Noi, aici la Dacris, am adoptat atitudinea ,,verde” de aproape 5 ani. Am început timid, dar în acelaşi timp am fost primii de pe segmentul de birotică şi papetărie care am scos pe piaţă un catalog exclusiv cu produse eco, în 2008. A urmat, apoi, catalogul Eco Office, în 201,0 cu o gamă mai extinsă, unde partenerii noștri interni şi externi au avut ce prezenta: Pilot – instrumente de scris, GPV – plicuri, 3M -post- it-uri, Aero -notesuri adevize, Xerox – hârtie de copiator, Bi-silque -whiteboard-uri şi flipchart-uri), Trodat -ştampile pentru birou, Fellowes -cutii şi containere pentru arhivare şi coşuri pentru reciclare selectivă. Deoarece ne-am obișnuit partenerii cu gama de produse eco, aceasta se regăseşte în toate cataloagele de produse Dacris.
Cum reciclăm în interiorul companiei
1. Avem grijă să valorificăm toate deşeurile pe care le generăm prin activităţile noastre. Colectăm separat deşeurile şi prin valorificarea lor adecvată, am redus la jumătate cantitatea de deşeuri menajere.
2. Ne-am gândit la soarta produselor noastre tipărite. Ne-am gândit la ciclul lor de viaţă şi la ceea ce ajung după ce își pierd utilitatea. Un flyer, o coală cu antet, un document imprimat, un formular perimat sau orice alte bucăţi de hârtie, în definitiv, au o viaţă a lor, iar aceasta sfârşeşte inevitabil la un coş sub formă de deşeu. Am discutat cu clienţii noştri şi am aflat că unii colectează selectiv aceste deşeuri, însă au dificultăţi în găsirea unui colector autorizat care să le preia , din cauza cantităţilor prea mici generate, care nu justificau un transport şi am decis că lucrurile nu pot fi lăsate aşa. Am obţinut toate autorizările legale necesare pentru a putea prelua în mod legal aceste deşeuri, chiar şi în cantităţi mici, de la clienţi şi de a le valorifica în conformitate cu prevederile legii în domeniul gestionării deşeurilor. Îi ajutăm pe clienţii noştri să aibă grijă de mediu, însă, în acelaşi timp, îi învăţăm şi îi ajutăm permanent să îşi menţină înregistrările legale necesare pentru a dovedi conformarea cu legislaţia.
3. În ultimii 3 ani, am colectat 67 de tone de deşeuri de hârtie şi carton care au rezultat în urma activităţilor noastre de birou şi de la depozit. De la clienţii noştri am colectat 87 de tone. Deşeurile le-am predat unui reciclator – o fabrică de ambalaje şi de alte produse de hârtie, care le-a transformat în alte produse de hârtie însumând peste 146 de tone. Nu a mai fost nevoie, cel puţin în cazul acesta să se taie 2618 arbori pentru a-i trnsforma în celuloză şi apoi în produse de hârtie sau carton. Nu ştim care sunt acei arbori, însă oricare dintre noi, când vedem un copac, din tren sau din maşină, mergând pe jos sau pe bicicletă, pe un drum forestier sau pe o potecă de culme ştim că ar putea fi unul dintre cei 2618.
4. Ne-am gândit că toţi angajaţii companiei trebuie să înţeleagă că reciclarea nu este un moft, un manierism sau doar o chestie cool. Am încercat să vedem şi să conştientizăm cât de greu creşte un arbore şi cât timp îi ia să ajungă la vârsta exploatabilităţii. La noi în ţară un ciclu de viaţă şi producţie este de 80- 120 de ani. Asta înseamnă că trebuie aşteptat poate mai mult decât o viaţă de om până ca un copac să crească şi să îşi împlinească destinul întreg.
5. În anul 2010, am avut prima noastră campanie de împădurire. A fost la Gura Râului, în jude’ul Sibiu, unde voluntarii noștrii au plantat 1000 de puieţi de molid într-o parcelă în care avusese loc o catastrofă ecologică – o doborâtură de vânt. Pentru prima dată, unii dintre noi au pus mâna pe un puiet firav de arbore. Avea doar câțiva centimetri. Atât crescuseră în 3 ani! Abia atunci am înţeles că pădurea trăieşte după alte ritmuri, iar pe o foaie de hârtie care se va obţine din acei puieţi, vor putea scrie abia copiii şi nepoţii noştri. Am avut însă mână bună, 90% dintre puieţii plantaţi s-au prins!
După doi ani în care ne-am tras sufletul, am revenit în acelaşi loc şi în aceeaşi luna a anului, mai, şi am continuat ce am început în urma cu 2 ani. Vrem ca această acţiune să devină un obicei pentru fiecare primăvară în DACRIS şi te vom ţine la curent cu ceea ce vom face.
Daca vrei să ne urmezi exemplul, poţi începe prin a utiliza curentul electric doar atât cât ai nevoie, nu lăsa apa să curga în neştire, colectează selectiv deşeurile şi predă-le unui valorificator autorizat, iar dacă ieşi la iarbă verde, nu uita să laşi curat în urmă să te bucuri de ea şi data viitoare.
Leave A Comment