Pietrele lui Solomon din Brașov, după care urmăm la picior „Drumul vechi al Poienii”, un drum vechi de 600 de ani, abandonat de traficul auto din 1966. Forestierul este lung de 3,5 km și poate fi parcurs lejer într-o oră. Semnalul GSM este discontinuu.
Traseu cu plecare din Podu Dâmboviței
10) Săticul de sus – Cabana Garofița Pietrei Craiului și retur
Acces auto până în Săticul de Sus. Aici lăsăm mașina și urmăm la picior un drum forestier interzis accesului auto preț de aproximativ 5 km timp (1-1,5 ore dus) până la Cabana Garofița Pietrei Craiului.
O dată ajunși la cabană vi se oferă o panoramă impresionantă asupra Crestei Sudice a Pietrei Craiului. Atenție! Pe drum nu aveți semnal GSM.
Trasee cu plecare din Zărnești
11) Prăpăstiile Zărneștilor
Acces auto până la Fântâna lui Botorog via Zărnești. Urmați drumul forestier ce străbate frumoasele și răcoroasele Prăpăstii ale Zărneștilor preț de 4-5 kilometrii și retur. Traseul este foarte frecventat de turiști. Atenție! În zonă nu aveți semnal GSM.
12) Sat Măgura – Sat Peștera – Casa Folea și retur
Acces auto până în Satul Măgura via Zărnești. De aici o vom lua la picior printre case și livezi pitorești până în satul Peșterea unde ne putem opri câteva minute la Casa Folea. Pe drum semnalul GSM este discontinuu.
Traseu cu plecare din Cheia de Prahova
13) Împrejurimile Cabanei Muntele Roșu
Acces auto până la Cabana Muntele Roșu, după care putem face scurte plimbări prin zonă, cu panorame deosebite atât spre Vârfului Ciucaș, cât și spre Crestei Zăganului din același masiv.
Traseu cu plecare din Căciulata
14) Împrejurimile Cabanei Cozia
Acces auto pe forestier din Căciulata până la Cabana Cozia. De acolo puteți admira în toată splendoarea ei Valea Oltului care curge alene spre Dunăre.
Trasee cu plecare din Horezu
15) Cheile Oltețului cu Peștera Polovragi;
16) Cheile Galbenului cu Peștera Muierilor;
17) Cheile Bistriței Vâlcene cu Peștera Urșilor.
Traseu cu plecare din Câmpulung
18) Cabana Cuca și împrejurimi
Acces auto pe forestier de la Cabana Voina până la Centrala de apă. De acolo se urmează la picior drumul preț de 3 kilometri până la Cabana Cuca. Atenție! Nu aveți semnal GSM pe acel drum.
Toate traseele propuse sunt ideale pentru bucureșteni. Mai multe informații și recomandări pe NoGravity.ro.
Și dacă după aceste evadări aer curat vă doriți un aer purificat și acasă sau la birou, puteți achiziționa cu încredere Purificator de aer Aeramax DX55 de la Fellowes. Acesta este ideal pentru camere de suprafață medie de 18 mp și elimină alergenii din aer viruși, particule din tapițerie, fire de păr, particule de praf, alergeni și fumul de țigară, lăsând în urmă aer de munte!
Nu uita să-ți iei cât mai multe pauze active. Le meriți și ai nevoie de ele!