Le folosim zi de zi, înca din primii ani de viață, dar nu ne-am întrebat niciodată cum au fost inventate stiloul, pixul normal și pixul cu gel.
De la stiloul cu care am fost învățați să scriem pentru prima dată în școala primară, până la cele mai variate instrumente de scriere, noi nu ducem lipsă de mai nimic în task-urile noastre profesionale sau personale.
Chiar dacă acum folosim laptopul, tableta sau telefonul în task-urile zilnice, nu putem semna diferite acte cu dispozitivele acestea, ci, folosim … un stilou!
Vă vine să credeți sau nu, primul stilou cu pompiță a fost de fapt inventat de un român pe nume Petrache Poenaru pe când era student la Paris.
Stiloul de astăzi cu forma și funcționalitățile acestuia a fost inventat de Lewis E. Waterman în anul 1884. Acesta a preluat ideea lui Poenaru și a transformat stiloul acestuia într-unul ce se poate umple prin intermediul peniței, asigurând astfel un flux mai sigur de cerneală.
Mai târziu, în anul 1938 a fost inventat pixul. Este cel mai utilizat instrument de scris din prezent, și cu toate acestea puțini oameni știu povestea din spatele obiectului folosit de zi cu zi.
Jurnalistul maghiar de origine evreiască Laszlo Biro, a venit cu o idee inovativă, după ce a studiat de ce cerneala se usucă atât de greu pe hârtie. El a proiectat o peniţă tubulară în vârful căreia se află o bilă de dimensiuni foarte mici. O data ce pixul era presat pe hârtie pentru a scrie, bila se rotea în jurul vârfului întinzând cerneala pe hârtie.
Urmând exemplul lui Biro pe o scară evolutivă, în 1963 compania japoneză Ohto, a introdus pentru prima dată pe piață pixul cu gel.
Tot de origine japoneăa este și compania Pilot, cei care au inventat stiloul retractabil și rollerul. Datorită faptului că Dacris este distribuitor exclusiv în România, produsele acestea le puteți găsi doar la noi.
Cum funcționează?
Pixurile cu gel conțin de fapt pigmenți, care se scufundă în cerneală. Grosimea și puterea de suspendare a gelurilor permite utilizarea pigmenților cu cerneală gelificată. Acestia produc o varietate mai larga de culori strălucitoare decât cerneala lichidă. Gelurile permit, de asemenea, utilizarea pigmenților cu efecte de pastel metalice sau efecte de sclipici, care pot fi văzute pe suprafețe întunecate.
Acum știm! 🙂
Sursa foto: Litere stacojii; FountainPens.com; Wikipedia; Pilot Corporation of Europe
Vizitează-ne și pe
Foarte tare. Misto articol!