Stiloul – origini

Home/Avem in magazin, NOI SI PILOT, Stiri/Stiloul – origini

Fără stilou, cerneală și hârtie credeți că ar mai fi existat scrisul din forma actuală?

Știați că oamenii de știință ai civilizațiilor antice considerau scrisul drept diferența dintre oraș și sat?

Sau că primul instrument de scris au fost chiar propriile degete?

Probabil că da, știați, sau probabil v-ați gândit la asta. Datoria noastră este să ne reamintim cu toții originile sau evoluția lumii de astăzi, pentru că da, nu strică portofoliului nostru psihologic!

Am scris despre hârtie în articolul anterior, acum scriem despre instrumentul cu care putem să facem însemnări pe acest suport, stiloul!

Știm în primul rând, că papirusul (hârtia de astăzi) a fost inventat în antichitate de către egipteni. Odată cu apariția acestui suport de scris, au apărut și primele instrumente de scris.

Primele instrumente de scris de la care a pornit stiloul, erau de fapt bucăți de trestie sau papură.

Acestea erau prevăzute cu o încrustație interioară prin care era absorbit un lichid colorat. Lichidul se elibera lent în momentul în care instrumentele erau înclinate într-un anumit unghi.

Mai târziu, tehnica scrisului s-a îmbunătățit prin adoptarea penelor de pasăre. Acestea au fost folosite o lungă perioadă de timp depășind chiar și abilitățile caligrafice ale chinezilor care foloseau pensule cu păr animal.

Penele de pasăre au reprezentat mult timp instrumentul de scris de bază al multor civilizații. Mai exact, până în anul 1827!

În 1827, un român de-ai noștri, Petrache Poenaru, absolvent al Școlii Politehnice din Paris, inventează primul toc rezervor din lume.

Invenția a fost întâi brevetată la 25 mai 1827 la Viena și mai apoi la Paris, cu titlul „la plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre”, în română “Condei portabil fără sfârșit, care se alimentează singur cu cerneală”.

Stiloul lui Poenaru a fost perfecționat în 1884 de Lewis Edson Watterman care a adăugat un rezervor de umplere cu cerneală. Invenția acestuia s-a bucurat de un real succes, încât numele acestuia a ajuns să fie sinonim cu stiloul.

Astăzi, stiloul nu este văzut numai ca un instrument de scris standard sau de lux, ci și ca un accesoriu!

Realizat din diferite materiale și ornamentat cu design diversificat, stiloul este la fel ca ceasul. Nu te poți lipsi de el, face parte din tine și îl porți peste tot! 🙂

Cel mai frumos cadou business este un stilou Pilot Namiki, Pilot Capless sau Pilot Prera personalizate!

Pentru colecțiile Namiki, artizanii japonezi folosesc cele mai fine materiale pentru a crea stilouri perfecte. Tehnica „Maki-e” este o tehnică de lăcuire veche de secole, prin care sunt aplicate straturi multiple de lac stilourilor.

Pe lângă combinația unică de metale prețioase și rășini, desenele pictate manual ilustrează scene bogat detaliate din natura și cultura japoneză.

Stilourile Namiki sunt fabricate din rașină, pictate manual cu o penița din aur de 18k și o scriere medie.

Dacă scrii cu Pilot, nu vrei să mai scrii cu altceva. Scrie diferit.

Sursa foto: pilot-namiki.com; quebec.ro

Vizitează-ne și pe:

Leave A Comment